Covid, γρίπη ή RSV; Αποκρυπτογραφώντας τα συμπτώματά μας

Ισως να είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους ιούς που κυκλοφορούν, αλλά οι ειδικοί μοιράζονται συμβουλές για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενδεικτικά σημάδια για αυτούς τους ιούς, αλλά υπάρχουν μερικά.
ljubaphoto via Getty Images
Δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά ενδεικτικά σημάδια για αυτούς τους ιούς, αλλά υπάρχουν μερικά.

Τρεις ιοί του αναπνευστικού κυκλοφορούν με υψηλό ρυθμό αυτή τη στιγμή — η γρίπη, η Covid-19 και ο RSV (ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός).

Αυτοί οι ιοί έχουν παρόμοια συμπτώματα στους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αλλά μπορεί να επηρεάσουν πιο σοβαρά ορισμένους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους). Επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμο, γενικά, να γνωρίζουμε ποιον ιό αντιμετωπίζουμε για την προσωπική μας ειρήνη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να ξεχωρίσουμε αυτούς τους ιούς (εκτός από το τεστ, το οποίο δεν είναι πάντα διαθέσιμο). Αλλά μερικά ενδεικτικά σημάδια μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Παρακάτω, ειδικοί μοιράζονται σημάδια που πρέπει να αναζητήσουμε για να προσδιορίσουμε ποιον ιό έχουμε.

Πρώτον, ο σοβαρός ιός RSV είναι πιο συχνός σε παιδιά και σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες

Σύμφωνα με τον δρ. Λαολού Φαγιαντζού, περιφερειακό ιατρικό διευθυντή στο Oak StreetHealth στο Οχάιο, ο ιός RSV γενικά μολύνει παιδιά. Και σχεδόν όλα τα παιδιά παθαίνουν RSV στην ηλικία των 2 ετών.

Έτσι, εάν έχουμε να κάνουμε με άρρωστα βρέφη και μικρά νήπια, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η μόλυνση τους να είναι από τον ιό RSV σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς.

«Το παιδί που έχει μολυνθεί από RSV συνήθως παρουσιάζει ρινική καταρροή [και] πυρετό», αναφέρει.

Αν και συμπτώματα όπως η καταρροή ή ο χαμηλός πυρετός δεν αρκούν για να φέρουμε το παιδί μας στον παιδίατρο, ένα άλλο σημάδι του RSV - δυσκολία στην αναπνοή - είναι ένας λόγος να το πάμε, προσθέτει η δρ Βαντάνα Μαντχάβαν, κλινική διευθύντρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων στο Mass General για παιδιά.

«Αν παρατηρούμε ότι το παιδί μας προσπαθεί πολύ για να αναπνεύσει… [ή] εάν παρατηρούμε ότι δεν πίνει τόσο πολύ, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το μωρό πρέπει να πάει στον παιδίατρο», λέει η Μαντχάβαν.

Εάν δεν παρατηρήσουμε αυτά τα συμπτώματα, το παιδί μας πιθανότατα δεν χρειάζεται να πάει στον γιατρό και μπορούμε να τον καλέσουμε για να μιλήσουμε μαζί του σχετικά με τη διαχείριση του ιού.

Η Μαντχάβαν σημειώνει ότι τα ιατρεία έχουν κατακλυστεί αυτή τη στιγμή και εάν φέρουμε το παιδί μας (στον παιδίατρο) έχοντας ήπια συμπτώματα που διαφορετικά θα βελτιωνόταν στο σπίτι, υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει κάτι άλλο ενώ βρίσκεται στο ιατρείο.

Επίσης, οι ενήλικες με ορισμένες χρόνιες παθήσεις διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού RSV, ιδιαίτερα «ηλικιωμένοι με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις», σύμφωνα με όσα λέει ο Φαγιαντζού.

Τα γαστρεντερικά προβλήματα δεν συνδέονται γενικά με τον RSV

Εάν έχουμε RSV, είναι απίθανο να αντιμετωπίσουμε γαστρεντερικά προβλήματα, λένε τόσο ο Φαγιαντζού, όσο και η Μαντχάβαν. Αυτές οι παρενέργειες είναι τυπικές μιας λοίμωξης Covid - 19, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμετο και διάρροια.

Η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό και διάρροια, σημειώνει η Μαντχάβαν. Ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι πολύ πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι περισσότεροι ενήλικες με γρίπη δεν θα έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης είναι περισσότερο συχνή κατά την διάρκεια μόλυνσης από Covid 19

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ένας τρόπος για να διακρίνουμε την Covid - 19 από τη γρίπη και τον RSV, λέει ο Φαγιαντζού, αν και αυτό το σύμπτωμα είναι λιγότερο συχνό τώρα από ό,τι ήταν τις προηγούμενες ημέρες της πανδημίας.

Αυτό δεν είναι το ίδιο με την απώλεια της γεύσης και της όσφρησης από τη συμφόρηση. Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης με μόλυνση από Covid -19 συμβαίνει γενικά πολύ νωρίς και είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του ιού — μερικές φορές ακόμη και χωρίς άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η Μαντχάβαν αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχουμε αυτή την παρενέργεια ακόμη και αν έχουμε Covid-19, αλλά (ακόμα κι) αν έχουμε, είναι πιθανό σημάδι του ιού και όχι της γρίπης ή του RSV.

Συμπτώματα που διαρκούν είναι συνήθως σημάδι Covid - 19

«Σε αντίθεση με τη γρίπη και τον RSV, η Covid φαίνεται να έχει παρατεταμένες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα», κοινώς γνωστό Covid μακράς διαρκείας», λέει ο Φαγιαντζού.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εγκεφαλική ομίχλη ή σύγχυση μετά το τέλος της λοίμωξης ή απώλεια γεύσης και όσφρησης που δεν επιστρέφει για εβδομάδες. Όμως, δεν θα οδηγήσουν όλες οι λοιμώξεις από Covid σε Covid μακράς διαρκείας (και μια νέα μελέτη λέει ότι λαμβάνοντας το αντιικό Paxlovid, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης).

Είναι λιγότερο συνηθισμένο η γρίπη και ο RSV να οδηγούν σε μακροχρόνια συμπτώματα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο RSV μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο συριγμό μετά τη μόλυνση.

Επιπρόσθετα, ο Φαγιαντζού σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να «ελαττώσει τη φυσική άμυνα του οργανισμού» και να προκαλέσει «έναν καταρράκτη φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει άλλες ασθένειες, κυρίως καρδιακές προσβολές [και] εγκεφαλικά, ειδικά στους ενήλικες». Η Covid -19 οδηγεί επίσης σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μετά τη μόλυνση που mας θέτει σε κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιακό επεισόδιο και πολλά άλλα.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης του εμβολίου για την εποχική γρίπη και τα εμβόλια για την Covid.

.
Carol Yepes via Getty Images
.

Ας λάβουμε υπόψη ότι θα μπορούσαμε να έχουμε δυο μολύνσεις ταυτόχρονα

Στις ειδήσεις που κανείς δεν θέλει να ακούσει, είναι επίσης δυνατό να κολλήσουμε δύο μολύνσεις ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Μαντχάβαν. Ειδικά σε περιόδους υψηλής εξάπλωσης του ιού, όπως αυτή τη στιγμή.

«Μπορεί να μην τα έχουμε και τις δύο ταυτόχρονα, αλλά μπορεί να παρουσιάσουμε συμπτώματα βήχα και κρυολογήματος και στη συνέχεια να αναπτύξουμε πυρετό και μπορεί να μην είναι η εξέλιξη αυτού του αρχικού συνόλου συμπτωμάτων», λέει. «Μπορεί να έχουμε δύο μολύνσεις».

Τον περασμένο χειμώνα, ο όρος «flurona» αυξήθηκε σε δημοτικότητα καθώς τα κρούσματα όμικρον και γρίπης αυξήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα (σ.σ. ΗΠΑ). Μερικοί άνθρωποι είχαν μολυνθεί και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα.

«Είναι αλήθεια ότι όταν μολυνόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δέχεται επίθεση. Ως εκ τούτου, η άμυνα του ανοσοποιητικού μας είναι εξασθενημένη. Και ως εκ τούτου η ικανότητά μας να ”αμυνθούμε” στην άλλη μόλυνση μειώνεται», λέει στην HuffPost ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, επιστήμονας αερολυμάτων, μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εφευρέτης του FEND, μιας ρινικής ομίχλης που στοχεύει να παγιδεύει και να ξεπλένει μικροσκοπικά παθογόνα.

Έτσι, καθώς το σώμα μας καταπολεμά μια μόλυνση, είναι επίσης πιο ευαίσθητο σε άλλες.

Συνολικά, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ αυτών των ιών με βάση μεμονωμένα συμπτώματα

«Νομίζω ότι το σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι υπάρχει μεγάλη επικάλυψη των συμπτωμάτων των τριών παραπάνω ιών», λέει η Μαντχάβαν. «Είναι όλοι πρωτίστως ιοί του αναπνευστικού».

Σημειώνει ότι η γρίπη και ο RSV μπορεί να μοιάζουν με λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού ή κοινό κρυολόγημα σε υγιείς ενήλικες. Η Covid μπορεί επίσης να εμφανιστεί με αυτόν τον τρόπο σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά του ιού.

Και, μόνο και μόνο επειδή έχουμε έναν συγκεκριμένο ιό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο - η μόλυνση από την Covid μπορεί να συνοδεύεται από κακό βήχα, ενώ η λοίμωξη Covid του/της συντρόφου μας μπορεί να εμφανίζεται ως πυρετός και κόπωση.

Μπορεί να κάνουμε εξετάσεις για να προσδιορίσουμε ποιον ιό έχουμε — αλλά μπορεί να μην κάνει διαφορά στη θεραπεία σας.

... Ωστόσο, να θυμόμαστε ότι δεν απαιτούν όλες οι λοιμώξεις από τη γρίπη και την Covid -19 αντιικές θεραπείες. Ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν αρκετά ήπιες και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι κατάλληλοι για τα αντιιικά φάρμακα...

Όταν πρόκειται για RSV, ένα θετικό τεστ δεν πρόκειται συνήθως να αλλάξει το σχέδιο θεραπείας, λέει η Μαντχάβαν. «Για τον RSV, είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο, είναι στην πραγματικότητα απλώς υποστηρικτική φροντίδα — διασφαλίζοντας ότι κάποιος είναι ενυδατωμένος [και] διατηρεί ένα καλό επίπεδο οξυγόνου».

Και πάντα ας ακολουθούμε τις απαραίτητες προφυλάξεις σε ζητήματα υγείας για να μειώσουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε

«Ας συνεχίσουμε να παίρνουμε όλους αυτούς τους ιούς πολύ, πολύ σοβαρά», λέει ο Φαγιαντζού. «Πρόκειται να ξεκινήσουμε τις διακοπές… και [οι άνθρωποι θα] ταξιδεύουν και θα συγκεντρώνονται», που σημαίνει περισσότερες πιθανότητες για εξάπλωση του ιού.

Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε να μειώνουμε τον κίνδυνο μετάδοσης - να μένουμε σπίτι εάν είμαστε άρρωστοι, να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε τη μάσκα μας σε χώρους με πολύ κόσμο και να εμβολιαστούμε για την Covid-19 αλλά και την εποχική γρίπη, λέει.

Με αυτά τα μέτρα μπορούμε «να κρατήσουμε τους ανθρώπους υγιείς και έξω από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των (Χριστουγεννιάτικων) διακοπών», καταλήγει ο Φαγιαντζού.