ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/07/2019 07:34 EEST

Συνέδριο εντός του 2019 για τον «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο τρόποι που εξετάζονται για την επίτευξη του στόχου.

eurokinissi

Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019 σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της οργάνωσης του «μετασχηματισμού» του ΣΥΡΙΖΑ σε «μία μεγάλη παράταξη με ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κίνημα». Την λύση του συνεδρίου και του οργανωμένου διαλόγου έσπευσε να ανακοινώσει ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης βλέποντας ότι η συζήτηση γίνεται σε ασαφές και συγκεχυμένο τοπίο.

Όσον αφορά τον «μετασχηματισμό» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα είναι πως θα γίνει. 

Η μία λύση είναι να ανοίξει το κόμμα τις πύλες του και να καλέσει μέλη για να εγγραφούν και να συνεργαστούν. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα ενιαίο κόμμα. Την πρόταση υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς. Συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα λένε ότι δεν την απέρριψε την Κυριακή. 

Η δεύτερη λύση είναι η συνεργασία με την Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κληθεί να αποκτήσει οργανωτική δομή και συλλογικές διαδικασίες. 

Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν τον «μετασχηματισμό». Ο Π. Σκουρλέτης (μιλώντας «στο Κόκκινο 105,5») έκανε λόγο για «προσαρμογή με βάση τις ανάγκες της εποχής» και απέρριψε την συζήτηση «περί ”μετάλλαξης”, ”εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς”».