Διακοπή εξυπηρέτησης της εξωτερικού χρέους από τη Σρι Λάνκα, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα

Η χώρα προσπαθεί να αποφύγει μια "σκληρή" χρεοκοπία. Την άλλη εβδομάδα επαφές με το ΔΝΤ για δάνειο.
Sri Lankans demanding president Gotabaya Rajapaksa resign over the debt-ridden country’s worst economic crisis protest outside the president's office in Colombo, Sri Lanka, Sunday, April 10, 2022. (AP Photo/Eranga Jayawardena)
Sri Lankans demanding president Gotabaya Rajapaksa resign over the debt-ridden country’s worst economic crisis protest outside the president's office in Colombo, Sri Lanka, Sunday, April 10, 2022. (AP Photo/Eranga Jayawardena)
via Associated Press

Η Σρι Λάνκα, που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μετά την ανεξαρτησία της, κήρυξε σήμερα στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος, ύψους 51 δισεκ. δολαρίων, την ώρα η χώρα δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα συναλλάγματος για να εισάγει βασικά προϊόντα διατροφής και φάρμακα.

″Έχουμε φτάσει στο σημείο η καταβολή των δόσεων των δανείων να αποτελεί πρόκληση και να είναι αδύνατη. Η καλύτερη ενέργεια είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η αποφυγή μιας σκληρής χρεοκοπίας”, είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο Π. Νανταλάλ Ουιρασίνγκε.

Εξήγησe ότι το μέτρο της στάσης πληρωμών είναι «προσωρινό μέχρι να συμφωνήσουμε με τους δανειστές και λάβουμε τη στήριξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ».

Η Σρι Λάνκα αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα δάνειο, με τη χώρα να υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων και να είναι αντιμέτωπη με παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Λόγω των ελλείψεων αυτών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης με τους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας.

Πέρυσι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές συναλλάγματος και να μην μπορεί να λάβει τα απαραίτητα δάνεια για να χρηματοδοτήσει τις εισαγωγές τροφίμων, καυσίμων κα φαρμάκων.

Η Σρι Λάνκα ζήτησε ελάφρυνση του χρέους της από την Ινδία και την Κίνα, όμως οι δύο αυτές χώρες προτίμησαν να της χορηγήσουν περισσότερα δάνεια ώστε να αγοράσει βασικά προϊόντα.

Χιλιάδες κάτοικοι της Σρι Λάνκα έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαμπάξα κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση.