Χώρες καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά την εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Μειώνει την διπλωματική της παρουσία η Ρωσία ενώ το Κίεβο ζητά ψυχραιμία και αποφυγή κινήσεων πανικού.
|
Πρεσβεία ΗΠΑ στο Κίεβο
Πρεσβεία ΗΠΑ στο Κίεβο
Valentyn Ogirenko via Reuters

Παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου για ψυχραιμία και αποφυγής κινήσεων που σπέρνουν τον πανικό, η απόφαση των ΗΠΑ για εντολή απομάκρυνσης όλου του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας της στην Ουκρανία φαίνεται να στέλνει ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα.

Μάλιστα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ουάσιγκτον, τα υπουργεία εξωτερικών σειράς χωρών της Δύσης εξέδιδαν συστάσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ενώ και η Ρωσία μειώνει στο ελάχιστο την διπλωματική της εκπροσώπηση στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει εντολή απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζόμενων στην αμερικανική πρεσβεία πριν μερικές εβδομάδες, καθώς όμως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιμένουν πως η ρωσική εισβολή παραμένει ένα ισχυρό ενδεχόμενο, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Associated Press ανέφεραν ότι ένας περιορισμένος αριθμός διπλωματών ενδέχεται να μεταφερθεί στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να διατηρήσουν διπλωματική παρουσία στη χώρα. Οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπροσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ, παραμένουν ανοιχτές.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Όπως τονίζεται, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έλαβε αυτήν την απόφαση «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων» αλλά η «αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση».

Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε πως «Βρισκόμαστε στο σημείο που μια ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, αν το αποφασίσει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο
Ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο
Valentyn Ogirenko via Reuters

Μειώνει την διπλωματική της παρουσία η Ρωσία

Στο μεταξύ και η Μόσχα ανακοίνωσε με διαφορά ολίγων ωρών, πως άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».

«Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (...) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται πως στην μείωση του προσωπικού των πρεσβειών τους στο απολύτως απαραίτητο έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες.

Κέντρο του Κιέβου
Κέντρο του Κιέβου
NurPhoto via Getty Images

Προτροπή σε πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Στο μεταξύ, η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν. «Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε επίσης τους ομοεθνείς του να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή. Μάλιστα, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως οι ολλανδικές αερογραμμές, KLM, σταματούν τις πτήσεις προς Ουκρανία.

Ανάλογες ανακοινώσεις προς τους πολίτες για εγκατάλειψη της Ουκρανίας, έχουν εκδοθεί από το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Λιθουανία το τελευταίο 24ωρο ενώ είχαν προηγηθεί αυτές των Καναδά και της Αυστραλίας. Η δε Γαλλία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ συνέστησε την Παρασκευή στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο (Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE , τηλ: Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782, Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453, Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr, Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev).

Μόλις την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε επαναλάβει εμφατικά την προτροπή του προς τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Μιλώντας στο ΝΒC News είχε εξηγήσει πως εάν γίνει εισβολή, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ο αμερικανικός στρατός να βοηθήσει στην απομάκρυνσή πολιτών. «Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος όταν Αμερικανοί και Ρωσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον» είπε και τόνισε: «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν τρελά πολύ γρήγορα».

Πηγές: Reuters, Associated Press, Financial Times