Λιζ Τράς: H επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να γίνει μια νέα Θάτσερ

Η ίδια συχνά χρησιμοποιεί γνωστές ατάκες της άλλοτε σιδηράς κυρίας στις ομιλίες της στοχεύοντας σε αυτή τη σύγκριση.
PAUL FAITH via Getty Images

Αν και η Βρετανία απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την εκλογή του νέου της πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις έχουν στέψει ήδη τον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τράς κερδίζει κατά κράτος τον αντίπαλό της υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ με ποσοστό 66% έναντι 34% με τους αναλυτές να εκτιμούν, ότι μια έκπληξη είναι μάλλον απίθανη.

Οι βρετανοί συντηρητικοί, φαίνεται ότι προτιμούν την 47χρονη Λίζ για τη θέση του Μπόρις Τζόνσον, σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα που όπως ολόκληρη η Ευρώπη, μαστίζεται από πληθωρισμό ρεκόρ, ανεργία, απεργίες και ακρίβεια σε ενέργεια και τρόφιμα.

Η σχέση με τη Θάτσερ, τα σκάνδαλα και οι γκάφες

Παρότι στο προφίλ της φιγουράρουν προσωπικά σκάνδαλα με απιστίες και γκάφες σε ομιλίες και συνεντεύξεις της, η Λίζ φαντάζει στα μάτια των συντηρητικών ψηφοφόρων ως η νέα Μάργαρετ Θάτσερ.

Άλλωστε και η ίδια συχνά χρησιμοποιεί γνωστές ατάκες της άλλοτε σιδηράς κυρίας στις ομιλίες της, στοχεύοντας σε αυτή τη σύγκριση, με το επιτελείο του Σουνάκ συχνά να την κατηγορεί γι΄ αυτό

Αυτό όμως που όπως φαίνεται ότι της δίνει προβάδισμα, είναι το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχθεί ως πρωθυπουργό ένα πρόσωπο που προέρχεται από μια μειονότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι εάν ο Σουνάκ, με γονείς μετανάστες από την Ινδία, εκλεγεί θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη Βρετανία, που προέρχεται από μειονοτική κοινότητα, από την εποχή του Μπένζαμιν Ντισραέλι, ενός εβραίου που ασπάστηκε την αγγλικανική εκκλησία και έμεινε στην πρωθυπουργία για δύο θητείες στο τέλος του 19 ου αιώνα.

Από Αριστερή οικογένεια στους Τόρις

Η Λιζ Τράς, εντάχθηκε στο κόμμα των συντηρητικών από τα φοιτητικά της χρόνια παρότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια Αριστερών ψηφοφόρων.

Όπως έχει πει η ίδια, ο μαθηματικός πατέρας της και η νοσοκόμα μητέρα της, έμαθαν ότι προσχώρησε στο κόμμα των Τόρρις, όταν διάβασαν μία καρτ ποστάλ που έφτασε στο σπίτι τους κι έλεγε «Δεν το πιστεύω ότι έγινες μία Τόρι Λϊζ». «Τους πήρε χρόνο, αλλά το πίστεψαν και οι ίδιοι» είπε γελώντας αργότερα.

Η σχέση της με την Μάργαρετ Θάτσερ έμελλε ωστόσο να είναι καρμική από τα 4 της χρόνια όταν την υποδύθηκε σε μια θεατρική παράσταση. Τώρα διεκδικεί τη θέση της.

Μεγαλωμένη στο Leeds, η Τράς σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά στο παντεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική προσχωρώντας στη νεολαία των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και έπειτα των Συντηρητικών.

Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ήταν ως εμπορική διευθύντρια στην πολυεθνική εταιρεία Shell, Cable & Wires ενώ παντρεύτηκε τον Χιου Ό Λίρι το 2000. Ο γάμος τους κλυδωνίστηκε όταν το 2005 ανακαλύφθηκε η σχέση της με τον βουλευτή των συντηρητικών Μάρκ Φίλντ ωστόσο διασώθηκε όταν ο σύζυγος της επέλεξε να τη συγχωρέσει.

Όμως τo μικρό κορίτσι που είχε υποδυθεί τη Θάτσερ, συνέχιζε να ονειρεύεται ότι μια μέρα θα μπορούσε να γίνει κι εκείνη πρωθυπουργός. Άλλωστε η Λιζ ήταν πάντα φιλόδοξη και δεν δέχεται εύκολα τις ήττες.

Η πολιτική καριέρα

Το 2001 και το 2005 βρέθηκε να είναι υποψήφια των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές, αλλά απέτυχε να κερδίσει μία θέση στη βουλή. Το 2006 εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στο Greenwitch και συνέχισε να «δικτυώνεται», εργαζόμενη ως διευθύντρια του κεντροδεξιού think tank Reform.

Το 2010 μπήκε στη Βουλή κι ο δρόμος της έκτοτε ήταν μόνο ανοδικός.

Κέρδισε την πρώτη της θέση στην κυβέρνηση στο υπουργείο παιδείας το 2012 και το 2016 έγινε υφυπουργός Δικαιοσύνης. Έπειτα, σειρά πήρε η θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών, μία από τις κεντρικές θέσεις των κυβερνήσεων στη Βρετανία.

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός το 2019, η Τράς έγινε υπουργός διεθνούς εμπορίου. Τo 2021, στα 46 της χρόνια έγινε η δεύτερη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, μετά την Μάργαρετ Μπέκετ των Εργατικών, που είχε διοριστεί υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια.

Είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της ελεύθερης αγοράς. Ανήκει στην Ελευθεριακή πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος αν και οι ιδεολογικές πεποιθήσεις της έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τα επικίνδυνα πολιτικά σκαμπανεβάσματα

Το 2016 η Τράς έκανε εκστρατεία κατά του Brexit ώστε να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα χρόνο αργότερα το 2017 υιοθέτησε μια εντελώς σκληρή συντηρητική προσέγγιση, εκφράζοντας τη λύπη της για την προηγούμενη θέση της.

Μετά την παραίτηση του Λόρδου Φροστ πέρυσι, ανέλαβε το ρόλο του κύριου διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Brexit.

Ήταν ωστόσο εκείνη που προώθησε στον Τζόνσον την ιδέα να αλλάξει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα απερίσκεπτο ζήτημα για την κυβέρνηση Τζόνσον, που οδήγησε σε μεγάλη ένταση με την ΕΕ.

Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη δήλωσή της ανέφερε, ότι θέλει να καταργήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, προκαλώντας αντιδράσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η εκλογή της στην προεδρία των συντηρητικών και κατ΄ επέκταση στην πρωθυπουργία, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη βρετανική πολιτική σκηνή. Μένει να δούμε εάν θα είναι και καλύτερο.

Δημοφιλή