Daily Record: «Οι κάτοικοι της Αθήνας εκλιπαρούν όχι άλλοι τουρίστες»

Καθώς η ελληνική πρωτεύουσα που αποτελεί δημοφιλές hot spot κατακλύζεται από παραθεριστές, ενώ οι Αθηναίοι εξοβελίζονται.
ΑΡΧΕΙΟ - Τουρίστες επισκέπτονται το ναό του Παρθενώνα στην κορυφή του αρχαίου λόφου της Ακρόπολης στην Αθήνα, Ελλάδα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023.
ΑΡΧΕΙΟ - Τουρίστες επισκέπτονται το ναό του Παρθενώνα στην κορυφή του αρχαίου λόφου της Ακρόπολης στην Αθήνα, Ελλάδα, Τρίτη 4 Ιουλίου 2023.
via Associated Press

Με τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αθήνας απέναντι στο φαινόμενο του υπερτουρισμού καταπιάνεται η βρετανική «Daily Record»

«Διαδηλωτές σε μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικά πόλεις της Ελλάδας απαιτούν ”όχι άλλο τουρισμό”, καθώς το hotspot των διακοπών κατακλύζεται από Βρετανούς», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Η πρωτεύουσα της χώρας, η Αθήνα, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό περιζήτητο προορισμό διακοπών χάρη στην πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τα όμορφα τοπία της, για να μην αναφέρουμε το ζεστό και ηλιόλουστο κλίμα της.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι κάτοικοί της έχουν αρχίσει να κουράζονται και να θυμώνουν με τον όγκο των τουριστών, με αρκετές διαμαρτυρίες να έχουν ξεσπάσει λόγω των επιπτώσεων του υπερτουρισμού».

DAILY RECORD

Η Birmingham Live αναφέρει ότι γκράφιτι, βανδαλισμοί και εμπρησμοί έχουν χρησιμοποιηθεί ως μορφή διαμαρτυρίας από τους ντόπιους κατά των τουριστών, ενώ σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα οι άνθρωποι φώναζαν: ”Παίρνουν τα σπίτια μας ενώ αυτοί ζουν στις Μαλδίβες”.

Η Άννα Θεοδωράκη δήλωσε στο France24 ότι εκδιώχθηκε από το σπίτι της στο Μεταξουργείο: «Νομίζω ότι η απάντηση είναι να βγούμε στους δρόμους και να μπλοκάρουμε τα πάντα και απλά να μην κάνουμε κάτι γιατί οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους. Είναι πολύ καταθλιπτικό».

Τόνισε επίσης πώς ο αριθμός των Airbnbs στην Αθήνα «εξαφανίζει τις παραδοσιακές συνοικίες», παραδεχόμενη ότι αισθάνεται σαν «ξένη στην ίδια μου τη χώρα».

Τα ίδια λόγια περίπου επανέλαβε ο κτηματομεσίτης Δημήτρη, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος για τη μετατροπή μιας πρώην αποθήκης σε Airbnb. Συμφώνησε ότι ο υπερτουρισμός «καταστρέφει» την Αθήνα, λέγοντας: «Οι τουρίστες που έρχονται εδώ θέλουν να δουν τον ελληνικό πολιτισμό, οπότε αν δεν υπάρχουν πια Έλληνες που ζουν εδώ, οι τουρίστες δεν θα θέλουν να έρχονται».

Το δημοσιεύμα της Daily Record, ολοκληρώνεται με μια αναφορά στο λεγόμενο «Ρόδος Pass» που τέθηκε σε λειτουργία από την κύβερνηση αυτή την εβδομάδα για τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των πυρκαγιών της Ρόδου πέρυσι, με το οποίο τους παρέχεται η δυναρτότητα να κλείσουν άλλη μια εβδομάδα δωρεάν διαμονής στο νησί των Ιπποτών.

«Η Εβδομάδα της Ρόδου ξεκίνησε από τις ελληνικές τουριστικές αρχές σε μια προσπάθεια να προσελκύσει πίσω τους παραθεριστές που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών τον Ιούλιο του 2023», αναφέρει χαρακτηριστικά η Daily Record.

Σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους εκκένωσης προσφέρεται ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για να το διαθέσουν για διαμονή σε ξενοδοχείο παρόμοιας κατηγορίας με εκείνο στο οποίο έμειναν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, o κάθε παραθεριστής μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για ολόκληρη τη διαμονή.

Δημοφιλή