Χατζηδάκης: Το κράτος θα αποχωρήσει οριστικά από τις τράπεζες μέσα στο 2024

Πρόκειται για το υπόλοιπο 18,4% της συμμετοχής της στην Εθνική Τράπεζα και το 72% στην Attica Bank.
.
.
Eurokinissi

Στο πλάνο της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέσα στο 2024 την πώληση όλων των μετοχών που διαθέτει στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρθηκε ο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Reuters.

Πρόκειται για την συμμετοχή του κράτους στη διάσωση των τραπεζών στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης χρέους μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο πούλησε πρόσφατα το μερίδιό του σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, αντλώντας περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία πώληση, του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

«Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από πολλούς επενδυτές και γι′ αυτό στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Βάσει συμφωνίας με τους πιστωτές, η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2025 για να ολοκληρώσει τις πωλήσεις, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει πιο γρήγορα. Το υπόλοιπο 18,4% της συμμετοχής της στην Εθνική Τράπεζα, τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, και το 72% στη μικρότερη Attica Bank, θα πουληθεί μέσα στο 2024.

«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να καθυστερήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια» που οδηγήθηκε εξαιτίας του τεράστιου χρέους.

Τι θα μπει στα ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει 7,1 δισ. ευρώ από 10 ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή θα γίνουν τους τελευταίους 8 μήνες, ποσό ρεκόρ που σύμφωνα με τον Χατζηδάκη θα καλύψει τον δημοσιονομικό στόχο του 2024 των 5,7 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πούλησε τον περασμένο μήνα το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε αρχική δημόσια προσφορά έναντι 790 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 αναμένει να συγκεντρώσει περίπου 4,6 δισ. ευρώ από συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας και της Αττικής Οδού, ενώ σχεδιάζει να πουλήσει μερίδια της σε λιμάνια και μαρίνες σε Κρήτη και κεντρική Ελλάδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μόνο και μόνο για να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η χώρα έχει γίνει μια χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις», είπε ο Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% πέρυσι, ελαφρώς χαμηλότερα από την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 0,4%.

Αναμένει ανάπτυξη 2,9% φέτος, ενισχυμένη από τον τουρισμό, τις αυξημένες επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση.

Καθώς οι επενδυτές συρρέουν, η Ελλάδα θα αυξήσει το επενδυτικό όριο για χρυσές βίζες σε ξένους που επενδύουν σε ακίνητα σε μεγάλες πόλεις και δημοφιλή νησιά σε 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ, είπε ο Χατζηδάκης.

«Μια τροπολογία (για το θέμα) θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο πιθανότατα αυτή την εβδομάδα», κατέληξε.

Δημοφιλή