Η λίστα «γαλαζοαίματων» στην κηδεία του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και το γεύμα στη Μεγάλη Βρεταννία

Οι αφίξεις κορυφώνονται αύριο. Μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος που φιλοξενεί όλους τους προσκεκλημένους της οικογένειας.
Ο εκλιπών τέως βασιλιάς, Κωνσταντίνος
Ο εκλιπών τέως βασιλιάς, Κωνσταντίνος
Eurokinissi

Μια μακρά λίστα ευρωπαίων «γαλαζοαίματων» θα παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Οι παρουσίες έχουν κλειδώσει σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ οι πρώτες αφίξεις σημειώνονται ήδη από σήμερα Σάββατο κι αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, Κυριακή.

Σύσσωμη η Ισπανική βασιλική οικογένεια θα βρεθεί στην Αθήνα δεδομένου του ότι η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας (που διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με την χώρα της) είναι αδερφή του εκλιπόντος και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και μέρες. Παρών στην κηδεία θα είναι ο γιος της, και βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’, αλλά και η σύζυγός του Λετίθια. Στην Ελλάδα έρχεται κι ο αυτοεξόριστος στο Αμπου Ντάμπι πατέρας του τελευταίου, Χουάν Κάρλος Α. Αδερφή της Αννας Μαρίας, χήρας του Κωνσταντίνου είναι βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, η οποία θα είναι επίσης παρούσα στην τελετή. Σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, στην Αθήνα θα έρθει επίσης και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα συνοδεύεται από τον πρίγκιπα της Δανίας Φρειδερίκο.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από την δευτερότοκη κόρη της Ελισάβετ, πριγκίπισσα Αννα, αδερφή του βασιλιά Κάρολου, μια παρουσία που αποφασίστηκε χθες αργά το βράδυ. «Οι υποχρεώσεις του εγγονού της, Ουίλιαμ, βαφτισιμιού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ( ο Γουίλιαμ έχει βαφτίσει και έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο – Αλέξιο) δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί», λέει στην HuffPost ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και «βασιλικός παρατηρητής» Χρήστος Ζαμπούνης, ο οποίος μας έδωσε πληροφορίες για την λίστα των προσκεκλημένων της οικογένειας Γλύξμπουργκ.

Το παλάτι της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι στην κηδεία θα παραστεί ο πρίγκιπας διάδοχος, Χόκον και η σύζυγός του, Μέτε Μάριτ. Ο πατέρας του, βασιλιάς Χάραλντ δεν θα παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας.

Θετικά απάντησε στην πρόσκληση να παραστεί στην κηδεία ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος και η βασίλισσα της Ολλανδίας, Μαξίμα, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Από τη Σουηδία θα προσέλθουν ο βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ιγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια.

Από το Λουξεμβούργο, «το παρών» θα δώσει ο μέγας δούκας Ερρίκος και η μεγάλη δούκισσα Μαρία Τερέζα.

«Υπολογίζω πώς θα παραστεί επίσης ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδελφή του Καρολίνα», μας λέει ο Χρήστος Ζαμπούνης. Ο πρίγκιπας Ράντου αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας, ενώ παρών θα είναι επίσης ο τέως βασιλιάς Συμεών Β′ της Βουλγαρίας, καθώς επίσης κι ο Αλέξανδρος της Σερβίας με την σύζυγό του, Αικατερίνη.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η κηδεία της Ελισάβετ της Αγγλίας άργησε κάποιες μέρες να γίνει μετά τον θάνατό της. Χρειάζονται προετοιμασία αυτού του είδους οι τελετές», αναφέρει στην HuffPost o ίδιος παρ′ ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με έκπτωτο βασιλιά. «Το πρωί της Δευτέρας στην Μητρόπολη θα έχουμε πλήρη εικόνα των παρευρισκόμενων», καταλήγει ο ίδιος εννοώντας προφανώς πως αυτή η λίστα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή.

Το γεύμα στην Μεγάλη Βρεταννία

Σύμφωνα τον ίδιο, θα ακολουθήσει γεύμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία για τους περίπου 200 προσκεκλημένους της οικογένειας μετά το πέρας της ταφής του τέως βασιλιά στο Τατόι.

Από τη μεριά του, το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας δεν επιβεβαιώνει (ούτε διαψεύδει) την είδηση δεδομένης της πολιτικής του απορρήτου που είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποί του να ακολουθήσουν.

Στην HuffPost, ωστόσο, επιβεβαιώνεται εκ μέρους του ξενοδοχείου ότι όλοι οι προσκεκλημένοι θα φιλοξενηθούν στους χώρους του «δεδομένου του ότι εκεί έμενε ο εκλιπών όταν επισκεπτόταν την Αθήνα κι η οικογένειά του επέλεξε αυτό το μέρος για να διαμείνουν οι προσκεκλημένοι τους». Ως εκ τούτου, το ξενοδοχείο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Θυμίζουμε ότι από τις 06.00 πμ έως τις 10.30 πμ προ της τελετής, η σoρός του Κωνσταντίνου θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών. Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:«ΕΛΠΙΔΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

Δημοφιλή