Η ακύρωση του περιοριστικού νόμου για τις αμβλώσεις στην Λουιζιάνα είναι μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απόφαση-σταθμός για τις ΗΠΑ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έχει με χίλιους τρόπους προσπαθήσει να επιβάλει τις απόψεις του ενάντια στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε γυναίκας.
ASSOCIATED PRESS

Το δικαίωμα στην άμβλωση συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών και την εκούσια επιλογή για το πότε και το αν θα επιλέξουν να γίνουν μητέρες. Αυτή είναι μια παραδοχή που θα επανέρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που αναδύεται στην επιφάνεια αυτό το αμφιλεγόμενο και ιδιαίτερα νευραλγικό ζήτημα.

Όσοι αντιτίθενται σε αυτή, σίγουρα δεν συμφωνούν και με το ότι η ακύρωση του περιοριστικού για τις αμβλώσεις νόμου που προωθούσε η Πολιτεία της Λουιζιάνα, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είναι μια μεγάλη νίκη.

Η δικαίωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς πως η απόφαση ελήφθη λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος διαδήλωνε στους δρόμους κατά των εκτρώσεων, λαμβάνοντας τον τίτλο του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ που προχωρά σε μια τέτοια πράξη.

«Τα αγέννητα παιδιά δεν είχαν ποτέ ένα ισχυρότερο υπερασπιστή στον Λευκό Οίκο», είχε πει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απευθυνόμενος σε ένα πλήθος χιλιάδων που ζητωκραύγαζε, κομπάζοντας για τις πολιτικές του κατά της άμβλωσης και τους συντηρητικούς δικαστές που επέλεξε να διοριστούν σε ομοσπονδιακά δικαστήρια, εκ των οποίων αυτοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μπρετ Κάβανο και Νιλ Γκόρσατς.

Carlos Barria / Reuters

Η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ σαφώς δεν εκπλήσσει κανέναν. Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν αποδεικνύει τα εν λόγω. Πριν από δύο χρόνια τέτοια εποχή και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να σταματήσει την χρηματοδότηση με ομοσπονδιακούς πόρους των γυναικολογικών κλινικών που επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις τους την πραγματοποίηση των αμβλώσεων.

Τον Μάιο του 2019 δε, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογραμμίσει την ισχυρή του θέση «υπέρ της ζωής» (pro life), ενώ με ανάρτησή του στο Twitter είχε ξεκαθαρίσει πως είναι πάρα πολύ υπέρ της ζωής (εννοώντας κατά των αμβλώσεων) εκτός από τις τρεις περιπτώσεις: Αυτή του βιασμού, της αιμομιξίας και εκείνη που αφορά την προστασία της υγεία της μητέρας.

Koρυφαίοι πολιτικοί των Δημοκρατικών θεωρούσαν εξαρχής πως το ζήτημα των αμβλώσεων θα είναι ψηλά και στην προεκλογική ατζέντα των προεδρικών εκλογών του 2020, πράγμα το οποίο έγινε.

Μόνο το 2016 είχε διαφοροποιηθεί η θέση του Αμερικανού προέδρου, όταν εκείνος είχε δηλώσει πως τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, στην προεκλογική του μάλιστα εκστρατεία είχε υποσχεθεί να ορίσει δικαστές για να ανατρέψουν την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ.

Θυμίζουμε ότι έναν μόλις χρόνο μετά, ο ίδιος υπέγραψε μια εκτελεστική πράξη κατά των αμβλώσεων επαναφέροντας την αποκαλούμενη ως «Mexico City Policy» που είχε υιοθετήσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 και έχει παγκόσμιες συνέπειες.

ASSOCIATED PRESS

Πρακτικά η απόφαση του Τραμπ απαγόρευε την χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλεύουν για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών εφόσον μεταξύ αυτών υπάρχει και η επιλογή του άμβλωσης. Γι′ αυτό και η πολιτική αυτή συχνά αποκαλείται ως διεθνής «νόμος-φίμωτρο».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, συνοδεύτηκε και από τις έντονες αντιδράσεις πολιτών οι οποίοι εξέφραζαν φόβους πως πολλές νεαρές γυναίκες μπορεί να οδηγηθούν στον θάνατο, καθώς συχνά καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης αφού δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξάλλου έχει επισημάνει πως περισσότερες από 21 εκατ. γυναίκες τον χρόνο υποβάλλονται σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, και αντιστοιχούν στο 13% των περιστατικών μητρικής θνησιμότητας.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Λουιζιάνα ακύρωσε τον νόμο με ψήφους 5 έναντι 4, καθώς ο μετριοπαθής συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς τάχθηκε με την άποψη των τεσσάρων φιλελεύθερων συναδέλφων του.

Με βάση αυτόν, οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις θα υποχρεώνονταν να αποκτήσουν τα λεγόμενα «προνόμια συνεργασίας» με κάποιο νοσοκομείο σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων από την κλινική όπου εργάζονται, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται νίκη για τον πάροχο υπηρεσιών άμβλωσης Hope Medical Group for Women, που εδρεύει στο Σρίβεπορτ και είχε προσφύγει εναντίον του νόμου που ψηφίστηκε το 2014.

Τότε η Λουιζιάνα υιοθέτησε νομοσχέδιο που αναγκάζει τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις να συνεργάζονται με κάποιο νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σημείο που θα γίνεται η επέμβαση.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την υποχρέωση να συνεργάζονται οι γιατροί με κάποιο νοσοκομείο κοντά στην κλινική αμβλώσεων. Το 2016 είχε απορρίψει και έναν παρόμοιο νόμο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικανοί στο Τέξας.

Δημοφιλή