ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2018 18:19 EEST | Updated 11/09/2018 20:59 EEST

Η νέα αφίσα του AfD είναι άκρως ρατσιστική ακόμα κι αν οι ηγέτες του εξακολουθούν να το αρνούνται

H αρνητική άποψη των Γερμανών πολιτών για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η οποία αναδεικνύεται μέσω των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα, προκαλεί τεράστια ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την περαιτέρω άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και της ξενοφοβίας.

Η ακροδεξιά «καλπάζει» στη Γερμανία, με φωτεινό παράδειγμα τα αιματηρά επεισόδια στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Το φιτίλι του μίσους είχε ανάψει ο θάνατος ενός Γερμανού πολίτη μετά από συμπλοκή από Γερμανούς φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το τέρας της ακροδεξιάς που βρυχάται στην Ευρώπη.

Τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός πως δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα ανέδειξε την ακροδεξιά παράταξη  Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 17%.

Η νέα αφίσα που κυκλοφόρησε πρόσφατα το AfD στο πλαίσιο καμπάνιας που πραγματοποιεί προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για την επιλογή πολλών Γερμανών πολιτών να εξακολουθούν να το στηρίζουν παρά το γεγονός πως διαδίδει τα ρατσιστικά του μηνύματα ανοιχτά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

afd

Οι αφίσες που κυκλοφόρησε το κόμμα ειδικότερα αναφέρουν: «Σχολεία χωρίς Ισλάμ». Στην εικόνα πρωταγωνιστούν λευκοί μαθητές που φαίνονται χαρούμενοι να περπατούν εντός του σχολείου τους. Το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ -ο οποίος μάλιστα έχει πολλάκις υπερασπιστεί ευθέως ακροδεξιούς που έχουν δολοφονήσει πρόσφυγες- κυκλοφόρησε τις αφίσες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

Το κόμμα του Γκάουλαντ τις τελευταίες εβδομάδες υπόκειται σε έλεγχο από αρμόδιες αρχές για τη σχέση του με νεοναζιστικές οργανώσεις και το ρόλο που έχει διαδραματίσει στα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και στα οποία ενεπλάκησαν ακροδεξιά στοιχεία που είχαν αποκλειστικό στόχο να πλήξουν αιτούντες άσυλο στη Γερμανία.

Το AfD από την πλευρά του ισχυρίζεται πως οι αφίσες δεν ζητούν την απαγόρευση φοίτησης των παιδιών των μουσουλμάνων στα σχολεία, αλλά αντιτίθενται στην οποιαδήποτε μορφή ισλαμικής εκπαίδευσης εντός των σχολικών αιθουσών.

Η προπαγάνδα ενάντια του ισλάμ είναι όμως κάτι σύμφυτο με την ιστορία του κόμματος. Στις εκλογές που διενεργήθηκαν την περασμένη χρονιά η ηγετική ομάδα του κόμματος συνεργάστηκε με μια γνωστή αμερικανική διαφημιστική εταιρεία προκειμένου να δημιουργήσει δύο επίσης ρατσιστικές αφίσες. Στη μία πόζαραν λευκές καλλίγραμμες γυναίκες με μπικίνι, ενώ το σύνθημα έγραφε: «Μπούρκες; Προτιμούμε τα μπικίνι.» Σε μια άλλη αφίσα πρωταγωνιστούσε μια έγκυος γυναίκα ενώ το μήνυμα που ξεχώριζε ήταν: «Νέοι Γερμανοί πολίτες; Θα τους φτιάξουμε μόνοι μας».

Twitter
twitter

Στις δημόσιες εμφανίσεις τους βέβαια οι επικεφαλής του AfD εξακολουθούν να αποστασιοποιούνται από τη βίαιη ρητορική και τις ομάδες εξτρεμισμού με τις οποίες η κοινή λογική τους συνδέει. Ακόμα κι αν όσοι το υποστηρίζουν συχνά υποτιμούν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος ή καλούν ανοιχτά σε δράση ενάντια σε οποιοδήποτε ξένο στοιχείο.

Sponsored Post