Κιβωτός του Κόσμου: Στον εισαγγελέα ο π.Αντώνιος - Απαντήσεις για ασέλγεια και βία σε ανηλίκους

Στα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι του είναι κι ένα βίντεο με τον 19χρονο καταγγέλλοντα, που η νομική ομάδα του πατέρα Αντωνίου θεωρεί «αθωωτικό στοιχείο».
.
.
Eurokinissi

Νέα προθεσμία ώστε να προετοιμάσουν το υπόμνημα εξηγήσεων για σειρά απαξιωτικών κατηγοριών , θα ζητήσουν σήμερα από τις εισαγγελείς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, οι συνήγοροι του πατρός Αντωνίου , ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι κ.κ. Γιαννης Κώστος, Θρασύβουλος Κονταξής και Τάσος Τριανταφύλλου θα ζητήσουν κι άλλο χρόνο για να προετοιμάσουν όλες τις απαντήσεις του πατέρα Αντωνίου σε μια σειρά από καταγγελλόμενες πράξεις που έχουν μεγάλη ποινική αλλά κυρίως ηθική απαξία για τον κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον για έναν ιερέα και ιδρυτή μιας ΜΚΟ που έχει στόχο την προστασία των παιδιών.

Από τις απαντήσεις αυτές άλλωστε να κριθεί αν στο επόμενο στάδιο ο ιερέας θα βρεθεί κατηγορούμενος για βαριά κακουργήματα ή η δικογραφία τεθεί στο αρχείο.

Γιατί καλείται ως ύποπτος

Ο πατέρας Αντώνιος καλείται ως ύποπτος για :
-Κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος , μετά τις δύο καταγγελίες σε βάρος του από το 19χρονο ο οποίος υποστηρίζει ότι «όλο αυτό άρχισε όταν ήταν 16 ετών μέχρι που έφυγε» και από το 15χρονο από το Βόλο που μιλά για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 13 ετών.

«Ήταν ένας άνθρωπος που τον είχα θεοποιήσει στο μυαλό μου, τον λάτρευα, τον αγαπούσα σαν πατέρα μου και όταν έγινε ό,τι έγινε, απλά σοκαρίστηκα, απογοητεύτηκα, αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έναν άνθρωπο που τον λατρεύεις και τον έχεις πάνω απ’ όλους, οτιδήποτε σου κάνει δεν μπορείς να αντιδράσεις», έχει δηλώσει ο 19χρονος, διευκρινίζοντας πάντως με την καταγγελία του δεν θέλει να ακυρώσει το συνολικό έργο της Κιβωτού.

-Ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων (σε βαθμό πλημμελήματος) στις δομές αφού φέρεται πως ήταν εκείνος που «υπαγόρευε», τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, με τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όσα γίνονταν στις δομές ανά την Ελλάδα, δεν ήταν τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελούσαν τη «γραμμή» που υπήρχε στα στελέχη της Κιβωτού για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ελέγχου των παιδιών.Επτά πρόσωπα καλούνται να δώσουν απαντήσεις

Εκτός του πατέρα Αντώνιου, άλλοι έξι υπάλληλοι της «Κιβωτού», έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στους εισαγγελείς για πρόκληση σωματικών βλαβών στα παιδιά αναφορικά με τις βίαιες μεθόδους σωφρονισμού και πειθαρχίας που τους επέβαλαν.

Επίσης, άλλη μία υπάλληλος επαρχιακής δομής η οποία έχει κληθεί ως ύποπτη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο καθώς, φέρεται, να μην μετέφερε σε γιατρό ή νοσοκομείο, ως όφειλε, παιδάκι που είχε τραυματιστεί.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων, αξιολογώντας τις μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσαν, φαίνεται πως διαπίστωσαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και των υπολοίπων επτά υπαλλήλων της δομής (3 σε Αθήνα και από 2 σε Χίο και Βόλο).

Οι καταγγελίες αφορούν την τελευταία τριετία, από το 2020 έως και το 2022 οπότε και ξεκίνησε η έρευνα.

Οι καταγγελίες

Το βαρύτερο κομμάτι των καταγγελιών (πέραν της οικονομικής πλευράς που ακόμα διερευνάται) αφορά τις σεξουαλικές κακοποιήσεις στις οποίες αναφέρονται τα παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή.

Η κλήτευση του πατρός Αντωνίου ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων κλείδωσε μετά τη συγκλονιστική δεύτερη κατάθεση που έδωσε 15χρονος τρόφιμος δομής της Κιβωτού, καταγγέλλοντάς τον για ασέλγειες και σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία μόλις 13 ετών.

Η συγκεκριμένη κατάθεση έρχεται να προστεθεί σε αυτή που είχε δώσει στις Αρχές τον περασμένο Νοέμβριο ένας ακόμη τρόφιμος της Κιβωτού, ηλικίας 19 ετών σήμερα.

Ο νεαρός άνδρας είχε αναφερθεί κι εκείνος σε ασελγείς πράξεις που υπέστη από τον πατέρα Αντώνιο το 2021 στη Χίο, με άλλο παιδί αυτόπτη μάρτυρα να επιβεβαιώνει στις Αρχές τη μαρτυρία του:

«Στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, πνιξίματα – πατητές, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου.

Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Και αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία ημέρα στη θάλασσα δέκα φορές. Εξαιτίας αυτού δεν ήθελα να μπαίνω στη θάλασσα», είχε καταθέσει, μεταξύ άλλων, στις Αρχές για τον πατέρα Αντώνιο ο 19χρονος ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τον ιδρυτή της ΜΚΟ.

Η δεύτερη κατάθεση

Ο 19χρονος στην κατάθεσή του αυτή είχε υποδείξει στις Αρχές και ένα άλλο παιδί για το οποίο έμαθε, όπως είχε αναφέρει, πως κλεινόταν κι αυτό με τις ώρες με τον πατέρα Αντώνιο σε δωμάτια της ΜΚΟ.

Το παιδί αυτό είναι ο 15χρονος έφηβος ο οποίος ξεπερνώντας τους δισταγμούς, τους φόβους αλλά και την ντροπή που ένιωθε μίλησε στις Αρχές και μέσα από τη συγκλονιστική κατάθεσή του ξετύλιξε έναν απίστευτο εφιάλτη σεξουαλικής κακοποίησης που, όπως φέρεται να είπε, βίωσε στα χέρια του πατρός Αντωνίου.

Η δεύτερη αυτή κατάθεση του 15χρονου εφήβου, η οποία δόθηκε στο «Σπίτι του Παιδιού» στην Αθήνα, ήταν η εξέλιξη που περίμεναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές για να δρομολογήσουν την κλήτευση ως υπόπτου του πατρός Αντωνίου για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

Η αντίκρουση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας Αντώνιος που διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοια ενέργεια, έχεις το οπλοστάσιό του βίντεο και στοιχεία, που κατά την κρίση της υπεράσπισης κλονίζουν την αξιοπιστία του 19χρονου καταγγέλλοντα.

Μεταξύ αυτών είναι κι ένα βίντεο με τον νεαρό να μιλάει με αποθεωτικά λόγια για την Κιβωτό και τον πατέρα Αντώνιο.

Το παιδί υποδεικνύεται επίσης ως παραβατικό, καθώς φέρεται (όπως θα ειπωθεί) να είχε σχέση με κλοπή χρημάτων στη δομή του Βόλου ενώ υπάρχουν και χρονικές αποκλίσεις σε σχέση με τα καταγγελλόμενα ως γεγονότα και την παρουσία του πατρός Αντωνίου.

Ανάλογα στοιχεία φέρονται να υπάρχουν και για τις καταγγελίες περί κακοποιητικής συμπεριφοράς των υπάλληλων της δομής . Π.χ ενώ φέρεται να υποδεικνύεται ξυλοδαρμός σε υπόγειο της δομής της Χίου, θα προσκομιστούν σχέδια που δείχνουν πως δεν υπάρχει υπόγειο σε καμία δομή.

Η διαδικασίαΑμέσως μετά την παροχή εξηγήσεων η Εισαγγελία, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη σε βάρος του πατρός Αντωνίου.

Σε περίπτωση που ο ιδρυτής της ΜΚΟ διωχθεί ποινικά, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού καλέσει σε απολογία τον κατηγορούμενο, αμέσως μετά θα αποφασίσει για τον αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προφυλάκισή του ή όχι.

Πηγή: Dikastiko.gr

Δημοφιλή