ΔΙΕΘΝΕΣ
11/09/2018 14:14 EEST | Updated 11/09/2018 14:43 EEST

OHΕ: Αύξηση των επιπέδων πείνας διεθνώς για τρίτη συνεχή χρονιά

Omar Faruk / Reuters

Η πείνα σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκε το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά, λόγω πολέμων και κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη./

Ειδικότερα, η πείνα φαίνεται να αυξάνεται σχεδόν σε όλη την Αφρική και στη Νότια Αμερική, με 821 εκατομμύρια ανθρώπους- έναν στους εννιά- να πεινούν το 2017, σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, State of Food Security and Nutrition in the World 2018. Εν τω μεταξύ, 672 εκατομμύρια ενήλικες- πάνω από έναν στους οκτώ- είναι παχύσαρκοι, τη στιγμή που το 2014 ήταν 600 εκατομμύρια.

«Χωρίς αυξημένες προσπάθειες, υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας ως προς τον στόχο SDG για εξαφάνιση της πείνας ως το 2030» σημειώνεται σχετικά στο report, όπου γίνεται αναφορά στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals), που υιοθετήθηκαν από τις χώρες- μέλη το 2015.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έτος που αυξάνονται τα παγκόσμια επίπεδα πείνας, μετά από μια δεκαετία μειώσεων. Σύμφωνα με τη Σίντι Χόλμαν, που συνέταξε το report, είναι παράγοντες όπως οι ολοένα και μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, οι έντονες και απρόβλεπτες βροχοπτώσεις και οι αλλαγές των εποχών που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της τροφής. «Για αυτό λέμε πως πρέπει να ενεργήσουμε τώρα» τονίζει η Χόλμαν, οικονομολόγος για την ασφάλεια τροφίμων και διατροφής στον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). «Επειδή προβληματιζόμαστε ότι δεν θα βελτιωθεί, μα απλά θα χειροτερέψει» δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Σχετικά θέματαΟ εμφύλιος στην Υεμένη

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πέρυσι περίπου 124 εκατομμύρια άνθρωποι σε 51 χώρες αντιμετώπιζαν κρίσιμα επίπεδα πείνας, λόγω συγκρούσεων και κλιματικών καταστροφών. Πολλές χώρες που μαστίζονται από παρατεταμένες συγκρούσεις, όπως η Υεμένη, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν, επίσης επλήγησαν από ένα ή περισσότερα κλιματικά «σοκ», όπως ξηρασίες και πλημμύρες.

 

ABDULJABBAR ZEYAD / Reuters

 

Τη Δευτέρα η οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι 600.000 παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες θα μπορούσαν να πεθάνουν από ακραία, υπερβολική πείνα μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις από μειώσεις χρηματοδότησης και εμπόλεμες πλευρές εμποδίζουν προμήθειες να φτάνουν σε ανθρώπους που τις χρειάζονται. Όπως τονίζει η οργάνωση, που επικαλείται στοιχεία του ΟΗΕ, η χρήση της πείνας ως όπλου φαίνεται να αποτελεί μια πρακτική που έχει πλέον καθιερωθεί. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Κέβιν Γουότκινς, «η χρήση της ασιτίας ως πολεμικού όπλου αποτελεί πλέον κανόνα, με καταστροφικές επιπτώσεις για τα παιδιά. Από την Υεμένη ως το Νότιο Σουδάν, η αποτυχία προστασίας των παιδιών από την πείνα τα θέτει σε κίνδυνο».

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian)