Χάπια για άμβλωση μέσω ταχυδρομείου στις ΗΠΑ. Ανακούφιση για αμέτρητες γυναίκες η απόφαση το FDA

Τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος ανατροπής της απόφασης που κατέστησε νόμιμες τις αμβλώσεις στη χώρα.
Joel Carillet via Getty Images

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την μέσω ταχυδρομείου αγορά χαπιών για άμβλωση βοηθώντας έτσι γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε κλινικές, στον τερματισμό της κύησης.

Η απόφαση αυτή ωστόσο, δυστυχώς δεν δύναται να εφαρμοστεί σε 19 Πολιτείες που έχουν ήδη νομοθετήσει την απαγόρευση των χαπιών για αμβλώσεις που παραλαμβάνονται μέσω ταχυδρομείου.

Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, όπως επισημαίνει το ΒΒC, έρχεται καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει υπόθεση που ανάλογα με την ετυμηγορία του, μπορεί να ανατρέψει αυτή του 1973 που κατέστησε νόμιμες τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ.

Το χάπι για τις αμβλώσεις (μιφεπριστόνη), έχει εγκριθεί για λήψη έως και την 10η εβδομάδα της κύησης και είναι ένα από τα δύο που χρησιμοποιούνται για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης και τη θεραπεία της αποβολής.

Οι περιορισμοί στο φάρμακο, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2000, άρθηκαν νωρίτερα φέτος λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η απόφαση είναι πλέον μόνιμη, επιτρέποντας στις γυναίκες να λαμβάνουν το χάπι ταχυδρομικά από πιστοποιημένο ιατρό ή φαρμακείο και να λαμβάνουν συμβουλές για την άμβλωση στο διαδίκτυο.

«Η απόφαση του FDA θα είναι μια τρομερή ανακούφιση για αμέτρητες γυναίκες», σχολίασε η Τζορτζίν Ουσοβα από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Ωστόσο, οι πολέμιοι των αμβλώσεων λένε ότι η απόφαση θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο. Ωστόσο, μόλις 24 σε σύνολο 3,4 εκατ. γυναικών που έλαβαν το πιστοποιημένο σκεύασμα για να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, πέθαναν την περίοδο 2000 και 2018, σύμφωνα με τα αρχεία του FDA.

Η ιατρικά επαγόμενη άμβλωση περιλαμβάνει δύο φάρμακα. Η μιφεπριστόνη μπλοκάρει μια ορμόνη απαραίτητη για την εγκυμοσύνη, ενώ το δεύτερο φάρμακο, η μισοπροστόλη, προκαλεί συσπάσεις.

Το Misprostol είναι ήδη διαθέσιμο με συνταγή γιατρού.

Η λήψη χαπιού ως τρόπος τερματισμού εγκυμοσύνης αποτελεί 54% του συνόλου των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται πριν από την 9η εβδομάδα κύησης.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή