Η ύφεση πλησιάζει στην Ευρωζώνη, με την ΕΚΤ να παραμένει διχασμένη για την πολιτική της

οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνης τους στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας.

Το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων κλείνει, καθώς η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και το κόστος δανεισμού πλησιάζει σε επίπεδα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο λόγος είναι οτι οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνης τους στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ και ο κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας στην Ευρώπη, μεγαλώνει.

Καθώς τα στατιστικά στοιχεία επιδεινώνονται, τα γεράκια της ΕΚΤ που στηρίζουν την επιθετική πολιτική της, έχουν πλέον περιορισμένες ευκαιρίες να πραγματοποιήσουν ιστορικά μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι αγορές στοιχηματίζουν ήδη ότι στη συνάντηση του Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια ακόμη ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου. Ο πληθωρισμός που αναμένεται να εκτιναχθεί περισσότερο στις αρχές του 2023 θα ασκήσει μεγάλη πίεση σε πολλές από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο το κόσμο.

Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα φανεί από τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα το ΔΝΤ σε έκθεσή του.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι ευνοϊκά, εξαιτίας της καθυστέρησης της ΕΚΤ να λάβει δραστικά μέτρα αμέσως μετά την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυξάνοντας εν τέλη τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης.

«Η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσει γρήγορα τώρα για να συγκρατήσει την αύξηση του πληθωρισμού προτού ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών που θα οδηγήσουν σε δευτερογενή αποτελέσματα», δήλωσε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin.

«Μόλις οι κίνδυνοι ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και αρχίσουν να εμφανίζονται οι πιέσεις στην οικονομία, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αυξήσεις».

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν ύφεση στη Ευρωζώνη, αν και η ενεργειακή κρίση πιθανότατα καθιστά τις προβλέψεις ξεπερασμένες καθώς οι οικονομολόγοι θεωρούν την ύφεση αναπόφευκτη.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα αποπροσανατολίσει την ΕΚΤ από τον βασικό της στόχο, να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% από 10% τον περασμένο μήνα.

Παρότι οι αντίθετες απόψεις σχετικά με το ύψος της αύξησης των επιτοκίων εξακολουθεί η διχάζει την ΕΚΤ, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ, ένας από τα περίφημα «γεράκια» τάχθηκε υπερ δύο ακόμη «μεγάλων» αυξήσεων.

Αντίθετα, τα «περιστέρια» της ΕΚΤ θεωρούν οτι «υπερβολικά γρήγορες και έντονες αυξήσεις επιτοκίων θα αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη.