Ευρωεκλογές: Ωρα αλλαγών για την κυβέρνηση - Επανέρχονται σενάρια άμεσου ανασχηματισμού

Δέσμευση Μητσοτάκη για περισσότερη δουλειά: «Ακούω τη φωνή των πολιτών».
ARIS MESSINIS via Getty Images

«Η ξεκούραση μπορεί να περιμένει», ήταν η τελευταία ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Λίγο νωρίτερα είχε τονίσει την απόφαση του για περισσότερη δουλειά καθώς, όπως ανέφερε και στη δήλωση του, άκουσε τους πολίτες ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πέτυχε τον στόχο της σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, παρά τη μεγαλύτερη διαφορά με το δεύτερο κόμμα που έχει καταγραφεί σε ευρωεκλογές.

«Σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια.

Σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων.

Αλλά κυρίως ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σενάρια ανασχηματισμού μετά τη δήλωση περί «νέας διαδρομής προς το 2027»

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο κομμάτι της ακρίβειας που αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος βραχνάς για την κοινωνία αλλά και ο εντονότερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση. Οπότε αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στον περιορισμό της ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν να έρχονται ευρύτερες αλλαγές εντός του κυβερνητικού σχήματος.

Eurokinissi

Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι δεν ήταν ξεκάθαρη –κάτι αναμενόμενο βέβαια- όμως φαίνεται ότι το σενάριο ενός δομικού ανασχηματισμού έχει πέσει για τα καλά στο τραπέζι. Από αύριο κιόλας ξεκινά η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα επιχειρηθεί ένα κυβερνητικό restart με έμφαση στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Αυτό επί της ουσίας προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2024.

Προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς

Ένα άλλο σημείο που τόνισε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη- και στην Ελλάδα- γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και στην κυβέρνηση καθώς ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων έκανε στροφή προς τα δεξιά, ενισχύοντας μικρότερα κόμματα και βάζοντας νέα δεδομένα στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Δημοφιλή