Διαγραφή του Σαλί Μπερίσα από το Δημοκρατικό Κόμμα. Η άγρια κόντρα με τον πρόεδρο Μπάσα

Τα επεισόδια από υποστηρικτές του και η προ ολίγων μηνών απομάκρυνσή του και από την Κ.Ο του κόμματος.
Anadolu Agency via Getty Images

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι διέγραψε τον συνιδρυτή του, πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, έπειτα από σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση.

Άλλα οκτώ στελέχη τα οποία, όπως και ο κ. Μπερίσα, αμφισβητούσαν την νομιμοποίηση του σημερινού προέδρου της παράταξης, Λουζλίμ Μπάσα, τέθηκαν επίσης εκτός κόμματος.

Η ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στον Λουζλίμ Μπάσα και τον Σαλί Μπερίσα εκτραχύνθηκε το Σάββατο, όταν χιλιάδες οπαδοί του τελευταίου έκαναν έφοδο στα γραφεία του κόμματος αλλά τελικά δεν μπόρεσαν να μπουν στα κλειδωμένα γραφεία. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και επενέβη η αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους εισβολείς.

via Associated Press
via Associated Press

Ο Σαλί Μπερίσα μεσουράνησε στην αλβανική πολιτική σκηνή για είκοσι χρόνια. Ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2013. Επικριτές του τον κατηγορούν για διαφθορά και νεποτισμό, καθώς και για απροκάλυπτη εκλογική νοθεία. Επί των ημερών του στην προεδρία (1992-1997), κατηγορήθηκε πως συνέβαλε να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη χώρα.

Ο Λουζλίμ Μπάσα ανέλαβε την προεδρία του ΔΚ το 2013, διαδεχόμενος τον Σαλί Μπερίσα, που παραιτήθηκε έπειτα από τη βαριά εκλογική ήττα που είχε υποστεί εκείνη τη χρονιά.

Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Μπερίσα εκδιώχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με απόφαση του κ. Μπάσα. Νωρίτερα πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως απαγόρευσε την είσοδο του βετεράνου πολιτικού στην αμερικανική επικράτεια, εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά που τον βαρύνουν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