Η Apple στην κορυφή: Ξεπέρασε την Samsung ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών παγκοσμίως

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πού αποδίδεται η εκτόξευση της πρώτης, η πτώση της δεύτερης και τι άλλαξε στην αγορά smartphone.
via Associated Press

Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια η Apple κατάφερε να έχει την μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά smartphone εκθρονίζοντας από τη πρώτη θέση την Samsung.

Ο γίγαντας της αμερικανικής κινητής τηλεφωνίας αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα πέμπτο των τηλεφώνων που διακινήθηκαν το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της International Data Corporation (IDC).

Η Samsung, όπως αναφέρει το BBC, κατείχε το 19,4% του μεριδίου αγοράς με τους κινέζους κατασκευαστές τηλεφώνων Xiaomi, OPPO και Transsion να ακολουθούν.

Οι πωλήσεις smartphone παραπαίουν καθώς πολλοί άλλαξαν κινητά εν μέσω της πανδημίας.

Η IDC αναφέρει ότι σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια smartphone πουλήθηκαν πέρυσι - πτώση άνω του 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Είναι ο χαμηλότερος αριθμός πωλήσεων κατά την τελευταία δεκαετία καθώς πολλοί καταναλωτές περιορίζουν τα έξοδα τους λόγω της αύξηση τους κόστους ζωής. Οι ειδικοί πάντως προβλέπουν ότι η αγορά θα ανακάμψει φέτος.

Η άνοδος της Apple

Σε κάθε περίπτωση η IDC επισημαίνει ότι η Apple - η οποία πούλησε περισσότερα από 234 εκατομμύρια τηλέφωνα πέρυσι - είναι ”ο μεγαλος νικητής”. ”Όχι μόνο η Apple είναι ο μόνος παίκτης στο top 3 που παρουσιάζει θετική ανάπτυξη ετησίως, αλλά και κατακτά την πρώτη θέση ετησίως για πρώτη φορά”, δήλωσε η Ναμπίλα Ποπαλ της IDC.

″Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε αυξημένες ρυθμιστικές προκλήσεις και τον νέο ανταγωνισμό από την Huawei στην Κίνα, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά στην οποία απευθύνεται”.

Η Huawei έκανε πρόσφατα σημαντικά βήματα προόδου στην κατασκευή των δικών της τσιπ, αφού της απαγορεύτηκε να αγοράζει αυτά που κατασκευάστηκαν με χρήση αμερικανικής τεχνολογίας, λόγω ισχυρισμών ότι η εταιρεία συνιστά κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τιςι ΗΠΑ.

Οι προσφορές για συναλλαγές παλαιών μοντέλων καθώς και τα άτοκα προγράμματα χρηματοδότησης αυξάνουν επίσης τη ζήτηση για συσκευές premium όπως η Apple.

Η πτώση της Samsung

Tα νέα για την Samsung είναι φυσικά απογοητευτικά αφού μέχρι σήμερα κατείχε την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης, smartphone και τηλεοράσεων στον κόσμο.

Πρόσφατα, ο νοτιοκορεάτης γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών προειδοποίησε ότι τα κέρδη του θα μειωθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης παραμένει ασθενής.

Αντιμετωπίζει επίσης ανταγωνισμό από φθηνότερα μοντέλα Android, συμπεριλαμβανομένων των Transsion και Xiaomi, τα οποία λαμβάνουν ώθηση τόσο από καταναλωτές με γνώσεις επί των τιμών όσο και από αναδυόμενες αγορές.

Η IDC αναφέρει επίσης ότι η αγορά των smartphone εισέρχεται σε μια ”πολύ ενδιαφέρουσα περίοδ”, με έναν αυξανόμενο αριθμό παρόχων Android να διασπά την αγορά και τους πελάτες να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στα αναδιπλούμενα τηλέφωνα και στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Πηγή: BBC

Δημοφιλή