Η BMW M3 CS των 550 ίππων

Με υψηλόστροφο και εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα τεχνολογίας M TwinPower Turbo, 3.0lt.
UWE FISCHER

Ένα εκρηκτικό μοντέλο περιορισμένης παραγωγής, πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον Μάρτιο του 2023. Η BMW M GmbH θα λανσάρει την ειδική έκδοση BMW M 3 CS, που συνδυάζει έναν εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 3.0lt με απόδοση 405 kW/550 hp, με οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic και το ευφυές σύστημα τετρακίνησης M xDrive. Το εν λόγω σύνολο προσφέρει επιτάχυνση στα 0 - 100 χλμ./ώρα σε 3,4 δευτερόλεπτα, έχοντας μέση κατανάλωση καυσίμου περίπου 10,4 λίτρα στα 100 χλμ. και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 234 – 229 γρ./χλμ.

Το αυτοκίνητο έχει ελαφριά κατασκευή και μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), ενώ η συνταγή «αυξημένη ισχύς και μειωμένο βάρος» χαρίζει στη νέα BMW M3 CS συναρπαστικές επιδόσεις και μια αποκλειστική αίσθηση οδήγησης.

Αυτή η αύξηση ισχύος επιτεύχθηκε χάρη σε στοχευμένες βελτιώσεις της τεχνολογίας M TwinPower Turbo του κινητήρα, χωρίς όμως συμβιβασμούς στον τομέα της σταθερής απόδοσης ή της αντοχής.

Ο κινητήρας της νέας BMW M3 CS αποδίδει μέγιστη ροπή 650 Nm από τις μόλις 2.750 σ.α.λ. και τη διατηρεί μέχρι και τις 5.950 σ.α.λ. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 6.250 σ.α.λ. με μέγιστο όριο περιστροφής τις 7.200 σ.α.λ.

Μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κινητήρα είναι και η αμείωτη παροχή ισχύος μέχρι και τα ανώτερα κλιμάκια του στροφόμετρου. Αυτό συνοδεύεται από ένα συναρπαστικό soundtrack που παράγεται από την διπλή διακλάδωση του συστήματος εξαγωγής με τα ηλεκτρικά ελεγχόμενα πτερύγια, ένα μειωμένου βάρους σιλανσιέ από τιτάνιο και – ως είθισται για μοντέλο M – με τα δύο ζεύγη απολήξεων βαμμένα σε μαύρο ματ χρώμα.

Η επιλογή των προγραμμάτων SPORT ή SPORT+ για τη ρύθμιση της απόκρισης του κινητήρα στο μενού M Setup παραμετροποιεί και τον ήχο της εξάτμισης, εξασφαλίζοντας μία ανεπανάληπτη χροιά που θυμίζει αγωνιστικό αυτοκίνητο. Αυτό προσδίδει μία πραγματική ηχητική πανδαισία, ιδιαίτερα στις αλλαγές ταχυτήτων που συνοδεύονται από τον διεγερτικό συγχρονισμό των στροφών του κινητήρα.

UWE FISCHER

Η ροπή του κινητήρα της νέας BMW M3 CS μεταφέρεται μέσω ενός οκτατάχυτου κιβωτίου M Steptronic με Drivelogic. Ο οδηγός μπορεί να αλλάζει σχέσεις είτε με τον ειδικό για τα μοντέλα BMW M επιλογέα στην κεντρική κονσόλα ή από τα carbon paddles στο τιμόνι.

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το μπουτόν Drivelogic που είναι ενσωματωμένο στον επιλογέα προκειμένου να διαλέγει τα χαρακτηριστικά αλλαγής των σχέσεων του κιβωτίου, επιλέγοντας μεταξύ ρυθμίσεων για άνεση, σπορ επιδόσεις και βελτιστοποιημένη απόδοση για οδήγηση στην πίστα.

Τόσο η πρόσφυση όσο και η ευελιξία της νέας BMW M3 CS ενισχύονται από την παρουσία του συστήματος τετρακίνησης M xDrive, που χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη στο κιβώτιο μεταφοράς, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως μεταβαλλόμενη και εξαιρετικά ομαλή κατανομή της ισχύος του κινητήρα μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών.

Η τροφοδοσία λαδιού του πολύδισκου συμπλέκτη έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε το σύστημα τετρακίνησης να λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και στις απαιτητικές συνθήκες οδήγησης στην πίστα. Η ρύθμιση του συστήματος να μεταφέρει περισσότερη ροπή στους πίσω τροχούς και ο τρόπος που συνεργάζεται με το Active M Differential στον πίσω άξονα - η λειτουργία του οποίου είναι επίσης πλήρως μεταβλητή – ενισχύουν ακόμα περισσότερο την χαρακτηριστική αίσθηση M κατά την επιτάχυνση ή την έξοδο του αυτοκινήτου από τις στροφές.

Το μενού M Setup επιτρέπει στον οδηγό να αλλάξει από την προεπιλεγμένη ρύθμιση 4WD στη λειτουργία 4WD Sport, που στέλνει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό ροπής στους πίσω τροχούς. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να απενεργοποιήσουν πλήρως το σύστημα DSC (Dynamic Stability Control) και να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία 2WD. Στέλνοντας την ισχύ του κινητήρα αποκλειστικά στους πίσω τροχούς και καταστέλλοντας κάθε παρέμβαση των συστημάτων ελέγχου για τη σταθεροποίηση του οχήματος, η ρύθμιση αυτή εμπλέκει ακόμα πιο έντονα τους έμπειρους οδηγούς στην οδηγική εμπειρία.

Η BMW M3 CS διατίθεται στάνταρ με το M Driver’s Package,και έχει τελική ταχύτητα που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 302 χλμ./ώρα.

Επίσης, οι ειδικές για το μοντέλο ρυθμίσεις του συστήματος DSC και του M Dynamic Mode, είναι επίσης σκόπιμα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις οδήγησης σε πίστα.

Η ανεξάρτητη ρύθμιση της κινηματικής των αξόνων και οι ειδικές για το μοντέλο ρυθμίσεις της γωνίας κάμπερ, των αμορτισέρ, των βοηθητικών ελατηρίων και των αντιστρεπτικών δοκών, συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της ακρίβειας του τιμονιού, τον έλεγχο κατά τη μεταφορά των πλευρικών δυνάμεων στις στροφές, την απόκριση των ελατηρίων και των αμορτισέρ και τη θέση των τροχών.

Τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ της προσαρμοζόμενης ανάρτησης M της νέας BMW M3 CS διαθέτουν επίσης ειδική ρύθμιση για το μοντέλο, όπως ακριβώς συμβαίνει τόσο με το ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης M Servotronic που διαθέτει μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιαμού, όσο και με το ενσωματωμένο σύστημα πέδησης.

Ο στάνταρ εξοπλισμός της ειδικής έκδοσης του μοντέλου περιλαμβάνει φρένα M Compound με δαγκάνες βαμμένες σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής κεραμικών φρένων M Carbon, των οποίων οι δαγκάνες διατίθενται σε ματ χρυσαφί ή κόκκινο χρώμα.

Στον βασικό εξοπλισμό της νέας BMW M3 CS περιλαμβάνονται επίσης σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος M σε αποκλειστική σχεδίαση ακτινών σχήματος V με φινίρισμα Gold Bronze. Αυτές οι συγκεκριμένες ζάντες ελαφρού κράματος M μπορούν επίσης να παραγγελθούν προαιρετικά με ματ μαύρο φινίρισμα.

Με διάμετρο 19 ιντσών στον εμπρός άξονα και 20 ιντσών στον πίσω άξονα, οι τροχοί εφοδιάζονται στάνταρ με ελαστικά πίστας που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την ειδική έκδοση και έχουν διαστάσεις 275/35 ZR19 μπροστά και 285/30 ZR20 πίσω. Εναλλακτικά, αντί των συγκεκριμένων ελαστικών, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για οδήγηση σε πίστα, οι πελάτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν χωρίς επιπλέον κόστος ελαστικά υψηλών επιδόσεων με τις ίδιες διαστάσεις.

