Διασώζοντας οκτώ μοναδικές art deco πόρτες κτηρίου του 1930 της Κυψέλης

Ο εικαστικός Γεράσιμος Αβλάμης δημιούργησε μια εγκατάσταση που φέρει ατόφιο το αποτύπωμα του κινήματος του μοντερνισμού,
Μια από τις οκτώ ξύλινες πόρτες που διασώθηκαν και παρουσιάζονται στους χώρους της κηφισιώτικης γκαλερί
Sissi’s Art Room
Μια από τις οκτώ ξύλινες πόρτες που διασώθηκαν και παρουσιάζονται στους χώρους της κηφισιώτικης γκαλερί

«Πόσο σαφή και ξεκάθαρα γίνονται όλα στον πνευματικό κόσμο, όταν ένα αντικείμενο, μία απλή πόρτα, μπορεί να αποδώσει εικόνες δισταγμού, πειρασμού, ασφάλειας, καλωσορίσματος και εκτίμησης. Εάν κανείς μπορούσε να καταγράψει όλες τις πόρτες που έχουν κλείσει και ανοίξει, όλες τις πόρτες που θα επιθυμούσε να ξανανοίξει, τότε θα έπρεπε να πει όλη την ιστορία της ζωής του».

Gaston Bachelard – Γάλλος Φιλόσοφος

«Οι ξύλινες art deco πόρτες ενός κτηρίου διαμερισμάτων της δεκαετίας του 1930, οι οποίες αφαιρέθηκαν παρά την εξαιρετική τους κατάσταση και ομορφιά για να πεταχτούν», παρουσιάζονται στην νέα ατομική έκθεση του Γεράσιμου Αβλάμη στο Sissi’s Art Room στην Κηφισιά (06/10 – 11/11/2023). Πρόκειται για μία εγκατάσταση στο χώρο της γκαλερί αποτελούμενη από οκτώ ξύλινες πόρτες από διαμερίσματα μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας του κινήματος του μοντερνισμού, κατασκευασμένη στην Κυψέλη την εποχή του Μεσοπολέμου.

Αποτέλεσμα, το περιεχόμενο της έκθεσης να έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες πόρτες που διασώθηκαν μέσα από αυτή την πρωτοβουλία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Monumenta της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου.

Γράφουν για τη συγκεκριμένη έκθεση

«Την εγκατάσταση πλαισιώνει μία ενότητα αφηρημένων ζωγραφικών έργων «που διακρίνονται από μία έντονη χειρονομιακότητα, μία δραστηριότητα αυτοσχεδιαστική με οδηγό το στοιχείο της τυχαιότητας. Κάθε στοιχείο λες το αντιπροσωπεύει ένας χρωματικός τόνος».

Ματίνα Χαραλάμπη – θεωρητικός τέχνης

«Η έκθεση του εικαστικού Γεράσιμου Αβλάμη που έχει ως θέμα και έμπνευση τις ξύλινες Art Deco πόρτες ενός κτηρίου διαμερισμάτων της δεκαετίας του 1930, οι οποίες αφαιρέθηκαν παρά την εξαιρετική τους κατάσταση και ομορφιά για να πεταχτούν, αποτελεί για τη MONUMENTA σημαντική συμβολή στην προσπάθεια για την προστασία των κτηρίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κτήρια δεν είναι απλά κελύφη, αλλά πραγματικά δοχεία ζωής, όπως τα ονόμαζε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, είναι ιστορίες των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν και τα έζησαν».

Ειρήνη Γρατσία – αρχαιολόγος, συντονίστρια της Monumenta

Ο εικαστικός Γεράσιμος Αβλάμης επί τω έργω
Sissi’s Art Room
Ο εικαστικός Γεράσιμος Αβλάμης επί τω έργω

Info:

Sissi’s Art Room

Εμπορικό Κέντρο Φοίνικες | Κολοκοτρώνη 7 | Κηφισιά | 145 62 | T. (+30) 210 623 1057