Η Πρόεδρος της Μολδαβίας αποκάλυψε ρωσικό «σχέδιο» για την ανατροπή της κυβέρνησης

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Μολδαβία, προσπαθεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τη Δύση.
Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Mάγια Σάντου
Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Mάγια Σάντου
via Associated Press

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας έκανε λόγο τη Δευτέρα για μια «συνωμοσία» της Μόσχας να χρησιμοποιήσει εξωτερικούς σαμποτέρ προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνησή της χώρας της, να θέσει τη χώρα της ως «όμηρο στη διάθεση της Ρωσίας» και να εκτροχιάσει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί μια μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δηλώσεις της προέδρου Mάγια Σάντου έγιναν μια εβδομάδα αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του είχε υποκλέψει σχέδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την καταστροφή της Μολδαβίας, ισχυρισμούς που επιβεβαιώθηκαν αργότερα από αξιωματούχους των πληροφοριών της Μολδαβίας.

«Το σχέδιο για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνει ενέργειες με τη συμμετοχή εκτροπέων με στρατιωτική εκπαίδευση, καμουφλαρισμένοι με πολιτικά ρούχα, οι οποίοι θα αναλάβουν βίαιες ενέργειες, θα επιτεθούν σε κάποια κρατικά κτίρια, και θα πάρουν ακόμη και ομήρους», τόνισε η Σάντου.

«Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης και η αλλαγή της νόμιμης εξουσίας από το Κισινάου, που θα έθετε τη χώρα μας στη διάθεση της Ρωσίας, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η Σάντου τόνισε: «Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη χώρα μας δεν θα πετύχουν».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία περίπου 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, προσπάθησε να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους της. Τον περασμένο Ιούνιο, έλαβε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ημέρα με την Ουκρανία.

Η Σάντου ανέφερε ότι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, η αστυνομία της Μολδαβίας και η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας της, ή SIS, έχουν παρέμβει σε «αρκετές υποθέσεις οργανωμένων εγκληματικών στοιχείων και σταμάτησαν απόπειρες βίας».

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι κρατικοί θεσμοί εργάζονται για να αποτρέψουν αυτές τις προκλήσεις και να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε η Σάντου.

Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο της Μολδαβίας πρέπει να εγκρίνει πρώτα νομοσχέδια για να εξοπλίσει την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας και την εισαγγελία ”με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κινδύνων για την ασφάλεια της χώρας”.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε ότι το σχέδιο «θα στηριχθεί σε πολλές εσωτερικές δυνάμεις, αλλά κυρίως σε εγκληματικές ομάδες» και κατονόμασε δύο Μολδαβούς ολιγάρχες, τον Ιλάν Σορ και τον Βλάντιμιρ Πλαχότνιουτς, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονται επί του παρόντος σε εξορία. Και στους δύο άνδρες επιβλήθηκαν πέρυσι κυρώσεις από τις Η.Π.Α. και το Η.Β.

Δημοφιλή