Χόλιγουντ: 60.000 εργαζόμενοι απειλούν με απεργία. Εξαντλητικές βάρδιες, κακές αμοιβές

Το συνδικάτο δηλώνει ότι τα στούντιο δεν θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις έχουν χαρακτήρα επείγοντος.
|

Περίπου 60.000 εργαζόμενοι στη κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία θα κατέβουν σε απεργία την επόμενη εβδομάδα εάν μέχρι τότε τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ δεν προτείνουν ένα πακέτο με ικανοποιητικούς όρους εργασίας, δήλωσε την Τετάρτη το συνδικάτο.

Σε μία προσπάθεια πίεσης των εκπροσώπων της βιομηχανίας, ο Μάθιου Λεμπ, πρόεδρος της International Alliance of Theatrical Stage Employees, Moving Picture Technicians, Artists and Allied Crafts (IATSE), ανακοίνωσε ότι η προθεσμία για την κήρυξη απεργίας εκπνέει το πρωί της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου.

Εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απόφαση τους, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ εδώ και 14 χρόνια. Οι παραγωγές στο Χόλιγουντ και σε πόλεις δορυφόρους της βιομηχανίας, όπως η Ατλάντα και η Αλμπουκέρκη στο Νέο Μεξικό θα κατεβάσουν ρολά.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του συνδικάτου, οι διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα δεν είχαν «καμία αίσθηση κατεπείγοντος» από την πλευρά των στούντιο.

«Χωρίς προθεσμία, θα συνεχίζαμε τις συζητήσεις επ’ αόριστον. Αξίζει στα μέλη μας να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες τους τώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν από το γκρουπ που εκπροσωπεί τα στούντιο, την Alliance of Motion Picture and Television Producers. Οι εργαζόμενοι ζητούν σημαντικές αυξήσεις στη βάση της μισθολογικής κλίμακας, καλύτερες αμοιβές για όσους εργάζονται σε παραγωγές streaming και εγγυήσεις για τα διαλείμματα και τα ρεπό ανάμεσα στις βάρδιες.

Όπως έχουν δηλώσει εργαζόμενοι σε συνεντεύξεις τους τα ωράρια είναι τόσο εξαντλητικά ώστε με δυσκολία βλέπουν τις οικογένειες τους. Η Τσέλι Κλέιτον Σαμαράς δήλωσε στη HuffPost ότι είναι τόσο στερημένη από ύπνο που φοβάται ότι μπορεί να τρακάρει με το αυτοκίνητό της επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από 14 ώρες δουλειάς. «Είναι συνταγή καταστροφής», είπε.

Οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούνται από το IATSE είναι γνωστοί ως οι άνθρωποι «κάτω από τη γραμμή», αφού τα ονόματά τους βρίσκονται κάτω από των σταρ, των σεναριογράφων και των παραγωγών. Πρόκειται για το προσωπικό που εργάζεται πίσω από τις κάμερες, ενδυματολόγους, οπερατέρ, συντονιστές παραγωγής και σεναρίων και άλλες ειδικότητες.

Η απογοήτευση των εργαζομένων αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία για την έγκριση της απεργίας. Σύμφωνα με το IATSE περίπου το 90% των 60.000 μελών του συμμετείχε στην ψηφοφορία και το 98,6% έδωσε το πράσινο φως στην ηγεσία του συνδικάτου να προχωρήσει στην κήρυξη της απεργίας αν χρειαστεί.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα