Δίκη Φιλιππίδη: «Η ζωή μου καταστράφηκε» - Με ξεσπάσματα και λυγμούς η απολογία του

Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα «σιχαινόμουν».
Eurokinissi

Ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η απολογία του ηθοποιού και θιασάρχη Πέτρου Φιλιππίδη για τις βαρύτατες κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας σε βάρος τριών συναδέλφων του.

«Είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια. Άδικα. Με με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και ότι έχει μείνει από αυτό», ήταν τα πρώτα λόγια της απολογίας του.

«Γενήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρόνια. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν.» πρόσθεσε.

«Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ιδιος καταστράφηκα»

Και συνεχίζει, «Δεν είμαι καλός στο λόγο. Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο. Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ιδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δίκης μου καταστροφής καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν οτι μεγάλωσα με γυναίκες».

«Γεννήθηκα στην Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή με τα μπουρδελα. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτές τις γυναίκες. Έπαιζα εκεί με τους φίλους μου. Τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγαπη και θαυμασμό γι αυτές. Όχι μόνο γι αυτές. Για όλες τις γυναίκες».

«Για 17 χρόνια δούλευα παρά πολύ σκληρά για να είμαι σε αυτό το θέατρο. Ο επιχειρηματίες θα μπορούσε, αν δεν με ήθελε, να μην με είχε στο θέατρο. Δούλευα παρά πολύ σκληρά. Έφερνα κόσμο στο θέατρο. Έκανα εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες. Δεν είμαι αυτό που ήμουν. Δεν είμαι πια ηθοποιός».

«Ο θαυμασμός ανδρών και γυναικών ήταν τεράστια. Άγγιζαν μέχρι και τον ερωτισμό. Είμαι τόσο χορτάτος από αγάπη, θαυμασμό, έρωτα. Είμαι χορτάτος. Δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πω: Δεν είχα κανέναν λόγο, κανένα κίνητρο και κατηγορούμαι».

«Έχω δουλέψει με 800 ανθρώπους. Οι μισές ήταν γυναίκες και δεν είχε ακουστεί τίποτα. Τι να πουν; Ότι ήμουν τελειομανής; Οξύθυμος; Δεν είμαι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν έχω παίξει ξύλο παρότι έτσι εμφανίζεται. Και για το παρκάρισμα έχω τσακωθεί. Αλλά όχι έτσι όπως εννοούν ή νομίζουν κάποιοι», σημείωσε ο ηθοποιός.

Η γνωριμία του με την πρώτη καταγγέλουσα

Στην συνέχεια μέσα από ξεσπάσματα και λυγμούς ο Πέτρος Φιλιππίδης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την πρώτη γυναίκα που τον έχει καταγγείλει για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό πως δεν ισχύουν οι κατηγορίες σε βάρος του.

«Εκνευρίζονται όταν λέμε ότι είναι μεθοδευμένο και οργανωμένο. Αφού είναι. Αυτό που βλέπω εδώ είναι, ότι ούτε εδώ τους βγαίνει επί δέκα μήνες τώρα. Πως να τους βγει; Ήρθε η πρώτη καταγγέλλουσα και έχει πει 15 διαφορετικές εκδοχές του βιασμού, τον πρώτο τον ξέχασε, πως γίνεται αυτό να τον ξεχάσει;».

«Την θυμάμαι αμυδρά μέσα στο θέατρο να πηγαινοέρχεται. Άρχισε να γίνεται πιεστική σε ό, τι αφορά τη σχέση μας. Μου ζήταγε να την σηκώνω στο μάθημα να κάνει κομμάτια. Εμένα δε μου άρεσε αυτό. Δεν ήθελα να εκτίθεμαι. Την απέφευγα όσο μπορούσα, μιλούσα με όλα τα παιδιά. Μετά άρχισαν να αυξάνονται οι επισκέψεις στο θέατρο».

«Η συχνότητα ήταν άνευ προηγουμένου, σχεδόν κάθε ημέρα. Την έβλεπα πιο συχνά διότι εμφανιζόταν και σε μένα στο θέατρο πιο συχνά. Το καμαρίνι της μητέρας της είναι στο κάτω όροφο στο θέατρο Μουσούρη. Σε συναδέλφους απαντούσε με προκλητικότητα από όσων γνωρίζω. Εγώ από ευγένεια δεν έλεγα τίποτα. Όμως κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκα. Είπα δε θέλω άσχετους στο θέατρο. Μετά υπήρξε διακοπή λόγω ατυχήματος που είχα».

«Το γεγονός που περιγράφει στη θεατρική εστία δεν ισχύει. Δε συνέβη. Δεν έχω βιάσει ποτέ καμία γυναίκα. Δεν έχω φερθεί άσχημα σε γυναίκα. Δεν έχω κανένα λόγο να είμαι βιαστής. Είπαν ότι επιδεικνύομαι! Ζω μια τρέλα! Μου τρελαίνει το μυαλό αυτό! Δεν έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα. Παρά πολύ ηθοποιοί μας βλέπει ο κόσμος και μας αγαπάει. Εμένα, το Μπεζο, το Στανκογλου. Ξέρετε τι γίνεται στα καμαρίνια;! Δεν είμαι ανώμαλος! Δεν είμαι βιαστής!» είπε και συμπλήρωσε:

«Ολο αυτό που περιγράφει η πρώτη καταγγέλλουσα είναι εντελώς ψεύτικο! Χθες μου είπαν ότι σε κάποιο κανάλι είπαν ότι εγώ την κυνηγούσα στους διαδρόμους του θεάτρου και την έπιασα από το λαιμό! Αυτά δεν τα έχει πει ούτε η ίδια! Μερίδα του Τύπου όχι απλώς με έχει ξεσκίσει! Πρέπει να βρεθεί και καινούργια λέξη!».

Ο ίδιος απέδωσε ως κίνητρο της πρώτης καταγγέλλουσας στο γεγονός ότι ήθελε από κάπου να πιαστεί. «Παρουσιάστηκε ως άβγαλτο κοριτσάκι και έχει παντρευτεί στα 17. Μπορεί να συμβεί και δεν ξέρουμε πως συνέβη. Αλλά όχι να ερχόμαστε σε ένα δικαστήριο από το οποίο κρέμεται η ζωή ενός ανθρώπου και να λέμε αυτά τα ψέματα».

Της ζήτησα να μην ξαναέρθει στο θέατρο

Σύμφωνα με τον ηθοποιό και αναφερόμενος στην πρώτη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι της ζήτησε να μην ξαναέρθει στο θέατρο.

«Μου έλεγαν οι άλλοι ηθοποιοί ότι έρχεται στα καμαρίνια, ότι επεμβαίνει σε συζητήσεις. Την τελευταία φορά που την είδα με τη μητέρα της, είπα «εσύ μέσα, εσύ έξω». Θα με ενδιάφερε και θα την έδιωχνα; Είμαι βιαστής 2008-2014! Πριν και μετά αγνοείται η τύχη μου! Η ανωμαλία και η διαστροφή μου περιορίζεται σε αυτό το διάστημα. Κάτι έπαθα από το 2008-2014 και μετά συνήλθα» τόνισε.

Περιγράφοντας ένα περιστατικό στο BIOS ανάφερε πως ο ιδιος πήγε στη συγκεκριμένη παράσταση κατόπιν παρότρυνσης. «Εκεί εμφανίστηκε ξαφνικά η πρώτη καταγγέλλουσα. Με αγκαλιάζει με φιλάει, μου λέει τι κανεις. Έγινε καβγάς με την Ελπίδα. Της είχα πει «άστο θα αναλάβω». Εκείνη πίστευε αλλά πράγματα».

Για τον ισχυρισμό της πρώτης καταγγέλλουσας ότι είχε αποκαλύψει το γάμο της στον κατηγορούμενο και του ζήτησε να το πουν μαζί στη μητέρα της, ο Πετρος Φιλιππιδης το αρνήθηκε πλήρως. «Από που και ως που να το ξέρω;! Δεν ισχύει αυτό! Το άκουσα εδώ στη δίκη».

Η κατάθεση στον εισαγγελέα

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι γνώριζε για τη συνάντηση της συζύγου του Ελπίδας Νινου με τον Σπύρο Μπιμπίλα και τη μητέρα της καταγγέλουσας, ενώ για την επίσκεψη της σε παράσταση του το 2020 ανέφερε:

«Μόλις την είδα έξω από το θέατρο, λέω στο Μπιμπιλα «μαζί ήρθατε;». Μου λέει μη δίνεις σημασία. Πήγα προς το αυτοκίνητο μου και εκείνη μου λέει «δε θα μου μιλήσεις;». Της λέω όχι. Μετά δέχτηκα ένα τηλέφωνο από το κ. Νάτσιο για την πρώτη καταγγέλλουσα. Είχε μεταφράσει κάποιο έργο για πατέρα και κόρη μου είπε ο Νατσιος. Το πήγε στο Βαλτινό κι αυτός δεν ενδιαφέρεται. Όταν είπα το όνομα σου, είπε «α ναι είμαστε και οικογενειακοί φίλοι». Δεν ήμασταν οικογενειακοί φίλοι».

«Δεν το χωράει το μυαλό μου. Βγαίνει η πρώτη καταγγελία. Δεν είμαι ηλίθιος. Είμαι άνθρωπος του κόσμου και της κοινωνίας. Σε δημοσιογραφικούς κύκλους ακούγεται για βιασμό. Λέω αποκλείεται. Λέω δεν υπάρχει! Έρχεται η κατάθεση στον εισαγγελέα και γίνεται βιασμός. Τι να σας πω; Πως αισθάνθηκα; Ήθελα να πεθάνω. Μετά έρχεται ακούω ότι είναι κι άλλος βιασμός τον οποίο δε θυμόταν! Ούτε ξέρω τι σημαίνει κατά συρροή ούτε τίποτα. Εγώ ξέρω ότι δεν τα έχω κάνει. Μιλάω με τον τότε δικηγόρο μου. Πηγαίνω στην ανακρίτρια. Εκεί σταματάει η μνήμη μου» είπε ο ηθοποιός.

Ξέσπασε και κατά της ηθοποιού Μαριάνας Τουμασάτου

«Θα μου πει η κυρία Τουμασάτου τι είμαι και η φίλη της πρώτης καταγγέλλουσας που ήρθε εδώ; Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός; Ναί! Θύμωσα; Ναι! Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιός μου το καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστειλνε και εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή;».

«Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν που πάω ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, τελειώνεις. Βλέπεις μπροστά σου το τέλος. Είσαι στο τέλος. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή στη Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου . Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν. Ποιος θα με πάρει στη δουλειά να κάνω το οτιδήποτε; Σας είπα δεν είμαι πια ηθοποιός» είπε συγκινημένος ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο ηθοποιός κατηγορείται για τον βιασμό μιας συναδέλφου του το 2008 και για απόπειρα βιασμού άλλων δύο ηθοποιών το 2010 και το 2014.

Σε δύο από τις περιπτώσεις οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοί του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητό του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη, τότε, παθούσα.

Η απολογία του συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, dikastiko.gr, ΕΡΤ News

Δημοφιλή