ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/10/2021 08:01 EEST

Η πόλη της Ελλάδας που υποδέχεται τους επισκέπτες με ένα άρμα μάχης

Βίντεο του haanity.

haanity
.

Οι είσοδοι των πόλεων συνήθως διακοσμούνται με καλλιτεχνικά έργα προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη, ωστόσο υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που, αντί για λουλούδια, υποδέχεται τον επισκέπτη με ένα...άρμα μάχης του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συγκεκριμένο τανκ είναι στην είσοδο της Υπάτης και «πρωταγωνιστεί» σε βίντεο του haanity. Η Υπάτη είναι χαρακτηρισμένη ως μαρτυρική πόλη λόγω της θηριωδίας που έλαβε χώρα εκεί στις 17 Ιουνίου 1944, ημέρα Σάββατο, όταν μέσα σε λίγες ώρες η όμορφη πόλη μετετράπη σε κόλαση φωτιάς και αίματος, με τους Ναζί να ανατινάζουν εκκλησίες και σχολεία και να σκοτώνουν κατοίκους, κάποιες φορές καίγοντάς τους μέσα στα σπίτια τους. Δεκάδες ήταν τα θύματα, ενώ από τα 400 σπίτια έμειναν τα 25. Ισοπεδώθηκαν ιστορικά αρχοντικά, κάηκαν οι βυζαντινές εκκλησίες με τις πολύτιμες βιβλιοθήκες και τα πανάρχαια κειμήλιά τους.

Η Υπάτη ανακηρύχθηκε Μαρτυρική Πόλη με το Προεδρικό Διάταγμα 399/7-12-1998, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. Α277/16-12-1998. Στην είσοδο της πόλης υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της 17ης Ιουνίου, στο οποίο εκτίθεται συμβολικά ένα τανκ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τύπου Μ-24 Chaffee, αμερικανικής κατασκευής και το οποίο «πρωταγωνιστεί» στο βίντεο.