ΔΙΕΘΝΕΣ
10/09/2021 09:02 EEST

Η Μαύρη Γοργόνα της Ν. Αφρικής αλλάζει την ιστορία του απαρτχάιντ

Τα θαλάσσια σπορ ήταν αποκλειστικά για πλούσιους λευκούς.

Mike Hutchings via Reuters
.

Πέντε παιδιά από τη Λάνγκα του Κέιπ Τάουν, φοράνε τις στολές κατάδυσης για ένα μάθημα με την πρώτη Μαύρη προπονήτρια ελεύθερης κατάδυσης της Ν. Αφρικής - που αλλάζει την ιστορία δεκαετιών του απαρτχάιντ, όταν τα θαλάσσια σπορ ήταν αποκλειστικά για πλούσιους λευκούς.  

Το Ιδρυμα Μαύρη Γοργόνα της Ζαντίλε Ντλόβου, έχει ως στόχο να γνωρίσει τον ωκεανό στους μαύρους νέους της χώρας, εκατομμύρια των οποίων ζουν σε πάμπτωχες παραγκουπόλεις, όπου οι βόλτες στην θάλασσα είναι πολυτέλεια και ελάχιστοι ξέρουν κολύμπι.

 

Mike Hutchings via Reuters
.

 

Καθισμένα γύρω από την Ντλόβου, 33 ετών, που δεν είναι μόνον η πρώτη μαύρη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη προπονήτρια ελεύθερης κατάδυσης στην χώρα, τα παιδιά μαθαίνουν, μεταξύ άλλων, πώς να δαγκώνουν τον αναπνευστήρα τους όταν βουτάνε με το κεφάλι στο νερό.

 

Mike Hutchings via Reuters
.

 

Το Ιδρυμα, που ιδρύθηκε το 2020, προσφέρει τα μαθήματα δωρεάν, αλλά αναζητεί χορηγούς για να εξασφαλίσει τη μελλοντική λειτουργία του.

″Η θάλασσα δεν ήταν πάντα για όλους και ήθελα να δημιουργήσω έναν χώρο ανοιχτό προς όλους” λέει η Ντλόβου, η οποία εγκατέλειψε την καριέρα της ως σύμβουλος επιχειρήσεων, μετά από πέντε χρόνια.

 

Mike Hutchings via Reuters
.

 

″Χαίρομαι όταν ακούω τα παιδιά να λένε ”α, να ένα ψάρι!” ή ”ένας αστερίας!”, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει τον φόβο τους και έχουν αρχίσει να βλέπουν κάτω από την επιφάνεια” προσθέτει η Ντβόλου, που κάνει το μάθημά της στα ήρεμα, αλλά παγωμένα νερά του Ατλαντικού ωκεανού, στα ανοιχτά της Λονγκ Μπιτς του Κέιπ Τάουν.

 

Πριν το τέλος της λευκής διακυβέρνησης της χώρας, μετά τις εκλογές του 1994, μυριάδες νόμοι του απαρτχάιντ νομιμοποιούσαν τις φυλετικές διακρίσεις σε όλους τους τομείς. Οι δημόσιοι χώροι, όπως οι τουαλέτες αλλά και οι παραλίες, ήταν μόνο για τους λευκούς. 

″Είμαι ευτυχισμένη και το ευχαριστήθηκα” λέει η 12χρονη μαθήτρια από τη Λάνγκα, καθώς βγαίνει τουρτουρίζοντας από την θάλασσα.

 

Mike Hutchings via Reuters
.

 

Η Ντλόβου ερωτεύτηκε τον ωκεανό το 2016, όταν έκανε διακοπές στο Μπαλί. Τον επόμενο χρόνο πήρε δίπλωμα κατάδυσης και το 2020 το πιστοποιητικό προπονητή ελεύθερης κατάδυσης, χωρίς εξοπλισμό.