Δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στην Αλάσκα και δεν φταίει η υπεραλίευση

Οι επιστήμονες έχουν την εξήγηση.
via Associated Press

Δισεκατομμύρια καβούρια του χιονιού έχουν εξαφανιστεί από τα νερά της Αλάσκα, και οι επιστήμονες λένε τώρα ότι ξέρουν γιατί: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών πιθανότατα τα έκαναν να πεθάνουν από την πείνα.

Το εύρημα έρχεται λίγες μέρες αφότου το Τμήμα Ψαριών και Θηραμάτων της Αλάσκας ανακοίνωσε ότι η περίοδος συγκομιδής καβουριών χιονιού ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επικαλούμενο τον συντριπτικό αριθμό καβουριών που λείπουν από τα τυπικά ψυχρά, νερά της Βερίγγειας Θάλασσας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (19/10) από επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, διαπίστωσε σημαντική μείωση μεταξύ των πρόσφατων θαλάσσιων κυμάτων καύσωνα στην ανατολική Βερίγγειο Θάλασσα και της ξαφνικής εξαφάνισης των καβουριών χιονιού που άρχισαν να εμφανίζονται σε έρευνες το 2021.

«Όταν έλαβα τα δεδομένα του 2021 από την έρευνα για πρώτη φορά, ήμουν αρκετά ανήσυχος», δήλωσε ο Cody Szuwalski, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος στη NOAA. «Όλοι απλώς ήλπιζαν και προσεύχονταν ότι αυτό ήταν ένα λάθος στην έρευνα και ότι το επόμενο έτος θα βλέπατε περισσότερα καβούρια».

Από την έρευνα που έγινε μεταξύ της περσινής και της φετινής χρονιάς, φάνηκε πως τα ώριμα αρσενικά καβούρια μειώθηκαν κατά 40% και υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 20.000 τόνοι σε όλη τη Βερίγγειο.

«Και στη συνέχεια, το 2022, το πρόβλημα συνεχίστηκε», δήλωσε ο Szuwalski στο CNN.

Εκείνη τη χρονιά ήταν η πρώτη που η αλιεία καβουριών χιονιού στις ΗΠΑ απαγορεύτηκε στην Αλάσκα. Οι αλιείς έχουν αποδώσει τη μείωση του πληθυσμού στην υπεραλίευση, αλλά η «υπεραλίευση» είναι ένας τεχνικός ορισμός που ενεργοποιεί μέτρα διατήρησης του πληθυσμού, δήλωσαν ειδικοί στο CNN.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τι θα μπορούσε να προκαλέσει την εξαφάνιση των καβουριών χιονιού από το 2020 και το συνόψισαν σε δύο κατηγορίες: τα καβούρια του χιονιού είτε μετακινήθηκαν είτε πέθαναν.

Τα καβούρια του χιονιού είναι είδη ψυχρού νερού και απαντώνται κατά κύριο λόγο σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι θαλάσσιοι πάγοι εξαφανίζονται, ο ωκεανός γύρω από την Αλάσκα γίνεται αφιλόξενος για το είδος.

Οι θερμοκρασίες γύρω από την Αρκτική αυξάνονται τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, ανέφεραν επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ταχύτατο λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της Αρκτικής, ιδίως στη Βερίγγειο Θάλασσα, η οποία με τη σειρά της έχει ενισχύσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δημοφιλή