Η ελπιδοφόρα ιστορία μιας καρκινοπαθούς που γέννησε φυσιολογικά με πρωτοποριακή θεραπεία

Η Σάμμι Γκρέι δείχνει το μέλλον για πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί μετά τον καρκίνο.
.
.
KELLY COUTTIE PHOTOGRAPHY

Μια γυναίκα που έπασχε από μία επικίνδυνη μορφή καρκίνου κατάφερε να γεννήσει ένα μωρό, μετά από πρωτοποριακή θεραπεία.

Η Σάμμι Γκρέι, 26 ετών, φοβόταν ότι η χημειοθεραπεία την είχε αφήσει στείρα, αλλά απέκτησε φυσιολογικά τον Γουόλτερ μετά τη θεραπεία με κύτταρα CAR-T, που «εκπαίδευσαν» το σώμα της να αντιδράσει στον καρκίνο.

Η νεαρή μητέρα από το Μπλάκπουλ του Λανκασάιρ, έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννούν μετά από τέτοια θεραπεία.

Γέννησε στις 23 Φεβρουαρίου μετά την καινοτόμο θεραπεία στο Christie NHS Foundation Trust στο Μάντσεστερ.

Η κόρη της, Χάρπερ, είχε γεννηθεί το 2018 όταν η Γκρέι διαγνώστηκε με λέμφωμα non Hodgkin, έναν ασυνήθιστο καρκίνο που αναπτύσσεται στο λεμφικό σύστημα. Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, αλλά στη συνέχεια ο καρκίνος έγινε πιο επιθετικός και εξελίχθηκε.

Τον Ιούνιο του 2019 οι γιατροί αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη θεραπεία με κύτταρα CAR-T, η οποία είχε εγκριθεί στη Βρετανία μόλις το 2018.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να αφήσουν τις γυναίκες άγονες και η κα Γκρέι δεν είχε περίοδο για ένα χρόνο.

Η CAR-T είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας που περιλαμβάνει τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς, ώστε να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Μετά την θεραπεία, ο γιος της Γουόλτερ γεννήθηκε στη συνέχεια με φυσικό τρόπο.

Η Γκρέι δήλωσε: «Ο Γουόλτερ γεννήθηκε φυσιολογικά. Δεν φοβόμουν να πεθάνω, αλλά φοβόμουν να αφήσω πίσω μου τον Harper. Ήταν μερικά απίστευτα δύσκολα χρόνια και έχασα πολλά από την πρώτη γεύση της μητρότητας όσο η Harper ήταν μωρό.

Η χημειοθεραπεία με ταλαιπώρησε πολύ και έτσι δεν μπορούσα να φροντίζω την κόρη μου, οπότε ο Ντελάι, ο αρραβωνιαστικός μου, έπρεπε να είναι μπαμπάς πλήρους απασχόλησης. Είμαι αποφασισμένη να αξιοποιήσω στο έπακρο κάθε λεπτό με τον Γουόλτερ. »

«Ο Γουόλτερ είναι το μικρό μας θαύμα. Αν δεν υπήρχε η θεραπεία CAR-T στο Christie κανένας από εμάς δεν θα ήταν εδώ τώρα». Η γυναίκα έχει πλέον απαλλαγεί από τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο.

Ο καθηγητής Άντριαν Μλούρ, αιματολόγος στο Christie εξήγησε ότι η θεραπεία της έσωσε τη ζωή. «Η Σάμμι ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς μας με CAR-T, και τότε η νεότερη.»

Πηγή: BBC