ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2019 11:48 EEST

Η Ουάσινγκτον εντείνει τους περιορισμούς στην Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα

Mε σκοπό την ενίσχυση της «μέγιστης πίεσης».

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιβολή νέων «περιορισμών» στο μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με σκοπό την ενίσχυση της «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, ανανεώνοντας ταυτόχρονα τις άδειες για τρία τρέχοντα έργα στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν με απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από τις 4 Μαΐου κάθε βοήθεια για την επέκταση του εργοστάσιου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Μπουσέχρ πέρα από τον υπάρχοντα αντιδραστήρα του», που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, «θα τιμωρείται με αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκους σε ανακοίνωσή του.

«Επιπλέον, οποιαδήποτε δραστηριότητα για τη μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν σε αντάλλαγμα με φυσικό ουράνιο θα τιμωρείται με κυρώσεις», πρόσθεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τεχεράνη να «σταματήσει» τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Τέλος, η Ουάσιγκτον διεμήνυσε ότι δεν είναι πλέον ανεκτή η αποθήκευση βαρέος ύδατος από το Ιράν που παράγονται εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανανέωσε τις εξαιρέσεις των αμερικανικών κυρώσεων, για επιπλέον 90 ημέρες, για τρία τρέχοντα έργα στον μη στρατιωτικό πυρηνικό τομέα του Ιράν.

Εκτός από τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Μπουσέχρ, αυτές αφορούν τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, ο οποίος έχει τροποποιηθεί υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας ώστε να καταστεί αδύνατη η παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτική χρήση καθώς στην μονάδα εμπλουτισμού του Φόρντο.