Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Νίκησε, όπως αναμενόταν, τον Ρίσι Σούνακ.
Hannah Mckay via Reuters

Μετά από μια σκληρή εκστρατεία οκτώ εβδομάδων, το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε τη νέα επικεφαλής του, που θα γίνει και πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας να παραλάβει και να διαχειριστεί όσα αφήνει πίσω του ο Μπόρις Τζόνσον και την τεράστια ενεργειακή - πληθωριστική κρίση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τρας θα οριστεί πρωθυπουργός την Τρίτη, αφού επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ για πρόσκληση σχηματισμού κυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε, η ίδια έλαβε 81.326 ψήφους έναντι 60.399 που έλαβε ο Σούνακ. Η προσέλευση ήταν στο 82,6%.

Η Λιζ Τρας ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της εν μέσω χειροκροτημάτων, λέγοντας πως είναι τιμή της να εκλέγεται, ενώ ευχαρίστησε το κόμμα που διοργάνωσε «μια από τις μακροσκελέστερες συνεντεύξεις για δουλειά στην ιστορία».

Απευθυνόμενη στον αντίπαλό της, Ρίσι Σούνακ, τον ευχαρίστησε για την «σκληρή εκστρατεία», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Μπόρις Τζόνσον, που, όπως είπε, όρθωσε ανάστημα απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ολοκλήρωσε το Brexit, διέθεσε το εμβόλιο για την Covid και «συνέτριψε τον Τζέρεμι Κόρμπιν».

Δεσμεύτηκε πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, τονίζοντας πως έχει ένα τολμηρό σχέδιο για περικοπή φόρων και ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Όσον αφορά στους αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος, είπε ότι θα φέρει αποτελέσματα ως προς την κρίση, όχι μόνο αντιμετωπίζοντας το θέμα των λογαριασμών, μα επίσης και τα μακροπρόθεσμα ζητήματα προμηθειών.

«Θα φέρουμε αποτελέσματα, θα φέρουμε αποτελέσματα, θα φέρουμε αποτελέσματα» κατέληξε, προσθέτοντας πως οι Συντηρητικοί θα νικήσουν τους Εργατικούς στις εκλογές του 2024.

Όσον αφορά στα ποσοτά, η Λιζ Τρας έλαβε το 57% των έγκυρων ψήφων. Συγκριτικά ο Μπόρις Τζόνσον είχε κερδίσει το 66,4% το 2019 και ο Ντέιβιντ Κάμερον το 67,6% το 2005.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, συνεχάρη τη Λιζ Τρας, για να προσθέσει αμέσως μετά πως «μετά από 12 χρόνια των Τόρις (Συντηρητικών) το μόνο που έχουμε να δείξουμε είναι χαμηλοί μισθοί, υψηλές τιμές και μια κρίση των Τόρις στο κόστος ζωής». Ο Εντ Ντέιβι, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Lib Dems) προέβλεψε πως η πρωθυπουργία της θα φέρει παρόμοια «κρίση και χάος» με αυτήν επί της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον.

H ανακοίνωση της νίκης της Λιζ Τρας αποτελεί το έναυσμα της διαδικασίας παράδοσης της εξουσίας από τον Μπόρις Τζόνσον, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιούλιο μετά από μήνες σκανδάλων που μείωσαν τη στήριξη προς την κυβέρνησή του. Ο ίδιος θα ταξιδέψει στη Σκωτία για να συναντήσει την βασίλισσα Ελισάβετ την Τρίτη και να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του, με την Τρας να τον ακολουθεί και να λαμβάνει πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Τρας ήταν το φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον και θα γίνει η τέταρτη πρωθυπουργός των Συντηρητικών από τις εκλογές του 2015. Κατά την περίοδο εκείνη η χώρα έχει περάσει απανωτές κρίσεις και τώρα είναι αντιμέτωπη με κάτι που αναμένεται να είναι μια μακρά ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός είναι στα ύψη.

Η 47χρονη Τρας, που ήταν υπουργός Εξωτερικών επί Μπόρις Τζόνσον, έχει δεσμευτεί να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κόστους ζωής, ενώ έχει υποδείξει ότι θα κόψει αυξήσεις φόρων σε μια κίνηση που κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Αυτό, συν δηλώσεις της σχετικά με την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, έχουν οδηγήσει κάποιους επενδυτές να ξεφορτωθούν λίρες και κρατικά ομόλογα.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, βετεράνος βουλευτής των Συντηρητικών, είπε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός θα είναι οι δυσκολότερες μετά από αυτές της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979.

Δημοφιλή