ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2020 07:17 EEST

Η «Ιμπιζα των Αλπεων» κάνει στροφή 180 μοιρών και βάζει «φρένο» στον ανεξέλεγκτο τουρισμό

Οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να δέχονται λιγότερους τουρίστες ετησίως.

NataliPopova via Getty Images

Το χειμερινό θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις,  το τιρολέζικο χωριό Ischgl (Ισγκλ), το επονομαζόμενο «η Ιμπιζα των Αλπεων»,  που κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, αποφασίζει να αλλάξει την φιλοσοφία του και να πάψει πια να αποτελεί πόλο έλξης τόσων επισκεπτών, ένα μήνα μετά την καραντίνα και την διάδοση της φήμης πως είναι το μέρος που ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας.

Η επαρχία βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου συναντώνται η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελβετία, ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, στα τέλη Φεβρουαρίου από εκεί ξεκίνησε η διασπορά του ιού και, μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να συνειδητοποιήσουν την έκταση της επιδημίας, η ζημιά είχε γίνει.

 

Politico: Το αυστριακό χωριό που σκόρπισε τον κορονοϊό στην ευρωπαϊκή ήπειρο

 

Ήδη από τους χειμερινούς μήνες ο ιός κατάφερε να μεταδοθεί με ταχείς ρυθμούς μέσα από τα πολυσύχναστα μπαρ και το σκι ριζόρτ στο χωριό.

Paul Biris via Getty Images

«Θα μελετήσουμε τα στοιχεία των τελευταίων ετών και όπου είναι απαραίτητο, θα κάνουμε διορθώσεις για να αλλάξουμε κατεύθυνση», δήλωσε ο δήμαρχος, Γουέρνερ Κερζ, όπως γνωστοποίησε η τουριστική αρχή του χωριού, η οποία την Πέμπτη βγήκε από την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί από τις 13 Μαρτίου.

Ο κυβερνήτης του Τιρόλου, Γκουεντέρ Πλάτερ, αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη και ότι πρόκειται να διορθωθεί ό,τι πήγε στραβά.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικές αρχές της Σκανδιναβίας είχαν εντοπίσει πολλές εκατοντάδες κρούσματα στο Ισγκλ από τις αρχές του Μάρτη.

Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις άλλων χωρών για το πρόβλημα στο Ίσγκλ, οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν μπήκαν στη διαδικασία λήψης άμεσων μέτρων, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στον τουρισμό, τη βασική πηγή οικονομίας ολόκληρης της περιοχής.

Η κυβέρνηση δεν παρενέβη. Και παρότι ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς επαινέθηκε για την επιθετική πολιτική του στην κρίση του κορoνοϊού, οι επικριτές επιμένουν πως η ξαφνική αλλαγή στάσης τής κυβέρνησης προέκυψε μόνον όταν διαπιστώθηκε η δραματική τροπή που είχε πάρει η κατάσταση στο Τιρόλο.

(Με πληροφορίες από Guardian)