Εδιμβούργο: Σχολείο «στοχοποίησε κοριτσάκι επειδή ο πατέρας της ήταν κατάσκοπος»

Υπηρετούσε εντός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα και με τις πληροφορίες που προσέφερε είχε σώσει χιλιάδες ζωές.
Jane Barlow - PA Images via Getty Images

Ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου καταγγέλλεται για διακρίσεις και μάλιστα από έναν άνθρωπο που, όπως υποστηρίζει, έχει προφέρει πολλά στη χώρα.

Πρόκειται για τον κατάσκοπο Είμαν Ντιν ο οποίος έκανε προσφυγή κατά του St George’s στο Εδιμβούργο, καταγγέλλοντας πως έκανε διακρίσεις κατά της πέντε ετών κόρης του επειδή άλλοι γονείς φοβόντουσαν ότι αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλειά τους.

Ο Ντιν για οκτώ χρόνια υπηρετούσε εντός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα και με τις πληροφορίες που προσέφερε είχε σώσει χιλιάδες ζωές.

Στη καταγγελία του, ο Ντιν κάνει λόγο για «τοξικό περιβάλλον» που έκανε την κόρη του να νιώθει πως τη «μισούν». Μέλος του προσωπικού, όπως είπε, της φώναξε να καθίσει γιατί είχε αργήσει, ενώ πολλές φορές είχε περιμένει ώρα έξω πριν ανοίξουν τις πύλες για να μπει.

Ο πατέρας επεσήμανε στον Guardian πως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς που δέχτηκε η κόρη του, ήταν ο ίδιος και η οικογένειά του να φύγουν από τη Βρετανία και να βρουν ένα καλύτερο σχολείο στη Μέση Ανατολή για την 5χρονη και τον 3χρονο γιο τους.

Ο Ντιν και η σύζυγός του, Σαάντια, ισχυρίζονται ότι το σχολείο άλλαζε συνεχώς την ώρα προσέλευσης και παραλαβής του παιδιού, όταν μερικοί από τους άλλους γονείς παραπονέθηκαν για την ασφάλεια του ιδρύματος. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο πατέρας είχε ανακοινώσει σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 πως ήταν πρώην μέλος της Αλ Κάιντα.

Ο Ντιν σημείωσε ότι είχε ενημερώσει το σχολείο για το παρελθόν του από τον Δεκέμβριο του 2019 και είχε διαβεβαιώσει το St George’s πως δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, μετά και τη σχετική ενημέρωση που έλαβε από την MI5.

Μετά τα παράπονα, ωστόσο, η διευθύντρια, Αλεξάντρα Χεμς, ζήτησε νέα ενημέρωση από την MI5, που τη διαβεβαίωσε εκ νέου. Παρόλα αυτά, φέρεται να είπε πως η οικογένεια δεν αναμένεται να γίνει ευπρόσδεκτη στη Σκωτία, λόγω της άλλοτε εμπλοκής του Ντιν στην τρομοκρατική οργάνωση.

Αρχικά, η οικογένεια αποδέχθηκε τις αλλαγές στον προγραμματισμό της μικρής, αλλά όταν επιδίωξε να φοιτήσει στο σχολείο και το δεύτερο παιδί της, που μάλιστα είναι στο φάσμα του αυτισμού, και προσφέρθηκε να πληρώσει περισσότερα για να μπορέσει να έχει την απαραίτητη στήριξη στα μαθήματα, το προσωπικό - όπως καταγγέλλουν - πρότεινε να επιστρέψουν στη Μέση Ανατολή για την ευημερία των παιδιών.

Στη καταγγελία του, ο Ντιν κάνει λόγο για «τοξικό περιβάλλον» που έκανε την κόρη του να νιώθει πως τη «μισούν». Μέλος του προσωπικού, όπως είπε, της φώναξε να καθίσει γιατί είχε αργήσει, ενώ πολλές φορές είχε περιμένει ώρα έξω πριν ανοίξουν τις πύλες για να μπει.

Πηγές από τις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες επιβεβαίωσαν πως ο Ντιν ήταν εκ των πιο σημαντικών κατασκόπων της χώρας και οι πληροφορίες που συγκέντρωνε μεταφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, όπως και στη CIA και Αμερικανούς προέδρους.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους, βοήθησε τις δυτικές Υπηρεσίες να εντοπίσουν βάσεις της Αλ Κάιντα, αλλά και αποθήκες όπλων και κρησφύγετα στο Αφγανιστάν, ενώ εργαζόταν ως μυστικός πράκτορας στην τρομοκρατική οργάνωση.

Οι πληροφορίες του οδήγησαν, επίσης, στη δολοφονία του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και την αποκάλυψη σχεδίου για τοποθέτηση χημικής βόμβας στο μετρό της Νέας Υόρκης το 2003.

Δύο Βρετανοί μυστικοί πράκτορες, που είχαν εργαστεί μαζί του, δήλωσαν σοκαρισμένοι που ο Ντιν και η σύζυγός του Σαάντια είχαν εγκαταλείψει τα σχέδια τους να εγκατασταθούν μόνιμα στη Βρετανία.

Ο ένας σημείωσε, μάλιστα, πως η Βρετανία έχει «μόνιμο χρέος» στον Ντιν, που διακινδύνευε τη ζωή του για να μπορέσει να υπερασπιστεί το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Γίνεται σχετική έρευνα για το εάν το σχολείο απέτυχε να διασφαλίσει ή να διατηρήσει την ευημερία της κόρης του. Εάν τελικά αποδειχθούν αληθή τα λεγόμενά του, τότε η κυβέρνηση της Σκωτίας μπορεί να επιβάλει αυστηρούς όρους στο σχολείο, καλώντας το να συνταχθεί με τις σχετικές πολιτικές.

Το ίδιο το σχολικό ίδρυμα επεσήμανε πως «αμφισβητεί ρητά» τις καταγγελίες και δήλωσε βέβαιο πως η έρευνα θα αποδείξει την αλήθεια. «Συνεργαζόμαστε με την έρευνα και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι (...) θα διαπιστωθεί ότι το St George’s ενήργησε σύμφωνα με όλες τις δέουσες διαδικασίες».

Δημοφιλή