Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Αρχίζει η δίκη, στο εδώλιο οι δώδεκα κατηγορούμενοι (Βίντεο)

Για πρώτη φορά οι γονείς του Άλκη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους κατηγορούμενους
.
.
Eurokinissi

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού, οι 12 κατηγορούμενοι θα καθίσουν σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Η δολοφονία του άτυχου 19χρονου που πάγωσε τη Θεσσαλονίκη και βύθισε σε ανείπωτη θλίψη και πόνο την οικογένειά του, σημειώθηκε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε με την παρέα του από ομάδα αντίπαλων οπαδών.

.
.
MotionTeam

Για πρώτη φορά οι γονείς του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους 12 κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται να του στέρησαν τη ζωή και διώκονται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του 19χρονου) και σε απόπειρα (στην περίπτωση ενός εκ των τραυματισμένων φίλων του), από κοινού, όπως επίσης για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Επιπλέον, ένας εξ αυτών κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού- φίλου του δολοφονηθέντος, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Α

Κούγιας: Θα ζητήσουμε κατηγορία για εγκληματική οργάνωση

Μιλώντας στη Voria.gr ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας, τόνισε θα ζητήσουν την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση.

«Τόσο η οικογένεια Καμπανού, δηλαδή η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του αείμνηστου Άλκη και εγώ βεβαίως είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να ξεκινήσει η δίκη την Τετάρτη.

.
.
MotionTeam

Δεν θα επιτρέψουμε να μην ξεκινήσει η δίκη εκτός εάν υπάρχουν πολύ σπουδαίοι λόγοι που καθορίζονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Βεβαίως, μια δίκη με 12 κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι κρατούμενοι και οι οποίοι εκπροσωπούνται από δύο ή τρεις δικηγόρους -και μάλιστα αξιόλογους συναδέλφους- δύσκολα να μην έχει κάποιο πρόβλημα.

Αλλά θεωρώ το πρόβλημα αυτό ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την έναρξη της δίκης. Εμείς ερχόμαστε στην υπόθεση αυτή αποφασισμένοι να ζητήσουμε την επέκταση της κατηγορίας σε εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσουν επίσης τη συνένωση της δικογραφίας αυτής «μετά το τέλος της δίκης», γιατί είναι σε άλλο δικονομικό στάδιο, «με την υπόθεση – η οποία κατά την άποψη μου ήταν μια ατυχής επιλογή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης- που όταν ανακαλύφθηκαν τα όπλα στη λέσχη αυτή από όπου ξεκίνησαν οι άνθρωποι που αφαίρεσαν τη ζωή του Άλκη έγινε μια ξεχωριστή δίκη και αποδόθηκαν όλα τα όπλα σε έναν κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνελήφθη».

Ο κ. Κούγιας τόνισε ότι «έτσι θα βρει τον δρόμο και το αδίκημα της εγκληματικής οργανώσεως» αλλά κυρίως θα αποδοθεί στους κατηγορούμενους «το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων που είναι επίσης κακούργημα».

Χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή στα παγκόσμια δεδομένα» το ότι παρά την άγρια δολοφονία του Άλκη και τη σωρεία των αποδεικτικών στοιχείων, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν παραδέχεται ότι χτύπησε τον 19χρονο.

«Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια δεδομένα να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πολτοποιημένο κεφάλι από χτυπήματα, κατακρεουργημένο από μαχαίρια καράμπιτ, δρεπάνια, να υπάρχει βίντεο ότι όλοι συμμετέχουν και ούτε ένας από τους κατηγορούμενους να μην παραδέχεται ότι χτύπησε, ούτε ένας από τους κατηγορούμενους να μη λέει αλήθεια στην προανάκριση και την ανάκριση και να κατονομάζει κάποιον άλλον.

Οπότε έχουμε μια παραπομπή για όλους με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον των δύο άλλων νεαρών που γλύτωσαν από θαύμα και κατηγορουμένους που κανείς από αυτούς δεν παραδέχεται καμία πράξη.

Είναι μια υπόθεση που πραγματικά κατά την ταπεινή μου άποψη όσον αφορά το στάδιο το προδικαστικό δηλαδή τον χρόνο που έγινε η προανάκριση και η ανάκριση δεν υπάρχει προηγούμενο.

Να δούμε τώρα μήπως οι κατηγορούμενοι μετανόησαν και θέλουν να πουν ορισμένα πράγματα διαφωτιστικά, ώστε και η δική τους ψυχή να ηρεμήσει και να έχουν μια ήσυχη συνείδηση και η οικογένεια του Άλκη Καμπανού να πάρει σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με το παιδί τους», κατέληξε ο κ. Κούγιας.

Το βούλευμα

Το βούλευμα του Συμβουλίου Γροθιά στο στομάχι είναι το σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δυο φίλων του από ομάδα 12 ατόμων αποφασισμένων να σκοτώσουν «Αρειανούς».

Σε 182 σελίδες οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου περιγράφουν όσα συνέβησαν από το πρώτο λεπτό, που η ομάδα των 12 συγκροτήθηκε εκείνη τη νύχτα με μοναδικό σκοπό «να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα».

Όπως εξηγούν οι δικαστές, το σχέδιο ήταν απολύτως οργανωμένο, αφού κάποιοι εκ των δραστών άφησαν τα κινητά τους στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, ενώ όσοι τα είχαν μαζί τους, μόλις εισήλθαν στην περιοχή Χαριλάου, στις 23.50 εκείνης της νύχτας, τα απενεργοποίησαν, ώστε να μην είναι ευχερής ο εντοπισμός και η πορεία τους.

Όταν λίγο αργότερα εντόπισαν την πενταμελή παρέα του Άλκη Καμπανού που καθόταν σε σκαλάκια πολυκατοικίας, τους περικύκλωσαν με τα αυτοκίνητα, «αποκλείοντας και τις δύο οδούς διαφυγής τους, με σκοπό αφενός μεν να τους αιφνιδιάσουν, αφετέρου δε να αποτρέψουν πιθανή διαφυγή τους, αλλά και να αποτρέψουν πιθανή έλευση τρίτων ατόμων με αυτοκίνητα προς ενίσχυση των αμυνομένων».

Φορώντας κουκούλες, κράνη και κραδαίνοντας λοστούς, μαχαίρια, στειλιάρια, πτυσσόμενα κλομπ, μεταλλικούς σωλήνες, ακόμη και… δρεπάνι, κατευθύνθηκαν προς την ανυποψίαστη παρέα του Άλκη.

Στο άκουσμα της παραδοχής των νεαρών ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη, η επίθεση ξεκίνησε χωρίς καμία λεκτική αντιπαράθεση. Από τη μανία των δραστών, όπως αυτή περιγράφεται στο βούλευμα, κατάφεραν να ξεφύγουν δύο από τα πέντε παιδιά, ενώ οι άλλοι τρεις παγιδεύτηκαν στο σημείο της επίθεσης.

Όταν ο (τρίτος της παρέας) επιχείρησε να ξεφύγει, τον πρόλαβε ο δράστης που κρατούσε το δρεπάνι και του κατάφερε πλήγμα στον γλουτό, το οποίο προκάλεσε τεράστια αιμορραγία, αλλά το παιδί κατάφερε τελικά να ξεφύγει.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, ήτοι για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, άπαντες οι κατηγορούμενοι χτυπούσαν αδιαλείπτως τους υπόλοιπους δύο νεαρούς που βρίσκονταν στο σημείο και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές.

Στο βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά η επίθεση σε βάρος του άτυχου Άλκη, στον οποίο οι κατηγορούμενοι επέφεραν επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με μαχαίρια και δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία.

«Ο Αλκιβιάδης Καμπανός τούς εκλιπαρούσε να σταματήσουν, εκστομίζοντας τις φράσεις “μη με βαράτε άλλο” και “βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”», χωρίς οι 12 δράστες που του επιτέθηκαν να σταματήσουν ούτε δευτερόλεπτο μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους.

.
.
Eurokinissi

Στη μνήμη του Άλκη

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στα Κοιμητήρια Βεροίας, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του.

Στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο 19χρονος Άλκης, αναλλοίωτα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα σημάδια από τον αντίκτυπο που άσκησε το τραγικό περιστατικό στους κόλπους της οπαδικής κοινότητας της χώρας.

Αθλητικά κασκόλ και μπλούζες διαφόρων ομάδων, χειρόγραφα σημειώματα και αφιερώσεις, λουλούδια, καντήλια και αυτοκόλλητα γεμίζουν χρώματα την οδό Αλκιβιάδη Καμπανού, στέλνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις μηνύματα για να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό της τυφλής δολοφονικής βίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις πριν λίγες ημέρες ήρθε η επίσημη ανακοίνωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη μετονομασία της οδού Γαζή σε οδό Άλκη Καμπανού.

Αίτημα για τη μετονομασία είχε καταθέσει τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και ο ερασιτέχνης Άρης.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε η Super League στο πλαίσιο συμπλήρωσης ενός έτους από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και σε συνεργασία με τη «Δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – Εις το Όνομα του Άλκη», αφιερώνει την 19η Αγωνιστική στις 20-22.01.2023 και την 20ή Αγωνιστική στις 28-30.01.2023 του πρωταθλήματος Super League 2022-2023 στη μνήμη του Άλκη Καμπανού και στην προσπάθεια για την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

«Η βία δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, στη ζωή, στην κοινωνία μας. Η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Superleague.

Κατά το 19ο λεπτό όλων των αγώνων και για διάρκεια ενός λεπτού θα προβληθεί στα matrix των γηπέδων και θα ακουστεί το μήνυμα:

«Εις το Όνομα του Άλκη. Ο Άλκης είμαι και μπορώ μέσα από εσένα πια να ζω, αρκεί να ξέρεις, να μιλάς, να σου μιλάω. Γινόμαστε ένα για τον Άλκη».

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή