Η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ ίσως προκλήθηκε από τσιγάρο

Οι ερευνητές βασίζονται σε δυο ενδεχόμενα: Είτε σε βραχυκύκλωμα ή σε τσιγάρο

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν με σαφήνεια τους λόγους που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσε το εισαγγελικό γραφείο την Τετάρτη.

Πριν τη δεύτερη έρευνα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δυο πιθανές αιτίες υπάρχουν: Είτε η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κάποιος αφελής ξέχασε το τσιγάρο του αναμμένο. Η υπόθεση θα διερευνηθεί περισσότερο στη νέα έρευνα.

Ο καθεδρικός ναός του 13ου αιώνα ήταν υπό ανακαίνιση τη στιγμή της πυρκαγιάς. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά και απείλησε να καταστρέψει ολοσχερώς το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και ένα από τα σύμβολα του χριστιανισμού και της καθολικής εκκλησίας, στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στην εν λόγω έρευνα, οι αρχές εξέτασαν περισσότερες από 1.200 αποδεικτικά στοιχεία και άκουσαν περισσότερων από 100 άτομα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση της ανακαίνισης σε πέντε χρόνια. Το Παρίσι φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, αλλά πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται εάν ο καθεδρικός ναός μπορεί να λειτουργήσει μέχρι τότε.

Το κόστος του κολοσιαίου έργου της ανακαίνισης του μνημείου δεν θα είναι γνωστό μέχρι την άνοιξη του 2020, αλλά αναμένεται το ποσό να είναι ιλιγγιώδες – όπως και ο ναός.

Στο ταμείο της Νοτρ Νταμ βρίσκονται μέχρι στιγμής 396 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές.

Πηγή: HuffPost US

Popular in the Community