66΄ λεπτά αγωνίας: Ετσι σώθηκε η Παναγία των Παρισίων

Για 23 λεπτά υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν ένας συναγερμός που έκρουσε λανθασμένα.
NurPhoto via Getty Images

Η Γαλλία και ολόκληρος ο πλανήτης σοκαρίστηκε στην εικόνα της μερικής καταστροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, της γνωστής ανά τον κόσμο Notre Dame. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα το απόγευμα και απείλησε να καταστρέψει ολοσχερώς το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και ένα από τα σύμβολα του χριστιανισμού και της καθολικής εκκλησίας, στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, η αγωνία κράτησε για 66 λεπτά.

Ο πρώτος συναγερμός χτύπησε στις 18:20, ξαφνιάζοντας τον ιερέα εντός του ναού και τους αμέριμνους τουρίστες. Όλοι βγήκαν έξω. «Όλοι ήταν ακινητοποιημένοι από το σοκ τουλάχιστον για ένα λεπτό», δηλώνει που ήταν εντός του χώρου. Μέσα σε λίγα λεπτά ο καθεδρικός ναός άδειασε.

Για 23 λεπτά υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν απλά ένας συναγερμός που έκρουσε λανθασμένα. Μέχρι που χτύπησε και ο δεύτερος. Η φωτιά άρχισε πια να φαίνεται. Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα. Έδειχνε πως η φωτιά δεν είναι αρκετή για να κάψει έστω και έναν τοίχο από το ναό που κοσμεί την πρωτεύουσα της Γαλλίας για πάνω από 900 χρόνια.

Η φωτιά θέριεψε, έργα τέχνης καταστράφηκαν. Στις 7:49 μ.μ., το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 19ου αιώνα έμοιαζαν να χάνονται. Είχαν περάσει 66 λεπτά από τότε που εντοπίστηκαν οι πρώτες φλόγες. Ο ουρανός πάνω από τη Νοτρ Νταμ είχε γίνει πορτοκαλί.

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Στις 21:49 ο κεντρικός πύργος είχε καταστραφεί. Θα μπορούσε να σωθεί η Παναγία των Παρισίων; Η μυρωδιά του καπνού είχε φτάσει στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες πυροσβέστες έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια. Και η Λωρέν Νυνέ, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, έλεγε ότι ίσως δεν είναι αρκετό.

Στις 11:23 μ.μ., ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι η υπόλοιπη δομή, συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων καμπαναριών του καθεδρικού ναού, είχε σωθεί, 30 λεπτά μετά την κατάρρευση.

NurPhoto via Getty Images

Χρειάστηκαν ακόμα 10 ώρες για να σβήσουν μέχρι και οι τελευταίες φλόγες. Η Παναγία των Παρισίων λαβώθηκε, αλλά σώθηκε. O ορειχάλκινος πετεινός του κεντρικού πύργου, για χρόνια σύμβολο της Γαλλίας, βρέθηκε αλλοιωμένος την Τρίτη, αλλά όχι κατεστραμμένος. Ήταν μια ελπίδα για το μέλλον της Νοτρ Νταμ.

Dan Kitwood via Getty Images

«Πέρα από τη συγκίνηση, πέρα από τα λόγια, πέρα από τα δάκρυα», δήλωσε την Τρίτη ο Κριστόφ Καστανέ, υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, επισκεπτόμενος τον καθεδρικό ναό. «Αυτό που θέλω να εκφράσω είναι υπερηφάνεια για τους ανθρώπους που κινδύνευσαν για να σώσουν την Notre Dame».

|

Δημοφιλή