Η παγκόσμια μανία για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία

Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση στη Βραζιλία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου.
Μια εναέρια φωτογραφία δείχνει μια αποψιλωμένη περιοχή κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της αποψίλωσης κοντά στην Ουρούα, στην Πολιτεία Παρά, Βραζιλία, 21 Ιανουαρίου 2023.
Μια εναέρια φωτογραφία δείχνει μια αποψιλωμένη περιοχή κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την καταπολέμηση της αποψίλωσης κοντά στην Ουρούα, στην Πολιτεία Παρά, Βραζιλία, 21 Ιανουαρίου 2023.
UESLEI MARCELINO via Reuters

Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση στη Βραζιλία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου - το γνωστό δραστικό συστατικό των συμπληρωμάτων υγείας που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας τάσης για ευεξία.

Οι σχέσεις μεταξύ του βοδινού κρέατος και της σόγιας και της αποψίλωσης των δασών στη Βραζιλία είναι γνωστές, αλλά λίγη προσοχή έχει δοθεί στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία κολλαγόνου, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,74 δισεκατομμύρια €).

Το κολλαγόνο μπορεί να εξαχθεί από ψάρια, χοίρους και βοοειδή. Οι πιο πιστοί χρήστες του ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης. Εκτός από τις μάρκες ομορφιάς και ευεξίας, χρησιμοποιείται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες και εκείνες που παράγουν συστατικά τροφίμων.

Ωστόσο, μια έρευνα από τους Guardian, Bureau of Investigative Journalism, Centre for Climate Crime Analysis (CCCA), ITV και O Joio e O Trigo στη Βραζιλία έδειξε ότι τα βοοειδή που εκτρέφονταν σε φάρμες που προκαλούν αποψίλωση των δασών υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε σφαγεία που εξυπηρετούν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολλαγόνου.

Ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η λήψη κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι υπάρχουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς οι περισσότερες αν όχι όλες οι έρευνες είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε διεξάγονται από επιστήμονες που συνδέονται με αυτήν.

Το κολλαγόνο βοοειδών περιγράφεται ως υποπροϊόν της βιομηχανίας βοοειδών, η οποία στη Βραζιλία ευθύνεται για το 80% όλων των απωλειών των δασών του Αμαζονίου.

Αλλά το ”υποπροϊόν” είναι ένας παραπλανητικός όρος, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Τα μη κρεατοσκευάσματα, από τα οποία το δέρμα και το κολλαγόνο είναι τα πιο πολύτιμα, αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το μισό βάρος της σφαγμένης αγελάδας και μπορούν να συντελέσουν έως και το 20% των εισοδημάτων των συσκευαστών κρέατος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η ζήτηση για βόειο κρέας, δέρμα και κολλαγόνο έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα δάση να έχουν εξαφανισθεί και αντικατασταθεί από βοσκότοπους.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης των δασών που προκαλείται από τα ζώα μπορεί να αποδοθεί σε έμμεσους προμηθευτές εταιρειών, σύμφωνα με τον Ρικάρντο Νεγκρίνι, ομοσπονδιακό εισαγγελέα στην πολιτεία Παρά της Βραζιλίας που παρακολουθεί τις κλιματικές δεσμεύσεις των μεταποιητών βοείου κρέατος.

Τα βοοειδή συχνά μετακινούνται από φάρμα σε φάρμα για διαφορετικά στάδια εκτροφής, έτσι μια αγελάδα που γεννιέται σε αποψιλωμένη γη μπορεί να παχυνθεί για σφαγή σε ένα «καθαρό» ράντσο φινιρίσματος. Αλλά ο Nεγκρίνι είπε ότι, σήμερα, όλες οι εταιρείες κρέατος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την προέλευση των βοοειδών που αγοράζουν.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή