Δέκα θησαυροί που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι το 2023

Χρυσός, ασήμι, κοσμήματα και άλλα ευρήματα.
picture alliance via Getty Images

Δέκα από τους σημαντικότερους θησαυρούς που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι το 2023 παρουσιάζει το Live Science σε σχετικό δημοσίευμα.

Μεγάλη συλλογή νομισμάτων στην Ιαπωνία: Κατά τη διάρκεια ανέγερσης εργοστασίου βόρεια του Τόκιο, εργάτες βρήκαν ένα απόθεμα περίπου 100.000 νομισμάτων που είχαν θαφτεί στον χώρο. Ήταν χωρισμένα σε 1.060 πακέτα και χρονολογούνταν από το 175 πΧ ως το 1265 μΧ- τα πρώτα προέρχονταν από την Κίνα. Έχουν εξεταστεί 334 και είναι άγνωστο τι άλλοι θησαυροί θα βρεθούν.

Βυθισμένος ναός γεμάτος θησαυρούς στην Αίγυπτο: Αρχαιολόγοι που εξερευνούσαν κανάλι στα ανοιχτά της Αιγύπτου στη Μεσόγειο βρήκαν έναν βυθισμένο ναό γεμάτο θησαυρούς. Είχε καταρρεύσει κάπου κατά τα μέσα του δεύτερου πΧ αιώνα, χτίστηκε για να τιμήσει τον Αιγύπτιο θεό Αμούν και ηταν γεμάτος «θησαυρούς και μυστικά», μεταξύ των οποίων ασημένια τελετουργικά εργαλεία, χρυσά κοσμήματα, αλαβάστρινα δοχεία κ.α.

Κελτικό κύπελλο στη Γερμανία: Ένα 2.000 κύπελλο που είχε φτιαχτεί από Κέλτες βρέθηκε κοντά σε ποταμό στη Γερμανία. Είναι χρυσό και έχει έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό- ένα τετράκτινο αστέρι περιτριγυρισμένο από αψίδες. Είναι ένα από μόλις τρία «rainbow cups» που έχουν βρεθεί με αυτό το μοτίβο. Τα κύπελλα αυτά πήραν το όνομά τους από έναν κελτικό θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο είναι σταγόνες χρυσού που έπεσαν στη γη στο τέλος ενός ουρανίου τόξου.

Νομίσματα του Αμερικανικού Εμφυλίου σε καλαμποκοχώραφο: 700 νομίσματα της εποχής του Αμερικανικού Εμφυλίου ανακαλύφθηκαν από έναν άνδρα που δούλευε στο καλαμποκοχώραφό του στο Κεντάκι. Το «Great Kentucky Hoard» είχε εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που είχαν κοπεί το 1840-1863, καθώς και κάποια ασημένια. Ερευνητές θεωρούν ότι θάφτηκε πριν μια επιδρομή δυνάμεων της Συνομοσπονδίας (των Νοτίων) το καλοκαίρι του 1863.

Χρυσό δακτυλίδι για τα μαλλιά σε τάφο της Εποχής του Χαλκού στην Ουαλία: Ένα λαμπερό δαχτυλίδι για τα μαλλιά που ανήκε σε τάφο της Εποχής του Χαλκού βρέθηκε σε δρόμο της Ουαλίας. Βρέθηκε επίσης μια ξύλινη χτένα που θεωρείται η αρχαιότερη του είδους της που έχει βρεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα δύο θάφτηκαν κοντά στα αποτεφρωμένα απομεινάρια ενός ατόμου που θεωρείται ότι ήταν υψηλής κοινωνικής θέσης.

.
.
Amgueddfa Cymru — Museum Wales

Σπαθιά της Εποχής του Χαλκού και χιλιάδες μεσαιωνικά νομίσματα στη Γερμανία: 8.000 μεσαιωνικά νομίσματα και επτά σπαθιά της Εποχής του Χαλκού βρέθηκαν σε τρεις χώρους στη Γερμανία. Αρχαιολόγοι θεωρούν ότι τα 3.000 ετών όπλα μπορεί να τοποθετήθηκαν εκεί για τελετουργικούς σκοπούς. Τα νομίσματα βρέθηκαν σε δύο χώρους και ανήκαν στο μεγαλύτερο απόθεμα σλαβικών νομισμάτων από τον 11ο αιώνα.

Εργαστήρι της Εποχής του Σιδήρου με κελτικά νομίσματα στην Τσεχία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλαιότερο γνωστό εργαστήρι γυαλιού βόρεια των Άλπεων και θεωρούν ότι ήταν σε χρήση για τελετουργικούς σκοπούς. Το 2.300 ετών εργαστήρι είχε ολοκληρωμένα αντικείμενα από γυαλί και ήλεκτρο, μεταξύ των οποίων χάντρες και βραχιόλια, καθώς 2.000 χρυσά και ασημένια νομίσματα που είχαν φτιαχτεί από Κέλτες. Βρέθηκε επίσης μια τετράγωνη δομή παρόμοια με άλλα αρχαία κτίρα που είχαν βρεθεί ανά την Ευρώπη και ήταν σε χρήση για τελετές.

Χρυσά περιδέραια στην Ισπανία: Κατολίσθηση στη βόρεια Ισπανία έφερε στο φως δύο χρυσά περιδέραια που είχαν θαφτεί εκεί πριν 2.500 χρόνια. Με βάση το στυλ και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως φτιάχτηκαν κατά το 500 πΧ, κατά την Εποχή του Σιδήρου στην Ιβηρική, και πιθανώς τα φορούσαν μέλη της ανώτερης τάξης.

Νομίσματα σε αρχαίο βουδιστικό ναό στο Πακιστάν: Αρχαιολόγοι βρήκαν μια συλλογή χάλκινων νομισμάτων 2.000 ετών στα ερείπια ενός αρχαίου βουδιστικού ναού. Θεωρείται πως ναός και νομίσματα συνδέονται με την Αυτοκρατορία των Κοσσανών, ένα κυρίως βουδιστικό κράτος που κυβερνούσε την περιοχή από τον 2ο πΧ αιώνα ως τον 3ο μΧ αιώνα.

Χάλκινα νομίσματα σε πήλινο δοχείο στην Πολωνία: Χειριστής ανιχνευτή μετάλλων που έψαχνε για ανταλλακτικά τρακτέρ σε χωράφι στην Πολωνία βρήκε 1.000 χάλκινα νομίσματα θαμμένα. Περαιτέρω έρευνα έφερε στο φως ένα σπασμένο πήλινο δοχείο γεμάτο νομίσματα που είχαν κοπεί στη Βαρσοβία κατά τον 17ο αιώνα. Ωστόσο η αξία τους θεωρείται πως, ακόμα και τότε, δεν ήταν μεγάλη- και θα αρκούσαν μόλις για την αγορά δύο ζευγαριών παπουτσιών.

Δημοφιλή