Δόμνα Μιχαηλίδου για Κιβωτό του Κόσμου: «Να βγουν όλα στη φόρα»

«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές».
.
.
Eurokinissi

«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Μάλιστα, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας, που έχει διαταχθεί, η υφυπουργός σημείωσε ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».

«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα». Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.

«Πέρσι, περίπου τον ίδιο μήνα μου ήρθε μια καταγγελία στο γραφείο για δομή της Αττικής και μαζί με την Εισαγγελία, τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, αντιδράσαμε άμεσα και μεταφέρθηκαν εκτός της δομής αυτής τα παιδιά. Το θέμα δεν είναι να κλείνουν οι δομές. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σε οικογένειες και να μην υπάρχουν τέτοιου τύπου κακοποιητικές και συμπεριφορές μέχρι να φτιάξουμε ένα δίκτυο ανάδοχων γονέων που να μπορεί να πάρει σε αναδοχή όλα τα παιδιά που δεν μπορούν να γυρίσουν στην βιολογική τους οικογένεια».

Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις δομές και αν είναι αρκετές η υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, μέχρι και τον Μάιο, δεν υπήρχαν κανόνες. «Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως, από εφέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο, πέραν από τον έλεγχο και τη στελέχωση, υπάρχει και κτιριολογικό πλαίσιο, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού».

Για το τι συμβαίνει στο Αγλαΐα στο Παίδων και τις καταγγελίες για τα 81 παιδιά τα οποία με εισαγγελική εντολή βρίσκονται εκεί είπε: «Έχουμε ήδη κάνει πολλά γιατί όταν ήρθαμε δεν ξέραμε πόσα παιδιά είχαμε. Τα μετρήσαμε και βρήκαμε 340 στην Αττική και αυτή τη στιγμή για να λέμε τους αριθμούς, έχουμε 72 παιδιά στα νοσοκομεία της Αττικής. Ξεκινήσαμε με 340. Πέρσι καταφέραμε με πολύ εντατικές προσπάθειες με την Εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων από τα 340 να φτάσουμε στα 42. Οι εισαγγελικές, αν θέλετε και ευτυχώς έχουν υπερπολλαπλασιαστεί, και λέω ευτυχώς επειδή ο κόσμος μιλάει παραπάνω. Οπότε είμαστε από πάνω, αλλά να ξέρουμε όλοι ότι είναι λογικό τα παιδιά να βρίσκονται για κάποιο διάστημα εκεί. Δεν είναι για πολλούς μήνες. Ο 14χρονος που είναι μια από τις περιπτώσεις που χρονίζουν μέσα στο νοσοκομείο, ήταν για τρεις μήνες, όχι για οκτώ που ακούστηκε. Και πάλι όμως και για τα 72 αυτά παιδιά που έχουμε σήμερα 76 στο σύνολο της Ελλάδας, γιατί η Αττική μαζεύει την μεγάλη πλειοψηφία τους, εργαζόμαστε έτσι ώστε μετά το δεκαήμερο που χρειάζεται ο έλεγχός τους να μπορούν να μείνουν όσο πιο λίγο γίνεται στο νοσοκομείο».

Όσο για το τι δεν τα πάνε σε μια δομή, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε: « Γιατί 7 στα 10 παιδιά που είναι στο νοσοκομείο θα ξαναγυρίσουν στην οικογένεια τους είτε στους γονείς τους είτε στην γιαγιά, τον παππού, τον θείο, την θεία. Οπότε αν γυρίσουν στην οικογένειά τους 7 στα 10 δεν μπορείς παραπάνω να τα ταλαιπωρήσεις και να τα πας και σε μια δομή, αντί να είναι εκεί για ένα μήνα θα είναι για πολλαπλάσιο αυτού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή