Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. είναι όρος επιβίωσης για την Ελλάδα

Η επέκταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γεωπολιτικής εδραίωσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.
.
.
Eurokinissi

Η εκλογική επικράτηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η διαφαινόμενη κυβερνητική σύμπραξη των δεξιών κομμάτων στη φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, μόνο θετικές εξελίξεις προοιωνίζονται για την Ελλάδα, αλλά και για την γένει ασφάλεια και σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δημιουργείται κατά τούτο μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Όλα τα ανωτέρω συνιστούν άνευ ετέρου προωθητικό μοχλό και για τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα πρέπει τώρα να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να εδραιωθεί ως βασικός και κραταιός πυλώνας αυτής της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Μια από τις βασικές πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δικαίωμα αυτής της επέκτασης είναι μονομερώς ασκηθησόμενο με βάση τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

Δηλαδή σε απλά ελληνικά η Ελλάδα μπορεί μόνη της χωρίς καμία συμφωνία με καμία άλλη χώρα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρική θάλασσα ή χωρικά ύδατα) της στα 12 ναυτικά μίλια.

Συνεπώς η δήλωση του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ «…να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα … και να επιδιώξουμε έναν διάλογο οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο με σαφείς κόκκινες γραμμές…» είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου.

Και ετούτο διότι ο κύριος Τσίπρας είτε έχει άγνοια περί του ότι πρόκειται για ένα μονομερώς ασκηθησόμενο δικαίωμα ή αν δεν έχει άγνοια συνειδητά προτείνει διάλογο οριοθέτησης για κάτι όμως που ανήκει μόνο στην Ελλάδα…!

Αφετέρου το τελευταίο διάστημα ακούγεται εντόνως ένθεν κακείθεν ότι επίκειται επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης νοτίως της Κρήτης… άρα όχι σε όλο το εύρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου…

Αν η κυβέρνηση και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας έχουν βούληση να διαμορφώσουν όρους γεωπολιτικής αναβάθμισης για την πατρίδα μας, η εν λόγω περιορισμένη επέκταση είναι προφανές πώς δε θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αντιθέτως θα καταδείξει δειλία και υποχωρητικότητα από πλευράς της Ελλάδος. Οι χώρες της περιοχής ακόμη και οι πλέον φίλιες ημών, δεν θέλουν να έχουν έναν σύμμαχο που να άγεται και να φέρεται από τις ορέξεις της Τουρκίας και απλώς να απαντά τακτικίστικα στις κινήσεις της, αλλά έναν σύμμαχο που να άγει, να οδηγεί δηλαδή της εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον μεγάλο διεθνολόγο Χανς Μόργκενταου:

«Βιώσιμο είναι το κράτος το οποίο διαθέτει επαρκή ισχύ και αποτελεσματική εθνική στρατηγική για την εκπλήρωση των προνοιών του διεθνούς δικαίου που αφορούν στην επικράτειά του.»

Η αιγιαλίτιδα ζώνη και η επέκτασή της στα 12 ναυτικά μίλια πέραν του ότι είναι ένα μονομερώς ασκηθησόμενο δικαίωμα της πατρίδας μας, είναι και ένα δικαίωμα που εμπίπτει στον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας μας, δηλαδή στην ελληνική επικράτεια και όχι απλώς ένα κυριαρχικό δικαίωμα…

Συνεπώς η ανακήρυξη της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γεωπολιτικής εδραίωσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι αυτή η ανακήρυξη που είναι αναγκαία σταθερά του ελληνικού έθνους - κράτους και η παρακαταθήκη για το μέλλον.

Είναι αυτή η ανακήρυξη που θα αυξήσει τον σεβασμό των εχθρών αλλά και των φίλων…

Είναι αυτή η ανακήρυξη που πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί μετά το Ιόνιο Πέλαγος και στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

***

*Ο Χρήστος Φασλής είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Διαμεσολαβητής CEDR – PON Harvard Alumnus

Δημοφιλή