«Η δύναμη του πεπρωμένου» του Βέρντι σε απευθείας μετάδοση από τη Metropolitan Opera

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λεονόρας η διεθνούς φήμης Νορβηγίδα σοπράνο Λίσε Ντάβιντσεν.
Λίσε Ντάβιντσεν
Λίσε Ντάβιντσεν

Ύστερα από τρεις σχεδόν δεκαετίες, η μεγαλειώδης όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Η δύναμη του πεπρωμένου» επιστρέφει στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, σε μια νέα παραγωγή που ανεβαίνει τον Μάρτιο και προβάλλεται ζωντανά το Σάββατο 9 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελληνικούς υπότιτλους, στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων MET LIVE.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Λεονόρας, η διεθνούς φήμης Νορβηγίδα σοπράνο Λίσε Ντάβιντσεν, που ενθουσίασε το ελληνικό κοινό, πριν από δύο χρόνια περίπου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο.

Στο πόντιουμ, ο κορυφαίος μαέστρος Γιαννίκ Νεζέ-Σεγκέν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πολωνός Μαριούς Τρελίνσκι, ο οποίος μεταφέρει τη δράση στο σήμερα, αξιοποιώντας με ευρηματικό τρόπο την περιστρεφόμενη σκηνή της MET, για να αναπαραστήσει την ασυγκράτητη πορεία της μοίρας και τα ολέθρια γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Στον ρόλο του Ντον Άλβαρο, του αγαπημένου της Λεονόρας, ο τενόρος Mπράιαν Τζέιντ. Τον Ντον Κάρλο, τον εκδικητικό αδελφό της, ερμηνεύει ο βαρύτονος Ίγκορ Γκoλoβάτενκο.

Στο εκλεκτό καστ συμμετέχουν επίσης η μεσόφωνος Γιούντιτ Κουτάσι ως Πρετσιοζίλλα, ο μπασοβαρύτονος Πάτρικ Καρφίτσι ως Μελιτόνε και ο βαθύφωνος Σόλομαν Χάουαρντ στον διπλό ρόλο του πατέρα της Λεονόρας και του Πατρός Γκουαρντιάνο.

«Η δύναμη του πεπρωμένου»
«Η δύναμη του πεπρωμένου»
Krzysztof Bielinski

Δεσμώτες του πεπρωμένου

Ο Giuseppe Verdi (1813–1901), κατά τη διάρκεια της σπουδαίας εξηκονταετούς διαδρομής του στον χώρο του λυρικού θεάτρου, συνέθεσε 26 όπερες. Τουλάχιστον οι μισές από αυτές αποτελούν τον βασικό πυρήνα του σημερινού οπερατικού ρεπερτορίου. Κατά το πρώτο ήμισυ της καριέρας του, ο ιταλός συνθέτης χρησιμοποίησε, σε πολλές όπερές του, ποιητικά κείμενα του Francesco Maria Piave (1810–76), του λιμπρετίστα της «Δύναμης του πεπρωμένου».

Η συγκεκριμένη όπερα βασίζεται σε έργο του Ángel de Saavedra, Δούκα του Ρίβας (1791–1865), ενώ ενσωματώνει και μία σκηνή από το θεατρικό δράμα Wallensteins Lager του Friedrich Schiller (1759–1805). «Η δύναμη του πεπρωμένου» αναθεωρήθηκε αργότερα και εμπλουτίστηκε με συμπληρωματικό κείμενο που έγραψε ο Antonio Ghislanzoni (1824–93), μετέπειτα λιμπρετίστας της «Αΐντας».

Magda Hueckel

Το αριστούργημα του Verdi, που μιλά για καταδικασμένους έρωτες, θανατηφόρες βεντέτες και οικογενειακές διαμάχες, περιλαμβάνει σκηνές με έντονα τραγικά αλλά και κωμικά στοιχεία. H Εισαγωγή της «Δύναμης του πεπρωμένου» αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ορχηστρικές σελίδες της παγκόσμιας οπερατικής εργογραφίας, ενώ ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η συγκλονιστική άρια της Λεονόρας «Pace, pace, mio Dio» («Γαλήνη, γαλήνη, Θεέ μου»).

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ζωντανή δορυφορική μετάδοση από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης

Σάββατο 9 Μαρτίου, 19:00, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Τιμές εισιτηρίων:

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι),15 €, 25 €

Eισιτήρια 210 72 82 333, www.megaron.gr

Δημοφιλή