Η διαχείριση βιοαποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Αθηναίων

Ειδικό σήμα για τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων.
City of Athens

Με ένα ειδικό σήμα επιβραβεύει ο Δήμος Αθηναίων τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συλλογής Βιοαποβλήτων.

Συνολικά 54 ξενοδοχεία θα λάβουν αυτό το σήμα, ξενοδοχεία που διαθέτουν ήδη τους καφέ κάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογους κάδους, καφέ, ο Δήμος Αθηναίων έχει: 93 σε σούπερ μάρκετ, 20 νοσοκομεία, 16 οπωροπωλεία, 6 στρατόπεδα, 350 καταστήματα και 13 λαϊκές αγορές.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με την «Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης» του Δήμου Αθηναίων στήριξαν τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα αυτό και η συνεργασία τους επισφραγίστηκε σε ειδική εκδήλωση.

City of Athens

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Προγράμματος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία της Αθήνας:

«Η υλοποίηση του προγράμματος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων σε συνεργασία με την Ε.Ξ.Α.Α.Α. είναι μία δράση που εντάσσεται στον σχεδιασμό μας να κάνουμε την Αθήνα, μέρα με τη μέρα, μια πόλη περισσότερο βιώσιμη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Στις προτεραιότητές μας, το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση όλων των δράσεων ανακύκλωσης και η επέκταση, μεταξύ άλλων, του δικτύου καφέ κάδων στην πόλη. Ήδη έχουμε καταφέρει αρκετά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, πρέπει να γίνουν, όμως, ακόμη περισσότερα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μένουμε πίσω. Είμαστε χαρούμενοι που σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε στο πλευρό μας τους επαγγελματίες του Τουρισμού, τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, διότι χωρίς τη δική τους καλή συνεργασία, κάθε προσπάθεια θα έπεφτε στο κενό. Τους ευχαριστούμε θερμά», είπε ο δήμαρχος.

City of Athens

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ξενοδοχείων (green hotels) αλλά και για τους πολίτες, την πορεία του και τους στόχους της επόμενης ημέρας.

Όπως τόνισε: «Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, γιατί βλέπουμε το πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με 54 ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, να αποδίδει καρπούς. Όλα αυτά τα χρόνια στηρίξαμε το βιώσιμο επιχειρείν, προάγοντας την κυκλική οικονομία και τη μείωση των αποβλήτων. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ακόμα πιο εντατικά, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών με σκοπό την επέκταση του προγράμματος σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μας. Στόχος μας μια Αθήνα βιώσιμη, πράσινη και καθαρή».

Σημειώνεται ότι στις αδυναμίες του προγράμματος εντάσσονται οι προσμίξεις, οι βανδαλισμοί και οι στενοί δρόμοι σε πολλά σημεία της Αθήνας.

Η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, τόνισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα ξενοδοχεία εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το ειδικό σήμα επιβράβευσης από τον Δήμο για την περιβαλλοντική τους δράση σχετικά με τη Διαλογή στην Πηγή των βιοαποβλήτων.

Όπως είπε η πρόεδρος ΕΞΑΑΑ: «από το 2020 εφαρμόζεται επιτυχώς το Πρόγραμμα Συλλογής Βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους που διατίθενται από τον Δήμο Αθηναίων σε μεγάλους «παραγωγούς βιοαποβλήτων»- όπως είναι τα ξενοδοχεία. Η ανταπόκριση των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα είναι σημαντική και πολλές μονάδες είναι ήδη έτοιμες να περάσουν σε πιο σύνθετες και πιο ρηξικέλευθες δράσεις. Σημασία ωστόσο έχει η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων, όλων μας, όλων των μονάδων μέχρι και την πιο μικρή, σε όλους τους δήμους, όλων των μεγάλων παραγωγών βιοαποβλήτων αλλά και του κάθε ενός μας - ως πολίτη. Δεν έχει σημασία να συγκεντρώνουμε μόνο τα βιοαπόβλητα προκειμένου να τα παραλάβει ο Δήμος- τόνισε η κα Ζούλοβιτς- σημασία έχει να βρούμε τρόπους να τα περιορίσουμε στην πηγή. Εν ολίγοις αν καταφέρουμε να μειωθούν κατ’ αρχήν οι ποσότητες που παράγουμε – θα μειωθούν κατ’ επέκταση και οι ποσότητες οι οποίες τελικά συλλέγουμε».

Στην αξία όσων υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, στην πόλη της Αθήνας αλλά και στην Αττική γενικότερα, στην ανάγκη όσων απαιτούνται και θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και σε όσα αφορούν σε μια σειρά προκλήσεων για το μέλλον αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ & Β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Ευγένιος Βασιλικός στην τοποθέτησή του.

«Με βάση τα αποτελέσματα της ετήσιας Έρευνας Ικανοποίησης Επισκεπτών της ΕΞΑΑΑ & GBR Consulting, σαφώς παρατηρείται βελτίωση της βαθμολογίας σε θέματα καθαριότητας και βιωσιμότητας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και απαιτείται συνεχής ενημέρωση και εμπλοκή επιχειρήσεων και πολιτών σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σημασία έχει -όπως είπε ο κ. Βασιλικός- να καταγραφεί με σαφήνεια η πραγματική εικόνα για το είδος και τον όγκο απορριμμάτων που ο καθένας μας παράγει και να εφαρμοστούν σύγχρονες πρακτικές, για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και τη προσαρμογή επιχειρήσεων και πολιτών σε όσα απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και οι πραγματικές ανάγκες», τόνισε ο Ευγένιος Βασιλικός.

Δημοφιλή