Η διάσημη πινακίδα του «Χόλιγουντ» γίνεται 100 χρονών: Αυτή είναι η ιστορία της

Και εν όψει των γενεθλίων φρεσκάρεται πλήρως.
Η διάσημη πινακίδα «Hollywood» στέκεται κοντά στην κορυφή του φαραγγιού Μπίτσγουντ (Beachwood Canyon), δίπλα στο πάρκο Γκρίφιθ, στην περιοχή Χόλιγουντ Χιλς, στο Λος Άντζελες.
Η διάσημη πινακίδα «Hollywood» στέκεται κοντά στην κορυφή του φαραγγιού Μπίτσγουντ (Beachwood Canyon), δίπλα στο πάρκο Γκρίφιθ, στην περιοχή Χόλιγουντ Χιλς, στο Λος Άντζελες.
via Associated Press

Η διάσημη πινακίδα του «Χόλιγουντ», που το 2023 θα γιορτάσει τα 100ά της γενέθλια, φρεσκάρεται και ανανεώνεται πλήρως.

Τα γιγαντιαία γράμματα, ύψους 14 μέτρων, σήμα κατατεθέν της πόλης του Λος Άντζελες, καθαρίζονται και βάφονται ξανά, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει οκτώ εβδομάδες, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών μέσα από τον ιστότοπο «The Hollywood Sign».

Οι προετοιμασίες για το makeover ξεκινούν την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και η έναρξη εργασιών έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου. Η βαφή και το αστάρι που θα χρειαστούν για το φρεσκάρισμα, υπολογίζονται σε 946 λίτρα, με το συνεργείο που έχει αναλάβει το έργο να απαρτίζεται από δέκα ανθρώπους.

Το τελευταίο φρεσκάρισμα είχε γίνει το 2012 για τα 90ά της γενέθλια.

 (Photo by RBL/Bauer-Griffin/GC Images)
(Photo by RBL/Bauer-Griffin/GC Images)
RBL/Bauer-Griffin via Getty Images
 (AP Photo/Mark J. Terrill)
(AP Photo/Mark J. Terrill)
via Associated Press

«Το κάνουμε κάθε 10 χρόνια καθώς τόσο διαρκεί το χρώμα. Θα ανανεωθεί πλήρως. Η πινακίδα του Χόλιγουντ ανακαινίζεται για την 100ης επέτειο. Θέλουμε να φαίνεται σαν καινούργια. Πρόκειται για το καμάρι του Λος Άντζελες και είμαστε ενθουσιασμένοι που τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο θα δουν την ανανέωση για την πολύ ιδιαίτερη 100η επέτειο», δήλωσε ο Τζεφ Ζάριναμ, πρόεδρος του Hollywood Sign Trust, που συντηρεί και επισκευάζει την πινακίδα, η χρηματοδότηση της οποίας γίνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ και ιδιωτικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι η διάσημη πινακίδα κατά καιρούς έχει δεχτεί δημιουργικές παρεμβάσεις, όπως τον Φεβρουάριο που έγραφε «Rams House» προς τιμήν της της ομάδας του Λος Άντζελες που κατέκτησε το Super Bowl, αλλά και βανδαλισμούς όπως όταν μετατράπηκε σε «Hollyweed», αναφορά στη χρήση μαριχουάνας από τους κατοίκους της πόλης.

Η ιστορία της

Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά το 1923 ως «Hollywoodland», μια αναφορά όχι στην κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά στην πραγματική κινητήρια δύναμη της οικονομίας της νότιας Καλιφόρνια, την κατασκευή ακινήτων (real estate) υψηλής ποιότητας, από τον κατασκευαστή αλλά και ιδιοκτήτη της εφημερίδας Los Angeles Times, Χάρι Τσάντλερ, που ήθελε να διαφημίσει τη δημιουργία κατοικιών με την επωνυμία «Hollywoodland».

Το αρχικό πλάνο ήταν η πινακίδα να παραμείνει για μόλις 18 μήνες. Το 1949 το Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλάζει την ονομασία σε «Χόλιγουντ». Το 1978 χρειάστηκε να κατεδαφιστεί και να ανακατασκευαστεί πλήρως καθώς μετά από 55 χρόνια τα γράμματα κατέρρευσαν λόγω αποσύνθεσης.

Το κόστος ανήλθε στα 250.000 δολάρια (252.000 ευρώ), με το ποσό να καταβάλλεται από διασημότητες όπως ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Playboy, Χιου Χέφνερ, που διοργάνωσε πάρτι στο φημισμένο Playboy Mansion, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, στο οποίο τα παλιά γράμματα της πινακίδας δημοπρατήθηκαν για 35.000 δολάρια (35.271 ευρώ) το καθένα.

Όλα αυτά τα χρόνια η διάσημη πινακίδα, δέχτηκε εμπρηστικές επιθέσεις ενώ καταγράφηκε και ένα τραγικός θάνατος.

Δημοφιλή