Οσον αφορά στην κατασκευή, εκτός από την carbon οροφή, η ειδική έκδοση χρησιμοποιεί επίσης αυτό το ελαφρύ υλικό υψηλής τεχνολογίας για το καπό, το εμπρός splitter, τις εισαγωγές αέρα μπροστά, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών, τον πίσω διαχύτη και την πίσω αεροτομή. Στο εσωτερικό η κεντρική κονσόλα, τα paddles αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι και οι διακοσμητικές λωρίδες κατασκευάζονται επίσης από CFRP.

Τα στάνταρ μπάκετ καθίσματα M Carbon συνεισφέρουν από την πλευρά τους στη διατήρηση του βάρους στην καμπίνα σε χαμηλά επίπεδα. Το πίσω σιλανσιέ από τιτάνιο, εξ άλλου, μειώνει το βάρος του συστήματος εξαγωγής που τοποθετείται στη νέα BMW M3 CS πάνω από 4 κιλά. Τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται σε σχεδιαστικό επίπεδο πετυχαίνουν συνολική εξοικονόμηση βάρους περίπου 20 κιλών σε σύγκριση με την BMW M3 Competition Sedan με M xDrive.

Στο εμπρός τμήμα του οχήματος δεσπόζει μια μάσκα νεφρών BMW χωρίς πλαίσιο για εξοικονόμηση βάρους, με μίνιμαλ αεραγωγό που θυμίζει αγωνιστικά μοντέλα. Σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το μοντέλο, τα στοιχεία ταυτότητας περιλαμβάνουν κόκκινο περίγραμμα στη μάσκα και το σήμα “M3 CS” στο επάνω μέρος των δύο οριζόντιων ράβδων της γρίλιας. Τόσο το λογότυπο του μοντέλου στο εμπρός τμήμα όσο και το αντίστοιχο στο κάλυμμα του χώρου αποσκευών έχουν μαύρες επιφάνειες με κόκκινο περίγραμμα.

Οι προβολείς BMW Laserlight που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό προσθέτουν μία ακόμα ιδιαίτερα εντυπωσιακή πινελιά στο εμπρός τμήμα της νέας BMW M3 CS. Φωτίζοντας το δρόμο σε κίτρινο αντί λευκό χρώμα - τόσο κατά την ενεργοποίηση της λειτουργίας φωτισμού εισόδου που μπαίνει σε λειτουργία με το ξεκλείδωμα των θυρών, όσο και κατά τη λειτουργία της μεσαίας και μεγάλης σκάλας φώτων - παραπέμπουν σε επιτυχημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα GT.

UWE FISCHER

Στο εσωτερικό της νέας BMW M3 CS, ένα σπορ κόκπιτ σχεδιασμένο με γνώμονα την οδηγική απόλαυση και τις μέγιστες επιδόσεις, συνδυάζεται με προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία και αποκλειστικά σχεδιαστικά στοιχεία. Τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός φιλοξενούνται σε μπάκετ καθίσματα M Carbon, σε ειδική σχεδίαση για το μοντέλο.

Πλήρως ηλεκτρικά και θερμαινόμενα, διαθέτουν ενσωματωμένα προσκέφαλα μαζί με ένα φωτιζόμενο σήμα του μοντέλου, εξασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που συνδυάζει μοναδικά το αγωνιστικό πνεύμα με την άνεση για μεγάλες αποστάσεις.

Η χρήση CFRP στα δομικά στοιχεία του μαξιλαριού και της πλάτης του καθίσματος, καθώς και οι εντυπωσιακές εγκοπές στα πλαϊνά στηρίγματα και κάτω από τα προσκέφαλα, μαρτυρούν την ελαχιστοποιημένου βάρους δομή των καθισμάτων.

UWE FISCHER

Τα μπάκετ καθίσματα M Carbon της νέας BMW M3 CS είναι επενδεδυμένα με δέρμα Merino και διαθέτουν αποκλειστική σχεδίαση σε μαύρο/κόκκινο χρώμα με διακριτικές ραφές αντίθεσης. Αυτό το δίχρωμο φινίρισμα επαναλαμβάνεται για τα δύο καθίσματα στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου.

Τα πάνελ των θυρών είναι εξ ολοκλήρου επενδεδυμένα με μαύρο δέρμα τόσο εμπρός όσο και πίσω, ενώ το κόκκινο λογότυπο “CS” κοσμεί τη μειωμένου βάρους κεντρική κονσόλα.

Η λίστα του στάνταρ εξοπλισμού της νέας BMW M3 CS περιλαμβάνει επίσης ζώνες ασφαλείας M με μοτίβο πλεκτών λωρίδων στα χρώματα της BMW M GmbH, μαρσπιέ θυρών με την επιγραφή “M3 CS”, επένδυση οροφής σε χρώμα ανθρακί, διακοσμητικές λωρίδες εσωτερικού σε φινίρισμα από ανθρακόνημα και τιμόνι M Alcantara με paddles αλλαγής ταχυτήτων από CFRP και κόκκινη ένδειξη της ευθείας πορείας.

Το ειδικό σύστημα ελέγχου/λειτουργίας Μ περιλαμβάνει το μπουτόν Setup στην κεντρική κονσόλα για άμεση πρόσβαση σε επιλογές ρυθμίσεων για τον κινητήρα, το πλαίσιο, το σύστημα διεύθυνσης, το σύστημα πέδησης και το M xDrive. Δύο ατομικά διαμορφωμένα σεταρίσματα οχήματος μπορούν να αποθηκεύονται μόνιμα, μαζί με τις επιθυμητές ρυθμίσεις για τον ήχο του κινητήρα, το σύστημα DSC, τη λειτουργία του Automatic Start/Stop και τα χαρακτηριστικά αλλαγής του οκτατάχυτου κιβωτίου M Steptronic, και στη συνέχεια να ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας τα μπουτόν Μ στο τιμόνι.

UWE FISCHER

Επίσης στάνταρ στη νέα BMW M3 CS προσφέρεται το σύστημα M Drive Professional. Συνεπώς, η ειδική έκδοση επωφελείται όχι μόνο από τις λειτουργίες M Drift Analyser και M Laptimer για την αξιολόγηση και την καταγραφή των οδηγικών δεξιοτήτων και επιδόσεων στην πίστα, αλλά επιπλέον διαθέσιμο είναι και το M Traction Control, του οποίου τα δέκα στάδια, παρέχουν τα ιδανικά εργαλεία για οδήγηση στο όριο σε κλειστές πίστες.

Το μπουτόν M Mode στην κεντρική κονσόλα – που αποτελεί επίσης μέρος του πακέτου M Drive Professional - μπορεί να χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση τόσο του βαθμού παρεμβατικότητας του συστήματος υποβοήθησης οδηγού όσο και του περιεχομένου που προβάλλεται στην οθόνη πληροφοριών και στο προαιρετικό Head-Up Display, με επιλογή των ρυθμίσεων ROAD, SPORT και TRACK.

Καταλήγοντας, η νέα BMW M3 CS προσφέρει την εμπειρία BMW iDrive τελευταίας γενιάς που βασίζεται στο BMW Operating System 8, το οποίο περιλαμβάνει το BMW Curved Display. Αυτό αποτελείται από μία οθόνη πληροφοριών 12,3 ιντσών και μία οθόνη ελέγχου 14,9 ιντσών, που τοποθετούνται πίσω από μία κυρτή γυάλινη επιφάνεια. Με την εργονομική του θέση που θέτει στο επίκεντρο τον οδηγό, το BMW Curved Display καθιστά τον ήδη διαισθητικό έλεγχο μέσω αφής ακόμα πιο φιλικό προς το χρήστη.

Δημοφιλή