ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2019 17:18 EEST | Updated 17/06/2019 19:59 EEST

Η ΕΕ παγώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μετά τις παράνομες γεωτρήσεις

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ετοιμάζεται να «απαντήσει κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία»

Anadolu Agency via Getty Images

«Σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι 28 χώρες - μέλη της ΕΕ σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί την Τρίτη από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν στην Κύπρο: Η διχοτόμηση

Προδρόμου: Εισβολή και επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας οι τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Στην ίδια δήλωση, κατά τις ίδιες πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 28 θα διαμηνύσουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιήσουν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, θα μεταβεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αναγκαία αντίδραση της ΕΕ.

Βέμπερ: Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ,  δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τόνισε ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», κατέληξε στο μήνυμά του.