Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα άνοιγμα, μετά συνέδριο

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα.
EUROKINISSI

Σήμερα Πολιτική Γραμματεία και εντός των επόμενων ημερών μάλλον συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά θα είναι τα γεγονότα της ημέρας για Την αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τον «μετασχηματισμό» του κόμματος που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή

Ως τώρα μιλούν μόνο οι προσκείμενοι στον πρόεδρο και διαμορφώνουν το κλίμα. Από την πλευρά των 53 δεν έχει υπάρξει κάποια προσέγγιση του θέματος. Στην σημερινή ΠΓ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκθέσουν κάποιες ενστάσεις και θα επιφυλαχθούν για συνολικότερη παρουσίαση στην Κ.Ε.

Τα επίδικα είναι η αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία, αν το άνοιγμα θα γίνει πριν από το συνέδριο ή μετά, αν οι πολίτες θα κληθούν να ενταχθούν άμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ ή στην Προοδευτική Συμμαχία που θα αποκτήσει οργανωτική μορφή.

Γ. Τσίπρας: Πρώτα άνοιγμα, μετά συνέδριο

Έτσι την περιγραφή του «σύγχρονου και μαζικού, αριστερού, προοδευτικού κινήματος» κάνει η ηγετική ομάδα. Για παράδειγμα ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της άμεσης ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της περαιτέρω διεύρυνσής του. Μάλιστα στην συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 247 στους 88,6 ο Γ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μετά το νέο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά. Στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου «θα μπορούσαν να είναι μέλη και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Αντ. Κοτσακάς: Κάντο όπως οι Κόρμπιν - Σάντερς

Την υιοθέτηση των ανοιχτών μοντέλων που εφάρμοσαν οι Κόρμπιν και Σάντερς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, πρότεινε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κόρμπιν μέσα από αυτή την ιστορία κατάφερε να εγγράψει 400.000 νέους ανθρώπους μέλη του κόμματος για να αντιμετωπίσει τη βαρονία», υπογράμμισε (στο «Κόκκινο») ο Α. Κοτσακάς.

Να ανοίξει πλατιά η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο μοντέλο του κόμματος «που μπορεί να ανταποκριθεί στις πολυσύνθετες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές αναγκαιότητες της περιόδου» τόνισε στο Κόκκινο ο Αντώνης Κοτσακάς κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός καταστατικού συνεδρίου. Πλέον «βρισκόμαστε σε φάση ‘έντασης γνώσης και κεφαλαίου’» τόνισε, σημειώνοντας πως στη διανόηση της παγκόσμιας Αριστεράς υπάρχει αναζήτηση και έρευνα για το νέο μοντέλο κόμματος.

«Δεν είναι εύκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να εξεύρει την εναλλακτική σε μία αναζήτηση των θεωρητικών όλης της Αριστεράς. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα περιθώρια να συμβάλει καθοριστκά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει το προηγούμενο του Κόρμπιν και του Σάντερς, που επεχείρησαν να εφαρμόσουν διαφορετικό, πιο ανοιχτό μοντέλο. θύμισε.

Στ. Τζουμάκας: Μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας

Μία διαφορετική οπτική δίνει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας που είχε συνταχθεί με την Προοδευτική Συμμαχία. Σε άρθρο του καλεί τον Αλ. Τσίπρα «νααξιολογήσει σωστά το «διπλό» μήνυμα της κάλπης: την εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον προοδευτικό χώρο αλλά και το μήνυμα δυσαρέσκειας και αντίθεσης μέρος του εκλογικού σώματος». Και στέλνει μήνυμα ότι «οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες στη χώρα μας δεν μπορούν απλώς και μόνο να λειτουργούν ως συγκυριακός εκλογικός βραχίονας και προεκλογικό «μέτωπο δυνάμεων» απέναντι στη συντήρηση και το νεοφιλελεύθερη ατζέντα αντιλαϊκών πολιτικών της Δεξιάς».

Ο Στ. Τζουμάκας, που αρνήθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητά «αυτοκριτική και ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας με ένα ειλικρινές προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες». Εμμέσως τάσσεται υπέρ της οργανωτικής συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας αναφέροντας ότι «πρέπει να σημάνει αξιόπιστη συμπόρευση και διορθωτική πορεία στη βάση κοινών αρχών, αξιών, πολιτικού σχεδίου, με έμπρακτη αμοιβαιότητα και ισοτιμία».