Η Όμικρον προκαλεί διεθνή κατήφεια για την Πρωτοχρονιά

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι με την άνοδο της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής η κατάσταση «θα χειροτερέψει κι άλλο πριν βελτιωθεί».
via Associated Press

Μετά από μια πολύ μακρά μάχη ενάντια στον κορονοϊό ο κόσμος κατανοεί πολύ καλά τη λέξη της χρονιάς στο Βέλγιο, «khaldrang» - η ανάγκη να γιορτάσει και να ξεδώσει κάποιος. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εορτασμοί για την πρωτοχρονιά, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί περισσότερη κατήφεια.

Δυσοίωνες προειδοποιήσεις έρχονται από παντού, τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικά ταχείς ρυθμούς, οι αερομεταφορές αντιμετωπίζουν προβλήματα και πολλές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο περισσότερων περιορισμών για να προστεθούν στο «ψηφιδωτό» των lockdowns και άλλων μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ ανά την Ευρώπη.

Ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι με την άνοδο της εξαιρετικά μεταδοτικής Όμικρον η κατάσταση «θα χειροτερέψει κι άλλο πριν βελτιωθεί».

«Δεν περιμένουμε τα πράγματα να αλλάξουν σε μερικές ημέρες με μια εβδομάδα. Πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από αυτό, μα είναι απρόβλεπτο» είπε στο ABC.

Στη Νέα Υόρκη έχει επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις να απαγορεύσουν σε ανεμβολίαστους εργαζομένους την πρόσβαση στους χώρους εργασίας- μέτρο που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα εν μέσω έξαρσης λοιμώξεων.

Στη Δανία οι αριθμοί των λοιμώξεων έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο τις τελευταίες ημέρες και έχουν σημειώσει ημερήσιο ρεκόρ άνω των 16.000 σε μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ταξιδιώτες ανά τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού που συνδέονται με την Covid-19. Η FlightAware, ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων, κατέγραφε πάνω από 2.400 ακυρώσεις παγκοσμίως ως το απόγευμα της Δευτέρας.

Είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ιού που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αμφιβάλλουν και να επιλέγουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η γαλλική κυβέρνηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αξιοποιούσαν τα τελευταία δεδομένα και την ανάγκη διαχείρισης των αριθμών ρεκόρ στις λοιμώξεις Covid-19 με περισσότερα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσουν τους ανθρώπους χώρια σε μια περίοδο που επιθυμούν να συναθροίζονται. Ωστόσο, με ενδείξεις πως η Όμικρον ίσως να είναι μια ηπιότερη παραλλαγή, παρά τις μεγάλες της δυνατότητες στο να μολύνει ανθρώπους, οι πολιτικοί είναι αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: Να «χαλάσουν άλλο ένα πάρτι» ή να το «παίξουν εκ του ασφαλούς» προκειμένου να διασφαλίσουν πως τα συστήματα υγείας δεν θα καταρρεύσουν.

H Γαλλία κατέγραψε πάνω από 100.000 λοιμώξεις μέσα σε μία ημέρα για πρώτη φορά στην πανδημία, και οι νοσηλείες Covid-19 έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα. Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε προγραμματίσει έκτακτες συνδιασκέψεις για να συζητήσει τα επόμενα βήματά της. Ελπίζεται πως η αύξηση των εμβολιασμών θα είναι αρκετή. Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο για να μπει κάποιος σε εστιατόρια και πολλούς δημόσιους χώρους θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, αντί για το παρόν σύστημα health pass που επιτρέπει να παρουσιάζει κανείς αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης αν δεν είναι εμβολιασμένος.

Τέτοιες μη ενιαίες, συχνά διστακτικές προσεγγίσεις παρατηρούνται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Στην Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων όπου οι θάνατοι ημερησίως συχνά φτάνουν τους 500, νυχτερινά κλαμπ που είναι τώρα κλειστά θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά Παραμονή Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται απρόθυμη να αντιταχθεί στους πολλούς ψηφοφόρους που είναι αντίθετοι στους περιορισμούς και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Και παρά τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη, η Ρωσία θα καλωσορίσει το νέο έτος με ελάχιστους περιορισμούς. Πολλά μέτρα θα αρθούν κατά την περίοδο διακοπών που θα διαρκέσει για 10 ημέρες, αρχίζοντας την Πρωτοχρονιά. Η Ρωσία επίσης δεν θα επιβάλει επιπλέον περιορισμούς στα ταξίδια.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία Rosstat υπολόγισε πως μεταξύ του Απριλίου του 2020 και του Οκτωβρίου του 2021 η Ρωσία είχε 537.000 θανάτους που σχετίζονταν με τον ιό.

Στο Βέλγιο οι πολίτες ήταν αντιμέτωποι με την πρώτη τους πραγματική δοκιμασία με αρκετά νέα μέτρα τη Δευτέρα. Τα ψώνια σε μεγάλα γκρουπ απαγορεύτηκαν και τα σινεμά και οι συναυλιακοί χώροι έκλεισαν σε μια περίοδο που αμέτρητες οικογένειες πηγαίνουν διακοπές μαζί. Κάποιοι κινηματογράφοι έμειναν ανοιχτοί, σε μια πράξη ανυπακοής.

Στη Βρετανία οι κινήσεις είναι παρόμοιες. Η Σκωτία σχεδίαζε να κλείσει τα κλαμπ της τη Δευτέρα. Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία το έκαναν την Κυριακή, αν και παρέμειναν ανοιχτά στην Αγγλία. Ο Τζόνσον, που αντιστέκεται στις πιέσεις για νέους περιορισμούς μα δεν τους έχει αποκλείσει, θα ενημερωνόταν τη Δευτέρα για τα τελευταία δεδομένα ως προς την εξάπλωση της Όμικρον. Ακόμα και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Premier League απειλούνται. Τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν σε νέο υψηλό (122.186) την Παρασκευή.

Η Ολλανδία πήγε παραπέρα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας όλα τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, εστιατόρια και μπαρ και παρατείνοντας το κλείσιμο των σχολείων σε ένα νέο μερικό lockdown.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή