Η Ρωσία εγκαταλείπει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Θα εστιάσει στην κατασκευή του δικού της.
via Associated Press

Η Ρωσία θα αποσυρθεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024 και θα εστιάσει στην κατασκευή του δικού της σταθμού σε τροχιά, ανέφερε την Τρίτη ο νέος επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, που ορίστηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα επικεφαλής της Roscosmos, είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε άλλους εταίρους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν αποχωρήσει.

«Η απόφαση να αποχωρήσουμε από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη» είπε ο Μπορίσοφ.

Η δήλωση Μπορίσοφ επιβεβαίωσε προηγούμενες δηλώσεις/ ισχυρισμούς από Ρώσους αξιωματούχους για τις προθέσεις της Μόσχας περί αποχώρησης από το πρόγραμμα μετά το 2024.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρά την κρίση, η NASA και η Roscosmos έκλεισαν νωρίτερα μέσα στον μήνα συμφωνία για να συνεχίσουν να πετούν αστροναύτες με ρωσικούς πυραύλους και Ρώσοι κοσμοναύτες να πετούν στον σταθμό με πτήσεις της SpaceX.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας διασφαλίζεται πως θα υπάρχουν πάντα στον σταθμό ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος, για να λειτουργούν σωστά και τα δύο τμήματά του, σύμφωνα με τη NASA και Ρώσους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από Associated Press