Δίκη για Ζακ Κωστόπουλο:Μειωμένες ποινές στα 5 και 6 έτη φυλάκισης για κοσμηματοπώλη και μεσίτη

Ο πρώτος θα εκτίσει την ποινή υπό κατ' οίκον περιορισμό, ο δεύτερος στη φυλακή. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
O πατέρας και η μητέρα του δολοφονηθέντα Ζακ, προσέρχονται στο Εφετείο
O πατέρας και η μητέρα του δολοφονηθέντα Ζακ, προσέρχονται στο Εφετείο
Eurokinissi

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν και από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο οι δύο επιχειρηματίες , καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό , για τα θανάσιμα χτυπήματα που κατάφεραν στον Ζακ Κωστόπουλο, ο οποίος είχε ξεψυχήσει στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018. Ωστόσο, το δικαστήριο μείωσε τις πρωτόδικες ποινές τους σε πέντε έτη φυλάκισης για τον κοσμηματωπώλη και στα έξι για τον μεσίτη μετά την αναγνώριση ελαφρυντικών. Ο πρώτος θα εκτίσει την ποινή υπό κατ′ οίκον περιορισμό και ο δεύτερος οδηγείται στη φυλακή.

Σημειώνεται πως πρωτόδικα, και στον 81χρονο όσο και στον 64χρονο- που κρίθηκαν επίσης ένοχοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη αφού είχαν ξυλοκοπήσει βάναυσα τον 33χρονο Ζακ- είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 10 ετών.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης, αφού το δικαστήριο έκρινε ξανά ενόχους τους κατηγορούμενους, τοποθετήθηκαν επί των ποινών που θα επιβάλλοντα προβάλλοντας ως ελαφρυντικά τον πρότερο σύννομο βίο τους, την συμπεριφορά τους μετά το περιστατικό ενώ έκαναν λόγο και για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος.

Πανό έξω απο το Εφετείο για την δολοφονία του Ζακ
Πανό έξω απο το Εφετείο για την δολοφονία του Ζακ
Eurokinissi

Δεν ”πέρασε” η πρόταση του Εισαγγελέα

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έδρας, Στέλιος Κωσταρέλος, ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορούμενους.

Όπως ανέφερε ο Εισαγγελέας ,ο 33χρονος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα ”με μανία” από τον κοσμηματοπώλη ο οποίος αν και θα μπορούσε να τον εγκλωβίσει μέσα στο κατάστημα του , επέλεξε να τον εγκλωβίσει ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά ενώ το θύμα προσπαθούσε να βγεί από το κοσμηματοπωλείο . Κατά τον κ. Κωσταρέλο ”η φθορά (στο κατάστημα) δεν δικαιολογεί την πράξη και τα χτυπήματα που δέχθηκε το θύμα”.

Ο εισαγγελέας αναφερόμενος στον έτερο κατηγορούμενο, τον 64χρονο μεσίτη ο οποίος ισχυρίζεται ότι χτύπησε τον Κωστόπουλο ”ενστικτωδώς” και έχοντας ”αλτρουιστικά κίνητρα” με στόχο να βοηθήσει στη σύλληψη του, είπε ότι οι ισχυρισμοί του δεν ευσταθούν . Συμπλήρωσε επίσης πως ”δεν υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος του από το θύμα”.

Η εισήγηση του κ. Κωσταρέλου προκάλεσε επευφημίες και χειροκροτήματα πολλών από όσους παρακολουθούν την δίκη.

Παρούσα στο Εφετείο και η μητέρα του δολοφονηθέντα από μέλη της Χ.Α. Ν.Φύσσα
Παρούσα στο Εφετείο και η μητέρα του δολοφονηθέντα από μέλη της Χ.Α. Ν.Φύσσα
Eurokinissi

Όμως τελικά το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με τα μέλη του να απορρίπτουν την εισαγγελική εισήγηση.

Οι δικαστές αναγνώρισαν, επιπλέον, στον κοσμηματοπώλη την ελαφυντική περίσταση ότι οι πράξεις του ωθήθηκαν ”από ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος”.

Ο 33χρονος ακτιβιστής ,σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι ”εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Το θύμα , σύμφωνα με τη δικογραφία ,ήταν σε υπερδιέγερση και όταν ”ασφάλισε” η πόρτα και δεν μπορούσε να βγει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 64χρονο μεσίτη.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή