Η «κόντρα» ΗΠΑ- Κίνας για τα Νησιά του Ειρηνικού

Ανάλυση στο Reuters.
.
.
DADO RUVIC via REUTERS

Οι ΗΠΑ άνοιξαν διεθνή γραφεία αρωγής στα Νησιά του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα, ενισχύοντας τη στήριξη για τη στρατηγικής σημασίας περιοχή και επιδιδόμενες σε ακόμα πιο έντονη αντιπαράθεση με την Κίνα, η οποία παρέχει δάνεια για υποδομές στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters, η αχανής αυτή περιοχή, που ήταν κομβικής σημασίας στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο εν μέσω εντάσεων για την Ταϊβάν. Αξιωματούχοι είπαν αυτή την εβδομάδα πως η Κίνα, η οποία διεκδικεί το νησί ως δικό της, θα μπορούσε να αρχίσει στρατιωτικές ασκήσεις σύντομα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών το επόμενο έτος.

Την Τετάρτη μια κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία συμμετείχε σε συνδιάσκεψη που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ στο Φίτζι, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιοχής και για τις δύο δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η διευθύντρια της USAID, Σαμάνθα Πάουερ, επισκέφθηκε τα δύο μεγαλύτερα έθνη των Νησιών του Ειρηνικού, την Παπούα Νέα Γουϊνέα και το Φίτζι, ανοίγοντας γραφεία εκεί για πρώτη φορά και δεσμευόμενη για στήριξη στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και η Παπούα Νέα Γουϊνέα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στην άμυνα τον Μάιο.

Το γραφείο της USAID στην Παπούα Νέα Γουϊνέα θα εξυπηρετεί επίσης το Βανουάτου, που έχει στενότερους δεσμούς με την Κίνα και τα Νησιά του Σολομώντα, που υπέγραψαν σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα πέρυσι και που Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ως τώρα δεν έχει συμφωνήσει σε αμερικανική αρωγή.

Μιλώντας στα εγκαίνια του γραφείου στο Φίτζι, η Πάουερ είπε πως η Ουάσινγκτον είχε ακούσει το μεγαλύτερ αίτημα του Ειρηνικού: «Πρώτα από όλα να είμαστε παρόντες».

«Η περιοχή μας είναι πιο ασφαλής με μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ» είπε η υφυπουργός Εξωτερικών του Φίτζι, Λενόρα Κερεκερετάμπουα αυτή την εβδομάδα. Τον Ιούνιο η ίδια είχε ηγηθεί αντιπροσωπείας στην Κίνα.

Στο μεταξύ ο Ράτου Τζόνε Λογκαβάτου Καλουνιβάι, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Φίτζι είπε την Παρασκευή πως η γεωπολιτική κατάσταση σημαίνει πως το Φίτζι χρειαζόταν να αναπτύξει δίκτυα σύνδεσης με «τεράστια στρατιωτικά κατεστημένα».

LOREN ELLIOTT via Reuters

«Η βασιζόμενη σε κανόνες τάξη είναι το μόνο που επιτρέπει σε μικρές χώρες σαν το Φίτζι να γίνονται ίσες όταν δουλεύουμε με μεγαλύτερα έθνη» είπε σχετικά.

Ο Κινέζος πρώην διπλωμάτης Ντενγκουά Ζανγκ, ερευνητής στο Australian National University, είπε πως καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ εντείνουν την αντιπαλότητά τους θα είναι δύσκολο για χώρες να εξισορροπήσουν τις σχέσεις αρωγής τους και με τις δύο δυνάμεις.

«Στόχος της Κίνας είναι να αποκτήσει στήριξη από τον Παγκόσμιο Νότο, περιλαμβανομένων νησιωτικών χωρών στον Ειρηνικό, στον γεωστρατηγικό της ανταγωνισμό με παραδοσιακές δυνάμεις» είπε.

Τα γεγονότα στο Βανουάτου αυτή την εβδομάδα υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ειρηνικού για να επωφεληθούν τόσο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους όσο και από την Κίνα.

Την Τετάρτη, σε ένα κοινοβούλιο που είχε χτίσει η Κίνα, ο πρωθυπουργός του Βανουάτου, Ισμαήλ Καλσακάου, «επέζησε» μιας πρότασης δυσπιστίας που είχε προκύψει από βουλευτές που φοβούνταν ότι ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Αυστραλία, σύμμαχο των ΗΠΑ, θα έθετε σε κίνδυνο τα κινεζικά δάνεια για υποδομές.

Η αμερικανική ακτοφυλακή δεν έχει λάβει ακόμα άδεια να εισέρχεται στο λιμάνι του Βανουάτου, όπως κάνει σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, είπαν αξιωματούχοι της ακτοφυλακής. Ωστόσο το κινεζικό νοσοκομειακό σκάφος «Peace Ark» έδεσε στο Βανουάτου αυτή την εβδομάδα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε στη ναυτική αντιπροσωπεία που πραγματοποιούσε την επίσκεψη ότι το Βανουάτου εκτιμά τους δεσμούς στην ασφάλεια και την υγεία με την Κίνα.

via Associated Press

Ο πρωθυπουργός Μανεσέχ Σογκαβάρε των Νησιών του Σολομώντα επίσης είναι διστακτικός όσον αφορά στην αποδοχή αμερικανικής στήριξης. Την Παρασκευή η Κίνα παρέδωσε ένα εθνικό αθλητικό στάδιο, σε ένα πρόγραμμα που ήταν η μεγαλύτερη δωρεά υποδομων που έχει κάνει η Κίνα τα Νησιά του Ειρηνικού ως τώρα, όπως είπε ο Κινέζος πρέσβης, Λι Μινγκ, κατά την τελετή.

Τον επόμενο μήνα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο ηγετών των Νησιών του Ειρηνικού στον Λευκό Οίκο, τη δεύτερη τέτοια συνάντηση εσε 12 μήνες, καθώς επιδιώκουν αντισταθμίσουν την κινεζική επιρροή.

Ο Τρανσφόρμ Αγκοράου, αντικαγκελάριος του Εθνικού Πανεπιστημίου των Νησιών του Σολομώντα, είπε πως ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής εκτιμούσαν την προσοχή από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τα Νησιά του Ειρηνικού θα έδιναν πάντα προτεραιότητα στη δική τους ευημερία πάνω από μια «παγκόσμια στρατηγική σκακιέρα».

«Παρά τις επί μακρόν ανάγκες, μεγάλη δωρητές όπως η USAID είναι αξιοσημείωτο που απουσίαζαν από σημαντικές αλληλεπιδράσεις στην περιοχή μας» είπε στο Reuters.

«Αυτό το νέο κύμα επενδύσεων φέρνει ελπίδα μα και προβληματισμούς. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τώρα το ενδιαφέρον, σε μια περίοδο έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή