Bιονικά ψάρια ρομπότ επιστρατεύονται για τον καθαρισμό των μικροπλαστικών από τις θάλασσες

Τα μικροσκοπικά αυτοκινούμενα ψάρια ρομπότ μπορούν να κολυμπήσουν και να προσκολλήσουν σε επιπλέοντα μικροπλαστικά.
Paolo Galasso / EyeEm via Getty Images

Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα μικροσκοπικό ρομποτικό ψάρι που είναι προγραμματισμένο να αφαιρεί τα μικροπλαστικά από τις θάλασσες και τους ωκεανούς κολυμπώντας και προσροφώντας τα στο εύκαμπτο και αυτοθεραπευόμενο σώμα του.

Τα μικροπλαστικά είναι τα δισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που θρυμματίζονται από τα μεγαλύτερα πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως μπουκάλια νερού, ελαστικά αυτοκινήτων και συνθετικά μπλουζάκια. Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 21ου αιώνα, επειδή μόλις διασκορπιστούν στο περιβάλλον μέσω της διάσπασης μεγαλύτερων πλαστικών, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά. Διοχετεύονται στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα, βλάπτοντας τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και αυτή των ζώων.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένα ρομπότ για τη συλλογή και τη δειγματοληψία επιβλαβών μικροπλαστικών ρύπων από το υδάτινο περιβάλλον», δήλωσε ο Γιούαν Ουάνφγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Πολυμερών του Πανεπιστημίου της Σιτσουάν και ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης. Η νέα εφεύρεση περιγράφεται σε μια ερευνητική εργασία στο περιοδικό Nano Letters. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα τέτοιων ελαστικών ρομπότ».

robot fish
robot fish
Nano Letters 2022

Oι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σιτσουάν αποκάλυψαν μια καινοτόμο λύση για τον εντοπισμό αυτών των ρύπων. Δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό αυτοκινούμενο ψάρι- ρομπότ που μπορεί να κολυμπήσει, να προσκολλήσει πάνω στα επιπλέοντα μικροπλαστικά και έχει ακόμα και τη δυνατότητα ”αυτοΐασης” σε περίπτωση που υποστεί ζημιά στη διάρκεια της αποστολής του.

Το ψάρι-ρομπότ έχει μήκος μόλις 13 χιλιοστά και χάρη σε ένα ελαφρύ σύστημα λέιζερ στην ουρά του, κολυμπάει με παρόμοια ταχύτητα με αυτή που το πλαγκτόν παρασύρεται στο κινούμενο νερό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν το ρομπότ από υλικά εμπνευσμένα από στοιχεία που ευδοκιμούν στη θάλασσα όπως από σεντέφι, γνωστό και ως μαργαριταρόριζα.

Το ψάρι ρομπότ είναι ελαστικό, εύκαμπτο στο στρίψιμο και ικανό να τραβήξει έως και 5 κιλά σε βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη. Το πιο σημαντικό, το βιονικό ψάρι μπορεί να προσροφήσει κοντινά ελεύθερα επιπλέοντα κομμάτια μικροπλαστικών επειδή οι οργανικές βαφές, τα αντιβιοτικά και τα βαρέα μέταλλα στα μικροπλαστικά έχουν ισχυρούς χημικούς δεσμούς και ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις με τα υλικά του ψαριού. Αυτό τα κάνει να προσκολλώνται στην επιφάνειά του, ώστε τα ψάρια να μπορούν να συλλέγουν και να αφαιρούν μικροπλαστικά από το νερό. «Αφού το ρομπότ συλλέξει τα μικροπλαστικά στο νερό, οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν περαιτέρω τη σύνθεση και τη φυσιολογική τοξικότητα των μικροπλαστικών», είπε ο Ουάνγκ.

Επιπλέον, το ρομπότ ψάρι φαίνεται να έχει επίσης αναγεννητικές ικανότητες, είπε ο Ουάνγκ, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη υλικών αυτοΐασης. Έτσι, το ρομπότ ψάρι μπορεί να αυτοθεραπευθεί στο 89% της ικανότητάς του και να συνεχίσει να απορροφά ακόμα και σε περίπτωση που υποστεί κάποια ζημιά ή κόψιμο.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή