Η Alexa της Amazon σχεδιάζει να δώσει «φωνή» σε νεκρά αγαπημένα μας πρόσωπα

Αμφιλεγόμενη τεχνολογία που τρομάζει.
fotograzia via Getty Images

Η Alexa της Amazon μπορεί σύντομα να αναπαραγάγει τη φωνή των μελών της οικογένειας μας και άλλων αγαπημένων μας προσώπων - ακόμα κι αν είναι νεκρά.

Η νέα δυνατότητα, που αποκαλύφθηκε στη διάσκεψη Re:Mars της Amazon στο Λας Βέγκας, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επιτρέπει στον «εικονικό βοηθό» να μιμείται τη φωνή ενός συγκεκριμένου ατόμου με βάση λιγότερο από ένα λεπτό παρεχόμενης ηχογράφησης.

Ο επικεφαλής επιστήμονας της Alexa, Ρόχιντ Πρασάντ, δήλωσε στην εκδήλωση την Τετάρτη ότι ο στόχος πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό είναι να οικοδομηθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι χρήστες με την Alexa, θέτοντας περισσότερα «ανθρώπινα χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης και συναισθήματος».

«Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικά κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας, όταν τόσοι πολλοί από εμάς έχουμε χάσει άτομα που αγαπάμε», είπε ο Πρασάντ. «Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εξαλείψει αυτόν τον πόνο της απώλειας, μπορεί σίγουρα να κάνει τις αναμνήσεις τους να διαρκέσουν».

Σε ένα βίντεο που προέβαλε η Amazon στην εκδήλωση, ένα μικρό παιδί ακούγεται να ρωτά: «Alexa, μπορεί η γιαγιά να τελειώσει να μου διαβάζει τον Μάγο του Οζ;» Στη συνέχεια, η Alexa αναγνωρίζει το αίτημα και αναπαράγει μια φωνή που μιμείται τη γιαγιά του παιδιού. Στη συνέχεια, ο φωνητικός βοηθός συνεχίζει να διαβάζει το βιβλίο με αυτή τη φωνή.

Η Amazon δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία αυτή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει περισσότερες ανησυχίες για το απόρρητο και ηθικά ερωτήματα σχετικά με τη συναίνεση.