Το Μπαλί άνοιξε τις πύλες του στους τουρίστες το 2021. Δέχθηκε μόλις 45 επισκέπτες.

Γιατί οι τουρίστες γύρισαν την πλάτη (και με το δίκιο τους) στο δημοφιλές νησί.
Antara Foto Agency via Reuters

Τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν καταγράψει σημαντικές μειώσεις των αφιχθέντων επισκεπτών τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Λίγοι όμως έχουν πληγεί περισσότερο από το Μπαλί, το φημισμένο νησί της Ινδονησίας που είναι δημοφιλές στους ταξιδιώτες παγκοσμίως.

Λόγω των αυστηρών μέτρων στους συνοριακούς ελέγχους και του κλειστού αεροδρομίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Μπαλί αντί για εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες δέχθηκε μόλις 45 το 2021.

Antara Foto Agency via Reuters

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 είχε περίπου 6,2 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και το 2020 - έτος πανδημίας επίσης - 1,05 εκατομμύρια.

«Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός ξένων επισκέψεων που έχουμε καταγράψει ποτέ», είπε στο CNN ο Νίομαν Γκέντε Γκουναντίκα, επικεφαλής του τμήματος τουρισμού στο Μπαλί.

Ο διψήφιος αριθμός που καταγράφηκε αντιστοιχεί στην περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου.

Antara Foto Agency via Reuters

Καθώς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ngurah Rai (DPS) του νησιού ήταν κλειστό για διεθνείς πτήσεις σχεδόν όλο το χρόνο, αυτοί οι τουρίστες έφτασαν εκεί σχεδόν όλοι με ιδιωτικά γιότ. Αν και το αεροδρόμιο άνοιξε επίσημα για διεθνείς πτήσεις στις 14 Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο πτήσεις εσωτερικού, κυρίως από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

Για να μπουν στο Μπαλί οι ξένοι τουρίστες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυστηρές απαιτήσεις εισόδου που σχετίζονται με τον κορονοϊού.

Πρέπει να αποκτήσουν επιχειρηματική βίζα, κόστους 300 δολαρίων (προς το παρόν δεν υπάρχουν τουριστικές βίζες), να κάνουν πολλαπλά τεστ PCR και να πληρώσουν ειδική ασφάλιση υγείας. Επιπλέον, υπάρχει υποχρέωση 10ημερης καραντίνας, ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Antara Foto Agency via Reuters

Οι πολιτικές του Μπαλί για την Covid σχετικά με τους ξένους επισκέπτες καθορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση της Τζακάρτα και όχι από τις τοπικές αρχές του νησιού. Αρχικά, οι καραντίνες ήταν μικρότερες, αλλά πρόσφατα αυξήθηκαν λόγω των φόβων για τη νέα παραλλαγή Ομικρον.

Εξάλλου και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο, λόγω της έλλειψης απευθείας πτήσεων.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή ελπίδα για σταδιακή επιστροφή του εσωτερικού τουρισμού. Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων στο Μπαλί είναι τώρα περίπου στο 35%.

Johannes Christo via Reuters

Τα Σαββατοκύριακα, περίπου 13.000 εγχώριοι τουρίστες επισκέπτονται το νησί.

Αν και αυτή η μικρή ροή επισκεπτών είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη λίγο πριν τέλος της χρονιάς, ειδικά για τους περισσότερους ντόπιους στο Μπαλί που εξαρτώνται από τον τουρισμό για να ζήσουν, αυτό δεν είναι αρκετό για να σωθεί η σεζόν του 2021.