Δανία: Στα χακί και οι γυναίκες από το 2026 - Υποχρεωτική στράτευση για πρώτη φορά

Γιατί στρατικοποιούνται οι σκανδιναβικές χώρες.
Leon Neal via Getty Images

Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, την Ουκρανία, έχει επηρεάσει σημαντικά την Δανία, ως προς την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύς και άμυνάς της.

Η Κοπεγχάγη, ανακοίνωσε σχέδια για την επέκταση της στράτευσης στις γυναίκες, κάνοντας την υποχρεωτική για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ενώ θα αυξήσει και την διάρκεια της θητείας.

Επίσης, πρόκειται να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να επιτύχει τους στόχους του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ΝΑΤΟ.

″Δεν επανεξοπλιζόμαστε επειδή θέλουμε πόλεμο. Επανεξοπλιζόμαστε γιατί θέλουμε να τον αποφύγουμε”, δήλωσε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen που υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις στο στρατό στοχεύουν στην ”πλήρη ισότητα μεταξύ των φύλων”.

«Πιο εύρωστη στράτευση, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ισότητας των φύλων, πρέπει να συμβάλει στην επίλυση των αμυντικών προκλήσεων, στην εθνική κινητοποίηση και στην επάνδρωση των ενόπλων μας δυνάμεων» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen .

Υποχρεωτική η θητεία γυναικών σε Δανία, Νορβηγία Σουηδία

Μέχρι σήμερα οι γυναίκες στη σκανδιναβική χώρα μπορούν να καταταχθούν εθελοντικά, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στράτευση και των γυναικών από το 2026, με την Δανία να γίνεται το τρίτο ευρωπαϊκό κράτος – μετά τη Νορβηγία και τη Σουηδία - που απαιτεί από τις γυναίκες να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η θητεία θα παραταθεί από 4 σε 11 μήνες τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Πέρυσι υπηρέτησαν 4.700 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 25% ήταν γυναίκες. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 5.000 ετησίως. Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας αριθμούν σήμερα περίπου 20.000 εν ενεργεία στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9.000 επαγγελματιών στρατιωτικών.

Η χώρα, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό σχεδόν έξι εκατομμύρια, αυξάνει επίσης τις στρατιωτικές της δαπάνες από το σημερινό 1,4% του ΑΕΠ στο 2% για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ.

Πέρυσι, το κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση της επίσημης αργίας της άνοιξης για να αυξηθούν οι δαπάνες για τον στρατό.

Η Δανία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, παρέχοντάς της προηγμένα όπλα και κεφάλαια, καθώς και εκπαιδεύοντας Ουκρανούς πιλότους σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Ωστόσο, οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζονται ανήσυχες για την ενδεχόμενη απάντηση της Ρωσίας στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία ενισχύει την άμυνά της στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δημοφιλή